Τελευταία Νέα
Διεθνή

IIF: Η Ρωσία θα χρεοκοπήσει και θα καταλήξει με ύφεση άνω του 10%, λόγω των κυρώσεων

IIF: Η Ρωσία θα χρεοκοπήσει και θα καταλήξει με ύφεση άνω του 10%, λόγω των κυρώσεων
Πιθανή η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας, αναφέρει η αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του IIF.
Σχετικά Άρθρα

Το IIF εκτιμά ότι τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Kεντρικής Tράπεζας της Ρωσίας, που τη Δευτέρα αύξησε τα επιτόκια και εισήγαγε ορισμένους κεφαλαιακούς ελέγχους, διατηρούνται σε χώρες που έχουν επιβάλει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, εταιρειών και οργανώσεων της Ρωσίας, συρρικνώνοντας σοβαρά τη δύναμη πυρός που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να στηρίξουν τη ρωσική οικονομία.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα δώσει προτεραιότητα στην προστασία των εγχώριων αποταμιευτών, αφήνοντας τους ξένους επενδυτές τελευταίους στη λίστα των προτεραιοτήτων της.
«Εάν μείνουμε εδώ και η κρίση κλιμακωθεί, είναι πιθανή η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση του ρωσικού δημοσίου χρέους», δήλωσε η Elina Ribakova, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του IIF.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι «εξαιρετικά πιθανή», αν και το σχετικά μικρό μέγεθος της συμμετοχής των ξένων στο ρωσικό χρέος -- περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια -- θα περιορίσει τις επιπτώσεις.
Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα εισέβαλε στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η Δύση να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων.
Οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, τον αποκλεισμό πολλών ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και τη συγκρότηση μιας μαύρης λίστας ατόμων και οντοτήτων.
Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση».
Η Ribakova του IIF είπε ότι οι κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, είναι «οι πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ποτέ σε χώρα» και θα φέρουν τη ρωσική οικονομία σε αδιέξοδο, οδηγώντας την σε διψήφια ύφεση και εκτίναξη του πληθωρισμού σε διψήφιο τουλάχιστον ποσοστό.
H Ribakova πρόσθεσε ότι η μετατροπή των ρωσικών εγχώριων συναλλαγματικών διαθεσίμων σε ρούβλια ήταν επίσης στο τραπέζι, αν και η κεντρική τράπεζα θα ήταν απρόθυμη να το εφαρμόσει αρχικά, καθώς βασικός της στόχος είναι να προστατέψει τους εγχώριους αποταμιευτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης