Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aλλαγή στάσης (;) από την Κίνα - Έτοιμη να αναλάβει ρόλο στο Ουκρανικό για την επίτευξη εκεχειρίας

Aλλαγή στάσης (;) από την Κίνα - Έτοιμη να αναλάβει ρόλο στο Ουκρανικό για την επίτευξη εκεχειρίας
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κίνα έτοιμη να παίξει ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας

Έτοιμη να παίξει ρόλο διεθνούς διαμεσολαβητή για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εμφανίζεται η Κίνα, καθώς μάλιστα εξέφρασε τη λύπη της, με τα πιο έντονα και φορτισμένα σχόλια, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε το Πεκίνο, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ουκρανός Dmytro Kuleba και ο Κινέζος ΥΠΕΞ Wang Yi, «ανησυχεί εξαιρετικά για τους αμάχους.
«Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις επικοινωνίες με την Κίνα και προσβλέπει στο να διαδραματίσει ρόλο η Κίνα στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε η κινεζική δήλωση την Τρίτη 1 Μαρτίου.
Προσέθετε δε ότι σέβεται «την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψει εάν το Πεκίνο αποδέχτηκε την αξίωση της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας ή συμμεριζόταν την αναγνώριση των αυτονομιστών στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Η δήλωση σηματοδότησε μια αλλαγή τόνου από το Πεκίνο.
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, ερωτηθείς εάν η εισβολή αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «συνδυασμό παραγόντων», αλλά δεν την περιέγραψε ως παραβίαση.
Υπενθυμίζεται πως τις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής, ο Κινέζος εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως τον κύριο «ένοχο» για την κρίση στην Ουκρανία, «εντείνοντας τις εντάσεις, προκαλώντας πανικό και αυξάνοντας την πιθανότητα πολέμου».
Την περασμένη Παρασκευή, η Κίνα συστρατεύθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, απέχοντας από ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το οποίο υποστηρίχθηκε από 87 άλλες χώρες.
Η Μόσχα άσκησε βέτο στο ψήφισμα.
Επίσης, κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του περασμένου μήνα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin συνάντησε τον τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping και δήλωσε ότι η φιλία μεταξύ των χωρών τους δεν έχει «όριο» και πως δεν υπάρχουν απαγορευμένοι τομείς συνεργασίας.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Κίνα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως περιφερειακή δύναμη που «κομίζει κλάδους ελαίας», αξιοποιώντας τους στενούς δεσμούς της με το Κρεμλίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης