Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, ράλι στα εμπορεύματα - Ο DAX -0,6%, το brent στα 116 δολ.

Νευρικότητα στις αγορές, ράλι στα εμπορεύματα - Ο DAX -0,6%, το brent στα 116 δολ.
Το ξέφρενο ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων έδωσε ώθηση στις μετοχές των εταιριών εξόρυξης και πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα στις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία. 
Η νευρικότητα αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό με τους δείκτες να καταγράφουν συνεχείς μεταβολές.
Με τη Ρωσία να συνεχίζει για 8η συνεχόμενη ημέρα το ανηλεές σφυροκόπημα των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο όμως να έχει καταφέρει να κάμψει την ουκρανική αντίσταση και να τις καταλάβει – με εξαίρεση την Χερσώνα -, αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συναντώνται σήμερα Πέμπτη 3/3 για δεύτερη φορά σε μια προσπάθεια να βρουν μια διπλωματική λύση σε αυτήν τη στρατιωτική εισβολή που μόνο αδιέξοδα έχει προκαλέσει στην ουκρανική κρίση.
Εξίσου αδιέξοδες όμως μοιάζουν και οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα γίνουν και αυτήν την φορά στη Λευκορωσία και μάλιστα στο σημείο εκείνο που το 1991 οι ηγέτες των τριών αυτών χωρών, υπέγραψαν επί της ουσίας τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το ξέφρανο ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων έδωσε ώθηση στις μετοχές των εταιριών εξόρυξης και πετρελαίου, παρά τις ανησυχίες για τον συνολικό αντίκτυπο από τις κλιμακούμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 1% στις 13.850 μονάδες, από +0,3% στις πρωινές συναλλαγές.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,5% στις 7.394 μονάδες.
Στις 6.469 μονάδες με πτώση 0,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραφε πτώση 0,7% στις 24.361 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με πτώση 1,5% στις 8.191 μονάδες.
Κλειστό παραμείνει σήμερα για τέταρτη ημέρα το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Το ρούβλι υποχωρεί στα 116,925 ρούβλια ανά δολάριο.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν οριακές μεταβολές.

Ράλι στα εμπορεύματα

Ο ευρωπαϊκός κλάδος των μετοχών πετρελαίου και αερίου ενισχύθηκε κατά 1,9% σε νέο υψηλό δύο ετών καθώς το brent ξεπέρασε νωρίτερα τα 118 δολάρια το βαρέλι με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία να προκαλούν ανησυχίες για την τροφοδοσία του.
Έντονη είναι η νευρικότητα στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF να υποχωρεί 4% στα 158,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από το +19% νωρίτερα. 
Oι τιμές του σιταριού ξεπέρασαν τα 11 δολάρια ανά μπουσέλ για πρώτη φορά από το 2008
Ο δείκτης των εταιριών εξόρυξης έκανε ράλι 3,4% σε νέο υψηλό 13 ετών καθώς οι τιμές αλουμινίου σκαρφάλωσαν σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ το νικέλιο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.
Οι τράπεζες επίσης ενισχύθηκαν κατά 1,4% αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η μετοχή του ομίλου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 9,4% αφού η εταιρία ανακοίνωσε ότι η επιβολή χρηματοπιστωτικών κυρώσεων στη Ρωσία θα έχει μικρό μόνο αντίκτυπο στις δραστηριότητές του.
Στον αντίποδα, η μετοχή της γερμανικής Lufthansa υποχώρησε κατά 3,9% αφού η αεροπορική εταιρία δήλωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε λεπτομερείς προβλέψεις για το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας.

Νέο χαμηλό για το ρούβλι μετά την υποβάθμιση από Fitch και Moody's

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περαιτέρω σήμερα, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία "junk" (‘σκουπίδια’), επικαλούμενες τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης.
Στις 10:30 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση άνω του 10% έναντι του δολαρίου στα 117,5 και είχε χάσει πάνω από 7% έναντι του ευρώ στα 124,1 στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.
Είναι η πρώτη φορά που το ρούβλι ξεπέρασε το επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που απαγορεύουν τις όποιες συναλλαγές με την Τράπεζα της Ρωσίας θα έχουν «πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία της Ρωσίας από όποιες προηγούμενες κυρώσεις».
Ο οίκος Moody's ανέφερε ότι η σοβαρότητα των κυρώσεων «έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις του Moody's και θα έχει ουσιαστικές πιστωτικές επιπτώσεις».

LSE: Αναστολή διαπραγμάτευσης για 27 εταιρείες που σχετίζονται με τη Ρωσία

Στην αναστολή διαπραγμάτευσης 27 εταιρειών που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, προχώρησε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, στη λίστα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι EN+, Sberbank, Gazprom, Lukoil και Polyus.
Το LSE ανακοίνωσε ότι η κίνηση σχετίζεται με «γεγονότα στην Ουκρανία».
Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέστειλε τη διαπραγμάτευση και της τράπεζας VTB.
Η αναστολή θα τεθεί σε ισχύ άμεσα.

Εκτός των δεικτών MSCI και FTSE η Ρωσία

Την αφαίρεση της Ρωσίας από τους δείκτες ΜSCI και FTSE αποφάσισαν οι δύο πάροχοι, όπως αναμενόταν, μετά την επιβολή των νέων αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας, που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT και τους περιορισμούς στις συναλλαγές της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, οι οποίες ακολούθησαν τη γενικευμεύνη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το ρωσικό χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται «ως μη κατάλληλο για επενδύσεις».
Συγκεκριμένα, η MSCI απέσυρε τη Ρωσία από τους δείκτες της και ανακοίνωσε ότι οι Δείκτες MSCI Ρωσίας θα επαναταξινομηθούν από τις Αναδυόμενες Αγορές σε Αυτόνομες Αγορές.
Η απόφαση ανακατάταξης θα εφαρμοστεί σε ένα βήμα σε όλους τους Δείκτες MSCI, συμπεριλαμβανομένων των τυπικών, προσαρμοσμένων και παράγωγων δεικτών, σε τιμή που είναι ουσιαστικά μηδενική και από το κλείσιμο στις 9ης Μαρτίου 2022.
Η MSCI ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου ότι «πάγωσε» τον δείκτη και δεν θα εφαρμόσει τις αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Φεβρουαρίου, οι οποίες αφορούσαν ρωσικές μετοχές.
Η Ρωσία έχει στάθμιση 3,24% στον δείκτη αναφοράς αναδυόμενων αγορών της MSCI και στάθμιση 0,3% στον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς της εταιρείας.

Διαγραφή από όλους τους δείκτης FTSE

Παράλληλα, ο FTSE ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα διαγραφεί από όλους τους δείκτες FTSE Russel Equity που ισχύουν από το άνοιγμα τη Δευτέρα 7 Μαρτίου (ροή στο κλείσιμο της 4ης Μαρτίου).
Τα στοιχεία του δείκτη Ρωσίας που είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο της Μόσχας (MOEX) θα διαγραφούν σε μηδενική τιμή, με ισχύ από την προαναφερθείσα ημερομηνία.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης