Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rehn: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει τη νομισματική χαλάρωση, πριν μετρήσει το αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία

Rehn: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει τη νομισματική χαλάρωση, πριν μετρήσει το αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να πάρει χρόνο ώστε να αξιολογήσει σωστά τις επιπτώσεις της γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις οικονομίες της Ευρωζώνης, προτού προχωρήσει σε έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση¨
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να πάρει όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να αξιολογήσει σωστά τις επιπτώσεις της γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις οικονομίες της Ευρωζώνης, προτού προχωρήσει σε έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση, υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Olii Rehn.
Ο Rehn, ο οποίος ηγείται της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, είπε ότι δεν απαιτείται πρόσθετη νομισματική στήριξη καθώς η ζώνη του ευρώ καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη και υπάρχει ενίσχυση της αγοράς εργασίας.
Όμως η «σύνεση και οι προαιρετικές επιλογές» δικαιολογούνται, είπε, ώστε να μην έχουμε μια πρόωρη νομισματική σύσφιξη που θα πυροδοτήσει ύφεση.
«Η κατεύθυνση της εξομάλυνσης εξακολουθεί, κατά την άποψή μου, να είναι η σωστή», δήλωσε ο Relh στο Bloomberg.
«Η οικονομική ανάκαμψη είναι σχετικά ισχυρή και η απασχόληση αυξάνεται. Ωστόσο, δεδομένης της νέας κατάστασης, πρέπει να σκεφτούμε λίγο την ταχύτητα και τον τρόπο της σταδιακής εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής».
Πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και η οποία θα εστιάσει στον πληθωρισμό-ρεκόρ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πρέπει να ασχοληθούν και με τη στάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση του Προέδρου Vladimir Putin.
Με τον πληθωρισμό στο 5,1% -- υπερδιπλάσιο του στόχου 2% της ΕΚΤ—οι ήδη πολύ αυξημένες τιμές της ζώνης του ευρώ ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο εάν ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο φόβος για την οικονομική ανάπτυξη, λόγω της πίεσης των καταναλωτών.

Να μην διακινδυνέψουμε μια επιβράδυνση της Ευρώπης

«Υπό αυτές τις συνθήκες είναι συνήθως καλύτερο να περιμένουμε πριν λάβουμε αποφάσεις μέχρι να καθαρίσει η όρασή μας, ώστε να αποφύγουμε να κάνουμε ζημιά», είπε ο Rehn, ο οποίος είναι από τα πιο επιφυλακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο των αιφνιδιαστικών αλλαγών πολιτικής.
«Θα διακινδυνεύαμε μια επιβράδυνση ή ακόμα και μια ύφεση στην Ευρώπη, εάν ενεργούσαμε με βιαστικό τρόπο», πρόσθεσε.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε κατά 26 μονάδες βάσης στο 1,44% - διαγράφοντας την άνοδο που είχε ακολουθήσει την αλλαγή ρητορικής της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα.
Οι διαπιστώσεις του Oli Renh ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «καθυστερεί, αλλά δεν εκτροχιάζει» την απομάκρυνση της ΕΚΤ από ιις αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας και τα αρνητικά επιτόκια αντανακλούν τις παρατηρήσεις και ορισμένων από τους συναδέλφους του, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για έναρξη της νομισματικής σύσφιξης από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης