Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sberbank: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά

Sberbank: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά
Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοινώνει πως εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Με δεδομένη την «τρέχουσα κατάσταση», η Sberbank «αποφάσισε να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά», καθώς «οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου είναι αντιμέτωπες με αφύσικες εκροές κεφαλαίων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των υποκαταστημάτων τους», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ομίλου που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η τιμή της μετοχής της Sberbank στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καταρρέει.
Sberbank.JPG
Η βρετανική κυβέρνηση έθεσε χθες Τρίτη τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, τον τραπεζικό κολοσσό Sberbank, στον κατάλογο με τις οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία από τον στρατό του Vladimir Putin.
Αφού έθεσε στο στόχαστρο πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε πάγωμα «τις επόμενες ημέρες» των περιουσιακών στοιχείων στο έδαφός του όλων των ρωσικών τραπεζών.

Γερμανία: Αποζημίωση θα λάβουν οι 35.000 πελάτες της Sberban
k

Περίπου 35.000 πελάτες της ρωσικής τράπεζας Sberbank βρίσκονται στη Γερμανία και πρέπει να λάβουν αποζημίωση μετά τη χρεοκοπία της ευρωπαϊκής θυγατρικής, ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών (ΒdΒ).
Η ρωσική τράπεζα επλήγη από τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την BdB, περίπου 913 εκατομμύρια ευρώ από το σύνολο ενός δισεκατομμυρίου καταθέσεων είναι διασφαλισμένα από την αυστριακή ESA, αλλά, δεδομένου ότι οι πελάτες προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τη Γερμανία, η διαχείριση θα γίνει από τον γερμανικό φορέα τραπεζικών αποζημιώσεων (EdB). Η εγγύηση καλύπτει κάθε καταθέτη μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η προειδοποίηση της ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωση της είχε προειδοποιήσει ότι η τράπεζα Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία είναι πλέον αφερέγγυες ή είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν λίαν συντόμως στην κατάσταση αυτή.
Η αυστριακή μητρική τράπεζα Sberbank Europe AG ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δημόσια Ανώνυμη Εταιρεία Sberbank της Ρωσίας, της οποίας πλειοψηφικός μέτοχος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία (50% συν μία μετοχή με δικαίωμα ψήφου).
Η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αφού διαπίστωσε ότι, στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις της καθώς καθίστανται απαιτητές.
Η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της παρουσίασαν σημαντικές εκροές καταθέσεων ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου της φήμης των γεωπολιτικών εντάσεων.
Αυτό οδήγησε σε επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς της.
Και δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα με ρεαλιστική πιθανότητα αποκατάστασης αυτής της θέσης σε επίπεδο ομίλου και σε κάθε θυγατρική του εντός της τραπεζικής ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης