Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί η Δύση να σφυροκοπά τη Ρωσία, αλλά Putin και Xi μεθοδεύουν τη μεγάλη αλλαγή - Τα 3 βήματα

Μπορεί η Δύση να σφυροκοπά τη Ρωσία, αλλά Putin και Xi μεθοδεύουν τη μεγάλη αλλαγή - Τα 3 βήματα
Κίνα και Ρωσία μπορεί να επιταχύνου το Great Reset πολύ πιο γρήγορα - και με πολύ πιο ασταθή τρόπο - από ότι θα περίμενε ο κόσμος.

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια ειρηνικού τέλους.
Εν τω μεταξύ, ήδη διαφαίνεται ότι ένας διαφορετικός πόλεμος κατά του αμερικανικού δολαρίου θα μπορούσε να διεξαχθεί «επίσημα» ανά πάσα στιγμή, από τη Ρωσία και την Κίνα συλλογικά, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται πιο επικίνδυνη, οι επιλογές της Ρωσίας εξασθενούν και οι δεσμοί της με την Κίνα περιορίζονται, αναφέρει σε νέα ανάλυση της η Fringe Finance.
Ενώ η ελπίδα εξακολουθεί να είναι να αποφευχθεί ένα σενάριο τύπου Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι κλιμακούμενες κυρώσεις από τη Δύση αναγκάζουν τον ολοένα και πιο ανένδοτο Vladimir Putin να εξετάσει τις επιλογές του για αναίρεση.
Για παράδειγμα, πριν λίγα 24ωρα ο Vladimir Putin έθεσε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση συναγερμού ως απάντηση στην αυξανόμενη πίεση από το ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι «κλιμακώνει τη σύγκρουση απαράδεκτα».


Οι οικονομικές κυρώσεις "πονούν" τη Ρωσία


Στην ίδια στιγμή που ο Putin έκανε αυτή την ανακοίνωση, συνέχισε να αποδίδει τις ενέργειες του στις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας:
«Όπως μπορείτε να δείτε, οι δυτικές χώρες λαμβάνουν εχθρικά μέτρα εναντίον της χώρας μας στην οικονομική διάσταση - εννοώ τις παράνομες κυρώσεις για τις οποίες όλοι γνωρίζουν πολύ καλά».
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το μείζον ζήτημα των τελευταίων ημερών ήταν η αφαίρεση της Ρωσίας από το ενδοτραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, μαζί με τις κυρώσεις που στοχεύουν την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Το SWIFT βοηθά στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκτέλεση οικονομικών συναλλαγών και πληρωμών μεταξύ τραπεζών παγκοσμίως.
Οι κυρώσεις της Κεντρικής Τράπεζας από την ΕΕ και τη Fed κάνουν αμέσως τη Ρωσία -και το νόμισμά της, το ρούβλι- να παραβιάζουν τους κανόνες.
Τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ελέγχονται γενικά από ξένες κεντρικές τράπεζες.
Εάν αυτές οι ξένες τράπεζες αποφασίσουν να παγώσουν την πρόσβαση σε τέτοια αποθέματα, η Ρωσία έχει μόνο τα υλικά της περιουσιακά στοιχεία (όπως τα αποθέματα πετρελαίου και χρυσού) για να λειτουργήσει.
Επίσης, το ρούβλι αναμένεται να καταρρεύσει ως αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων.
Οι προφανείς συνέπειες αυτών των κυρώσεων είναι το bank run της Ρωσίας και ο ακρωτηριασμός της ρωσικής οικονομίας.


Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας


Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα προσπαθήσει τώρα να αποτρέψει μια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών της χώρας για να επιβραδύνει την οικονομική αιμορραγία.
Το BBC ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι «έχει τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία για να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διασφαλίσει τη λειτουργική συνέχεια του χρηματοπιστωτικού τομέα».
Ανεξάρτητα από το αν αυτό ισχύει (οι παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος θα είναι ο κριτής), φέρνει ένα θέμα για το οποίο μόνο οι «θεωρητικοί συνωμοσίας» έχουν μιλήσει για δεκαετίες: την αποφασιστικότητα των νομισμάτων fiat και τη σημασία της ύπαρξης απτών τραπεζικών αποθεματικών.
Κατά τη διάρκεια δεκαετιών ειρήνης, είναι εύκολο να αγνοηθούν απλά κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με την υποστήριξη των νομισμάτων fiat, ενώ τα επόμενα τρισεκατομμύρια δολάρια φεύγουν από τη Fed και διανέμονται άδικα μέσω προγραμμάτων.
Όταν η αναταραχή έρχεται όμως, οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν τι υποστηρίζει το νόμισμά τους, και δεν είναι μόνο η Ρωσία σε αυτή την περίπτωση.
Αν και πρόκειται να είναι το προφανές παράδειγμα, νομίζω ότι οι οικονομικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα πυροδοτήσουν μια πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια συζήτηση για το σύστημα fiat γενικά.


Great Reset;


Τελικά, οδεύοντας σε αυτή τη μαζική σύγκρουση, βρισκόμασταν ήδη στον γκρεμό του "The Great Reset";
Αυτό είναι το μείζον ερώτημα, τώρα, καθώς η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να επιταχύνουν αυτή την «επαναφορά» πολύ πιο γρήγορα - και με πολύ πιο ασταθή τρόπο - από ότι θα περίμενε ο κόσμος.
Γεγονός είναι ότι αν ο Putin έχει αποφασίσει να «φύγει» από την Ουκρανία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει με κάποιο τρόπο την παρακμή του νομίσματος και της οικονομίας της χώρας του.
Η εικασία που έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ότι ο Putin θα απωθήσει τις οικονομικές κυρώσεις συμμαχώντας περαιτέρω με την Κίνα και συζητώντας ακόμη και με την Κίνα τις προοπτικές ενός νομισματικού συστήματος εκτός του τρέχοντος παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.
Αν και η ιδέα πιθανότατα θα απορριφθεί από οικονομικούς ειδικούς, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, ακόμα κι αν αυτή δεν πετύχει, θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές και τη ζωή στη Δύση.
Βρισκόμαστε ήδη στη μέση μιας κρίσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, και ουδείς αναλυτής θέλει άλλα προβλήματα.


Τα όπλα της Ρωσίας και της Κίνας


Η Ρωσία έχει απτά αποθέματα με τη μορφή πετρελαίου και χρυσού.
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής εισαγόμενης βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 21% όλων των εισαγωγών βενζίνης στις ΗΠΑ», σύμφωνα με το Forbes.
Η Κίνα είναι ένας σημαντικός προμηθευτής… βασικά όλων των ειδών… που χρησιμοποιεί η Δύση σε καθημερινή βάση.
Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγωγών αγαθών των Ηνωμένων Πολιτειών το 2020, σύμφωνα με το USTR.
Η Κίνα είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος αγαθών των ΗΠΑ με 559,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό (αμφίδρομο) εμπόριο αγαθών το 2020, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Τα εμπορικά ελλείμματα σημείωσαν περαιτέρω ρεκόρ το 2021, ανέφερε η WSJ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Με άλλα λόγια, το βασικό όπλο των δύο χωρών είναι να προκαλέσουν σημαντικές ελλείψεις αγαθών.

h

Στόχος η αποδολαριοποίηση


Αυτή η πρόβλεψη δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, καθώς μόλις πριν από ένα χρόνο, η ιδέα της Ρωσίας και της Κίνας να συνεργαστούν για να αποδολαριοποιηθούν έγινε πρωτοσέλιδο.
Η Washington Post ανέφερε τα βήματα που έκαναν οι δύο χώρες συλλογικά τον Απρίλιο του 2021:
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ορκιστεί από κοινού να «απο-δολαριοποιηθούν», δημιουργώντας εναλλακτικές λύσεις στο σημερινό σύστημα με ένα σχέδιο τριών βημάτων που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια.
Russia's dollar reserves likely shifted to swaps after it dumped Treasuries
Πρώτον, και οι δύο χώρες άρχισαν να περικόπτουν το ποσοστό του διμερούς εμπορίου τους που τιμολογήθηκε σε δολάρια, δίνοντας προνόμια διακανονισμού στα δικά τους νομίσματα.
Δεύτερον, προσπάθησαν να ενισχύσουν τον ρόλο του γουάν ως διεθνούς νομίσματος για πληρωμές και αποθεματικά.
Για να ενθαρρύνει την ευρύτερη υιοθέτηση του νομίσματός της, η Κίνα έχει δώσει σε περισσότερες από 30 χώρες πρόσβαση στο γουάν (ρενμίνμπι) μέσω διμερών συμφωνιών ανταλλαγής (swap).
Η Κίνα και η Ρωσία μείωσαν η καθεμία τα αποθεματικά τους στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, με τη Ρωσία να διοχετεύει μετρητά σε γουάν.
Και η Κίνα ενίσχυσε την κίνηση ψηφιακών νομισμάτων που ξεκίνησε το 2014, με στόχο να διευκολύνει τη διατήρηση του renminbi.
Το τρίτο και τελευταίο σκέλος αυτών των προσπαθειών, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, στοχεύει στη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών και μηνυμάτων που θα επιτρέπουν στις χώρες να χρησιμοποιούν νομίσματα άλλων αντί για δολάρια ή ευρώ για τη διευθέτηση εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών.
Όπως ανέφερε από τις αρχές του 2021 η Washington Post «εάν η Κίνα και η Ρωσία επινοήσουν επιτυχημένες εναλλακτικές λύσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με επίκεντρο το δολάριο και εάν αυτές οι εναλλακτικές αποκτήσουν σημαντική διεθνή έλξη, θα γίνουμε μάρτυρες μιας κατακλυσμικής στιγμής στον ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων».


Η τακτική των συναλλαγμάτων


Εν τω μεταξύ, ο κόσμος παρακολουθεί τη Ρωσία να ρίχνει τα αμερικανικά ομόλογα ενώ αυξάνει τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα τα τελευταία 5 χρόνια.
Η Ρωσία αύξησε επίσης τα αποθέματά της σε χρυσό κατά την ίδια περίοδο:


Όπως έγραψε και ο Nikkei πρόσφατα: Η αποδολαριοποίηση αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία και την Κίνα από το 2014, όταν άρχισαν να επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία μετά την αποξένωση της Μόσχας από τη Δύση λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.
Η αντικατάσταση του δολαρίου στους εμπορικούς διακανονισμούς έγινε αναγκαιότητα για την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Η ιδέα μιας συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας για να προσπαθήσει να καταρρεύσει το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ δεν είναι επίσης καινούργια.
Η Ρωσία προσπάθησε να πιέσει την Κίνα να δημιουργήσει χάος για τις ΗΠΑ στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008.
"Η Ρωσία μπορεί να προσπάθησε να συνωμοτήσει με την Κίνα σε μια προσπάθεια να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Ήλπιζαν να πουλήσουν ομόλογα της Fannie και της Freddie σε μια εποχή που η οικονομία των ΗΠΑ βρισκόταν υπό κατάρρευση", έγραψε το 2010, με βάση τα απομνημονεύματα του Hank Paulson για την κρίση.

Ο Paulson έγραψε στα απομνημονεύματά του:
«Η έκθεση ήταν βαθιά ανησυχητική -- οι μεγάλες πωλήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης στις GSEs και να κλονίσουν τις κεφαλαιαγορές.
Περίμενα μέχρι να επιστρέψω στο σπίτι και σε ένα ασφαλές περιβάλλον για να ενημερώσω τον πρόεδρο», κατέληξε ο Paulson.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης