Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας η Ρωσία - Απαγορεύει την πληρωμή κουπονιών σε ξένους ομολογιούχους ύψους 29 δισ. δολ.

Σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας η Ρωσία - Απαγορεύει την πληρωμή κουπονιών σε ξένους ομολογιούχους ύψους 29 δισ. δολ.
Η Τράπεζα της Ρωσίας εξέδωσε την οδηγία στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα

Η ρωσική κεντρική τράπεζα απαγόρευσε τις πληρωμές κουπονιών σε ξένους κατόχους ομολόγων εκφρασμένων σε ρούβλι, γνωστών ως OFZ, σε μια ενέργεια που αποκάλεσε «προσωρινό βήμα για τη στήριξη των αγορών στον απόηχο των διεθνών κυρώσεων». 
Η Τράπεζα της Ρωσίας εξέδωσε την εν λόγω οδηγία στους θεματοφύλακες και στα τμήματα μητρώων της, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πάγωμα των τοπικών πωλήσεων χρεογράφων από αλλοδαπούς.
Όπως φαίνεται λοιπόν, οι ξένοι επενδυτές που μέχρι τώρα κατείχαν τίτλους αξίας 3 τρισεκ. ρουβλίων, ή 29 δισεκ. δολ., θα υποστούν ένα τεράστιο πλήγμα, καθώς καθίστανται, εκ των πραγμάτων, ανίκανοι να εισπράξουν έσοδα από τις συμμετοχές τους, οι οποίες έχουν ήδη αποκλειστεί από την πώληση λόγω περιορισμών. 
Η επόμενη πληρωμή κουπονιού για ομόλογα OFZ θα καταβληθεί αύριο σε ομόλογα που λήγουν το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 
«Τέλος παιχνιδιού; Νομίζω ότι υποτίμησαν πόσο μακριά θα φτάσουν οι κυρώσεις και τώρα δεν έχουν πολλά να κάνουν», δήλωσε ο Viktor Szabo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο. «Όλες οι ρωσικές αγορές έχουν καταρρεύσει».
Η κεντρική τράπεζα δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση.
Τη Δευτέρα, η υπηρεσία ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι η προσωρινή αναστολή θα ισχύει για μισό χρόνο, εκτός εάν η ρυθμιστική αρχή την άρει νωρίτερα.
Η απόφαση υπογράμμισε πόσο γρήγορα αποσυντέθηκαν τα διαπιστευτήρια της Ρωσίας για την ελεύθερη αγορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Οι εκδότες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την πληρωμή μερισμάτων και την πραγματοποίηση άλλων πληρωμών σε τίτλους και να τις μεταφέρουν στο λογιστικό σύστημα», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις.
«Ωστόσο, οι ίδιες οι πληρωμές δεν θα γίνονται σε ξένους πελάτες.
Αυτό ισχύει και για τα OFZ.»
Υπενθυμίζεται ότι τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού στον κόσμο Euroclear και Clearsteam δεν διαχειρίζονται πλέον ρωσικά περιουσιακά στοιχεία - ακυρώνοντας το πολυανακοινωμένο άνοιγμα της τοπικής αγοράς χρέους σε διεθνείς επενδυτές πριν από εννέα χρόνια.
Το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές δεν χρειάζονταν πλέον να περνούν από τοπικές χρηματιστηριακές εταιρείες για να εμπορεύονται ομόλογα σε ρωσικό ρούβλι βοήθησε στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και ώθησε το ποσοστό των ξένων επενδυτών σε υψηλότερα επίπεδα.
Μάλιστα, το ποσοστό τους έφτασε το 19,1% από την 1η Φεβρουαρίου.
Την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις του OFZ εκτοξεύτηκαν σχεδόν δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ο Πρόεδρος Vladimir Putin αρχικά αναγνώρισε την περιοχή Donbass στην ανατολική Ουκρανία και στη συνέχεια εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στην υπόλοιπη χώρα.
Ακόμη και πριν από την εισβολή, η Ρωσία είχε σταματήσει τις τοπικές δημοπρασίες ομολόγων καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονταν.

Tεχνική πτώχευση

«Αυτό πιθανότατα είναι μια τεχνική χρεοκοπία, θα δούμε πόσο θα διαρκέσει», δήλωσε ο Nick Eisinger, συνεπικεφαλής της Vanguard Asset Management στο Λονδίνο.
«Βλέπουμε επίσης μεγάλη πιθανότητα τεχνικής χρεοκοπίας για τα ευρωομόλογα σε κρατικό επίπεδο». 
Τα κρατικά ομόλογα εκφρασμένα σε ρούβλι κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς δείκτη αναφοράς σε άνοδο 240 μονάδων βάσης, στο 12,28%.
Η πτώση του ρουβλίου -άνω του 20% μέχρι στιγμής φέτος- είναι η χειρότερη παγκοσμίως, σύμφωνα με τις τιμές που καταρτίστηκαν από το Bloomberg.
«Μια δυνητικά ασθενέστερη προθυμία της ρωσικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της εγκαίρως και πλήρως, αυξάνει την πιθανότητα σοβαρών πιστωτικών αποτελεσμάτων για τους ξένους κατόχους ρωσικών χρεογράφων», ανέφερε σε δήλωση η Moody's Investors Service.

Τι προηγήθηκε

Πριν από δύο δεκαετίες, στις 17 Αυγούστου 1998, η Ρωσία χρεοκόπησε και υποτίμησε το ρούβλι, πυροδοτώντας μια πολιτική κρίση που κορυφώθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν που αντικατέστησε τον Μπόρις Γιέλτσιν και η οποία επίσης οδήγησε στη θεαματική κατάρρευση ενός τότε ελάχιστα γνωστού hedge fund, που ονομάζεται Long Term Capital Management (η οποία στελεχώθηκε με «λαμπρούς» νικητές του βραβείου Νόμπελ) το οποίο αφού διασώθηκε από την Fed, εγκαινίασε την εποχή του πολύ μεγάλου για να αποτύχει.
Εν μέσω της αναταραχής των κεφαλαιακών ελέγχων - capital controls - που επιβλήθηκαν στην Ρωσία η κεντρική τράπεζα απαγόρευσε τις πληρωμές κουπονιών σε ξένους ιδιοκτήτες ομολόγων σε ρούβλι, γνωστά ως OFZs, ως ένα προσωρινό βήμα για τη στήριξη των αγορών στον απόηχο των διεθνών κυρώσεων.
Αυτό πραγματικά είναι, μια τεχνική αθέτηση πληρωμών για επικείμενες πληρωμές τόκων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εξέδωσε την οδηγία στους θεματοφύλακες και τα μητρώα ως μέρος μιας σειράς μέτρων που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα που περιελάμβαναν πάγωμα των τοπικών πωλήσεων χρεογράφων από αλλοδαπούς.
Θα μπορούσε να οδηγήσει ξένους επενδυτές που κατείχαν σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (29 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέος στις αρχές Φεβρουαρίου, σε καθεστώς χρεοκοπίας.

«Οι εκδότες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την πληρωμή μερισμάτων και την πραγματοποίηση άλλων πληρωμών σε τίτλους και να τις μεταφέρουν στο λογιστικό σύστημα», ανέφερε η κεντρική τράπεζα  «Ωστόσο, οι ίδιες οι πληρωμές δεν θα γίνονται από θεματοφύλακες σε ξένους πελάτες. Αυτό ισχύει και για το OFZ.»

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ελήφθη «για να αποφευχθούν οι μαζικές πωλήσεις ρωσικών τίτλων, η απόσυρση κεφαλαίων από τη ρωσική χρηματοπιστωτική αγορά και για να υποστηριχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε.

Με σχεδόν τα μισά συναλλαγματικά της αποθέματα να έχουν παγώσει στο εξωτερικό λόγω κυρώσεων που στοχεύουν στην τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε ότι θα σκληρύνει τους ελέγχους κεφαλαίων με απαγόρευση μεταφοράς ξένου συναλλάγματος στο εξωτερικό.
Ενώ αρχικά διευκρίνισε ότι το βήμα δεν αποσκοπούσε στη διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους, ορισμένοι επενδυτές και οικονομολόγοι επισήμαναν ότι όλες αυτές οι εξελίξεις ισοδυναμούν με χρεοκοπία.

russian_bonds_2024.jpg
financial_assets_to_gdp_June_2021_6.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης