Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J P Morgan, BofA: Στα αζήτητα το 70% του ρωσικού πετρελαίου – Το Brent θα φθάσει 185-200 δολ – Έρχεται ύφεση διεθνώς

J P Morgan, BofA: Στα αζήτητα το 70% του ρωσικού πετρελαίου – Το Brent θα φθάσει 185-200 δολ – Έρχεται ύφεση διεθνώς
Εάν η Δύση διακόψει τις περισσότερες από τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας θα ήταν μεγάλο σοκ στις παγκόσμιες αγορές - Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να διπλασιαστούν από 100 $/βαρέλι σε 200 $/βαρέλι»
Σχετικά Άρθρα

Δύο ιδιαίτερα ζοφερά σενάρια παρουσιάζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan για το πετρέλαιο ενώ προβλέπει ότι η παγκόσμια ύφεση στις οικονομίες είναι υπαρκτός κίνδυνος.
Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να φθάσει το Brent στα 185 δολάρια το βαρέλι και το κακό σενάριο να κινηθεί πάνω από 120 δολάρια και να παραμείνει για μήνες.
Από την πλευρά της η Bank of America προβλέπει ότι το σενάριο καταστροφής θα ήταν να φθάσει στα 200 δολάρια το βαρέλι στο Brent.

Άλλη μια μέρα, άλλη μια έκπτωση ρεκόρ για το ρωσικό πετρέλαιο Urals, το οποίο προσφέρθηκε σε τιμή πάνω από 22 δολάρια χαμηλότερα από τον έμπορο πετρελαίου Trafigura και παρέμεινε στα αζήτητα.

Στα δύο ο κόσμος

Κατά την JPMorgan, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μέχρι στιγμής έχουν σταματήσει να επιβάλλουν κυρώσεις απευθείας στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ωστόσο έχει γίνει αντιληπτό ότι το ρωσικό πετρέλαιο απομονώνεται από τις αγορές.
Οι προκαταρκτικές φορτώσεις ρωσικού αργού πετρελαίου για τον Μάρτιο αποκάλυψαν πτώση 1 mbd στις φορτώσεις από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, 1 mbd πτώση από τη Βαλτική και 0,5 mbd πτώση στην Άπω Ανατολή.
Επιπλέον, υπάρχει εκτιμώμενη απώλεια 2,5 mbd σε φορτώσεις πετρελαιοειδών από τη Μαύρη Θάλασσα.
Πριν από την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία εξήγαγε περίπου 6,5 mbd πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.
Από αυτΆ, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν 4,3 εκατομμύρια ημερησίως, με την Ασία και τη Λευκορωσία να φθάνουν στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την JPMorgan τα ρωσικά φορτία πετρελαίου έχουν γίνει τοξικά για την πλειονότητα των δυτικών εμπορικών οίκων, διυλιστηρίων, επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, τραπεζών, λιμανιών και ασφαλιστών.
Σήμερα, σχεδόν το 70% του ρωσικού πετρελαίου παραμένει σχεδόν στα αζήτητα».

Έρχεται επιδείνωση
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν: καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα επικίνδυνη φάση ο Πρόεδρος Biden δέχεται πιέσεις να διακόψει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στην Ευρώπη, η σύγκρουση αποκάλυψε μια ακραία ένταση μεταξύ της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και του προμηθευτή πρωτογενούς ενέργειας της περιοχής, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε επανεξέταση της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής όπου ένα σχέδιο «χωρίς Ρωσία» θα μπορούσε να προστεθεί στην κατηγορία «χωρίς άνθρακα».

Η JPMorgan υιοθετεί την άποψη της Goldman υποστηρίζοντας ότι δεδομένου του σοκ προσφοράς και αποκλείοντας μια σημαντική πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η άμεση κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου είναι ο μόνος τρόπος για να εξισορροπηθεί η αγορά βραχυπρόθεσμα.

Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε δύο σενάρια για το μέλλον των τιμών του πετρελαίου: μια κακή, επώδυνη υπόθεση που ωστόσο δεν συντρίβει την παγκόσμια οικονομία και μια δυνητικά καταστροφική, παγκόσμια ύφεση

Το πρώτο σενάριο

Στο πρώτο σενάριο, η JPMorgan παραδέχεται ότι τόσο μεγάλο είναι το άμεσο σοκ προσφοράς που η τράπεζα πιστεύει ότι οι τιμές πρέπει να αυξηθούν στα 120 δολάρια το βαρέλι και να παραμείνουν εκεί για μήνες για να ενθαρρύνουν την κατάρρευση της ζήτησης, υποθέτοντας ότι το Ιράν δεν θα προωθήσει το δικό του πετρέλαιο.

Το πολύ πιο τρομακτικό σενάριο στηρίζεται στην παραδοχή ότι το ρωσικό πετρέλαιο απομονώνεται για όλο το 2022.
Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή του πετρελαίου Brent θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως τα 185 δολάρια το βαρέλι, πιθανότατα να οδηγήσει σε τεράστια πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 3 mbd.

Οι τρεις μηχανισμοί εκτόνωσης

Υπάρχουν τρεις μηχανισμοί εκτόνωσης
Η πρώτη δικλείδα είναι ότι μια συμφωνία με το Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει αμέσως την προσφορά κατά 1 mbd μέσα στους επόμενους δύο μήνες μέσω της απελευθέρωσης πλωτών αποθηκευτικών χώρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPM. Καθώς το Ιράν αυξάνει την παραγωγή από τα σημερινά 2,5 mbd, θα μπορούσαν να προστεθούν άλλα 0,8 mbd κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Μια δεύτερη πιθανή απάντηση θα μπορούσε να προέλθει από τον ΟΠΕΚ+.
Η συμμαχία έχει την ικανότητα να απελευθερώνει άμεσα 1,5 mbd προσφοράς πετρελαίου, αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα αλλάξει το τρέχον σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής κατά 400 kbd.

Μια τρίτη βαλβίδα τροφοδοσίας είναι η απελευθέρωση SPR.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συμφώνησε να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα των μελών του.
Στην πραγματικότητα, από τον Φεβρουάριο του 2022 η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάφερε να απελευθερώσει μόνο 20 εκατομμύρια βαρέλια από τα 50 εκατομμύρια βαρέλια που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2021.

Η JPMorgan ποντάρει στο πιο αισιόδοξο σενάριο θεωρώντας ότι το σενάριο καταστροφής θα αποτραπεί και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μάθημα από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις αυτού του αιώνα μας δίδαξε ότι θα χρειαστεί μια πολιτική απάντηση.
Υποστηρίζει επίσης ότι κατά κάποιο τρόπο η παραγωγή των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο ειδικά εάν η κυβέρνηση κηρύξει την ενεργειακή κρίση πρόβλημα εθνικής ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, έχοντας παρουσιάσει τα χειρότερα σενάρια, η JPMorgan διατηρεί την σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψή της για τις τιμές, με το πετρέλαιο Brent να φτάνει κατά μέσο όρο στα 110 $/βαρέλι το 2ο τρίμηνο του 22ου έτους, στα 100 $/βαρέλι το 3ο τρίμηνο του 2022 και στα 90 $/βαρέλι το 4ο τρίμηνο του 2022, με τις τιμές να αυξάνονται υψηλά στα 120 $/βαρέλι στο ενδιάμεσο (και χωρίς τα ιρανικά βαρέλια, η JPM βλέπει τις τιμές του πετρελαίου κατά μέσο όρο στα 115 $ το β' τρίμηνο του 2022, στα 105 $ στο τρίτο τρίμηνο του 2022 και στα 95 $ στο 4ο τρίμηνο του 2022.

Bank of America… βλέπει Brent στα 200 δολάρια το βαρέλι

Μια παρόμοια άποψη διατύπωσε η Bank of America, σε έκθεση της με τίτλο τα οικονομικά των 200 δολαρίων το βαρέλι για το πετρέλαιο
Παρά τα «παραθυράκια» που μένουν για τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, οι δυτικοί έχουν ουσιαστικά αυτο-επιβάλει ένα εμπάργκο αγοράς στο ρωσικό πετρέλαιο.
«Το μεγάλο στοιχείο που λείπει από τις κυρώσεις μέχρι στιγμής είναι ότι έχουν μικρό αντίκτυπο στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας», κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια, με περισσότερο από το 70% του ρωσικού θαλάσσιου πετρελαίου να είναι σε αδράνεια.

Οι ειδικοί της Ρωσίας έχουν επανειλημμένα υποτιμήσει πόσο μακριά θα έφτανε ο Putin όχι μόνο σε αυτή την κρίση αλλά και στις προηγούμενες εισβολές της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Φαίνεται επίσης ότι τόσο οι ειδικοί όσο και ο ίδιος ο Putin έχουν εκπλαγεί από την αξιοσημείωτη αντίσταση του ουκρανικού λαού και την ισχυρότερη από την αναμενόμενη απάντηση του ΝΑΤΟ». Και ενώ ο οικονομολόγος της BofA αναρωτιέται ότι ίσως αυτό θα έκανε τον Putin να αναζητήσει μια σωτήρια διέξοδο από την Ουκρανία, ανησυχεί πολύ για το αντίθετο «μια απότομη κλιμάκωση της επίθεσης με τις ενεργειακές κυρώσεις να ακολουθούν».

Το σενάριο χάους της Bank of America

Εάν η Δύση διακόψει τις περισσότερες από τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας θα ήταν μεγάλο σοκ στις παγκόσμιες αγορές.
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να διπλασιαστούν από 100 $/βαρέλι σε 200 $/βαρέλι».
Σε αυτό το σενάριο καταστροφής η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν σοκαριστική.
Με βάση εμπειρικούς κανόνες εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν πάνω από 100 $/βαρέλι μειώνουν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% περίπου.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το συστημικό σοκ αγγίξει και τις τιμές της βενζίνης.
Θα μπορούσαμε να δούμε ένα χτύπημα στην ανάπτυξη κοντά στο 2%.
price_scenarios.jpg

economics_of_200_oil.jpg

brent_3.3_0βν.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης