Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στην Ουκρανία: Πυρά δέχτηκε το ελληνικό κομβόι - Εφιαλτικές στιγμές στη Μαριούπολη - Θρίλερ η μεταφορά τους

Σοκ στην Ουκρανία: Πυρά δέχτηκε το ελληνικό κομβόι - Εφιαλτικές στιγμές στη Μαριούπολη - Θρίλερ η μεταφορά τους
Μιλώντας αποκλειστικά στο BankingNews, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζανίδης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα και μίλησε για πυρά που δέχθηκε η αποστολή στα αυτοκίνητά τους
Σχετικά Άρθρα

Συγκλονιστική είναι η επιχείρηση εκκένωσης από τη Μαριούπολη για τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία, με τους απεσταλμένους δημοσιογράφους να κάνουν λόγο για πυρά στα αυτοκίνητα που δέχθηκαν από Ρώσους στρατιώτες.
Μιλώντας αποκλειστικά στο BankingNews ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζανίδης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα, μιλώντας για πυρά που δέχθηκε η ελληνική αποστολή.

Το χρονικό του θρίλερ περιέγραψε επίσης στην τηλεόραση του Open ο πολεμικός ανταποκριτής Σωτήρης Δανέζης για τα όσα έζησαν οι Έλληνες που έφυγαν από τη Μαριούπολη.
Όπως είπε ο δημοσιογράφος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Πόπη Τσαπανίδου, τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας χτυπήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν απώλειες.
Το κομβόι θα διανυκτερεύσει στη Ζαπορίζια, ενώ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο θα υπάρξει επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη και το ΥΠΕΞ για να διαπιστωθεί αν όλα τα μέλη της αποστολής έχουν φτάσει στο σημείο με ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χτυπήσει το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη, με σκοπό να κατηγορήσει τους Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή.
Όπως ανέφερε ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος και ανταποκριτής στο Κίεβο, αυτή η πληροφορία μεταδόθηκε από ουκρανικά κανάλια Τelegram, που λαμβάνουν πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας. «Στόχος είναι να κατηγορηθεί το Αζόφ και να μειωθεί η μαζικότητα της υποστήριξης της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Σκοπευτές μάς σημάδευαν, υπάρχαν μπλόκα φιλορώσων αυτονομιστών» 

«Δεν ήθελαν να περάσουμε. Ειδικοί σκοπευτές μάς κοίταζαν και σημάδευαν.
Υπήρχαν παιδιά.
Οι έλεγχοι είναι μεγάλοι.
Ακούγονταν εμβατήρια στη Ζαπορίζια», έτσι περιέγραψε την έως τώψρα διαδρομή ο δημοσιογράφος του Alpha στη Μαριούπολη, Αλέξης Κουβέλης.
«Δεν συναντήσαμε εμπόδια στην έξοδο από τη Μαριούπολη.
Πέντε χιλιόμετρα αργότερα άρχισαν τα προβλήματα.
Οι Ρώσοι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν.
Χάσαμε κάποια στιγμή μισή με μία ώρα» μετέδωσε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης από το κανάλι OPEN, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνάντησε πολλά μπλόκα Ρώσων αυτονομιστών. 

Το χρονικό του τρόμου 

Το κομβόι ξεκίνησε από τις 11 το πρωί από την πολιορκημένη Μαριούπολη με στόχο να διασχίσουν την εμπόλεμη ζώνη και να φτάσουν σώοι στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.
Στόχος είναι να φτάσουν αρχικά στην πόλη Ζαπορίζια, σε απόσταση 230χλμ., να συνεχίσουν προς την πόλη Ντνίπρο και από εκεί, κρίνοντας εκ νέου τα δεδομένα, να ακολουθήσουν διαδρομή η οποία θα τους οδηγήσει στα σύνορα με την Μολδαβία. Τελικός προορισμός, φυσικά, η Ελλάδα, μέσω Ρουμανίας.
Τους Έλληνες συνοδεύει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο οποίος σκοπεύει αμέσως μετά, να επιστρέψει πάλι πίσω στην Μαριούπολη και τα καθήκοντά του.
Στις 12:10 το μεσημέρι το κονβόι των Ελλήνων πέρασε τον 1ο σταθμό ελέγχου, στα όρια της πόλης της Μαριούπολης, ουκρανικών δυνάμεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πόλη, παραμένει έως αυτήν την ώρα, στα χέρια των αμυνομένων.
Σχεδόν δύο ώρες μετά, το κομβόι συνάντησε 2ο σταθμό ελέγχου, αυτή τη φορά Ρώσων στρατιωτών.
Σκοπός είναι όλα τα αυτοκίνητα να παραμένουν το ένα πίσω απ’ το άλλο, ωστόσο, αυτό, δεν είναι πάντα εφικτό.
Η επικοινωνία γίνεται μόνο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου για λόγους ασφαλείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης διαδρομής, που πραγματοποιείται με μεγάλη προσοχή και χαμηλή ταχύτητα. 

Τι ισχυρίζονται οι Ουκρανοί 

«Επείγον Κίνδυνος για Έλληνες πολίτες από ρωσική προβοκάτσια»
Πριν από λίγη ώρα σε διάφορα μεγάλα ουκρανικά telegram κανάλια εμφανίστηκε το εξής μήνυμα.
Πιθανόν να πρόκειται για ενημέρωση που προέρχεται από τις ουκρανικές αρχές ασφαλείας.
Η πηγή της ενημέρωσης δεν διευκρινίζεται ωστόσο πρόκειται για πολύ σοβαρή απειλή.
Το μήνυμα έχει ως εξής:»
Προσοχή!» Ρώσοι εισβολείς σχεδιάζουν προβοκάτσια κατά των πολιτών της Ελλάδας!»
Οι Ρώσοι κατακτητές, υπό την ψευδή σημαία του ουκρανικού τάγματος Azov, ετοιμάζουν επίθεση στο κομβόι εκκένωσης, το οποίο είχε στήσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη.»
Έτσι, η ρωσική πλευρά θα προσπαθήσει να δυσφημήσει την Ουκρανία σε διεθνές επίπεδο για να μειώσει τον βαθμό στήριξης που παρέχεται στη χώρα μας!».
» Σας υπενθυμίζουμε πως από το 2015 το τάγμα Αζόφ (πρώην εθελοντικό) είναι τμήμα του Ουκρανικού στρατού, δεν δρα αυτόνομα αλλά μόνο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Ουκρανικού στρατού.
Σε αυτό υπηρετούν και αρκετοί Έλληνες της διασποράς».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης