Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στις αγορές με το βλέμμα στην Ουκρανία - O DAX -2%, εκτός διαπραγμάτευσης η Μόσχα, το brent +4%

Τριγμοί στις αγορές με το βλέμμα στην Ουκρανία - O DAX -2%, εκτός διαπραγμάτευσης η Μόσχα, το brent +4%
Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν και τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται
Σχετικά Άρθρα
Στο κόκκινο διαπραγματεύονται τα διεθνή χρηματιστήρια, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να βρίσκεται στην πέμπτη ημέρα, την ώρα που διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό στον πλανήτη, όσον αφορά την οικονομία, την άμυνα και τους εξοπλισμούς.
Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στο Μινσκ, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να περιοορίζουν ελαφρά τις απώλειες.
Την ίδια ώρα,οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτοξεύονται.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωση της προειδοποιεί ότι η τράπεζα Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία είναι πλέον αφερέγγυες ή είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν λίαν συντόμως στην κατάσταση αυτή.
Η Deutsche Boerse, η οποία είναι η διαχειρίστρια του γερμανικού χρηματιστηρίου μετοχών, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές μίας σειράς μετοχών ρωσικών εταιρειών με άμεση ισχύ.
Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η VTB Bank, η Sberbank, η Lukoil και η Aeroflot.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 2% στις 14.310 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1,12% στις 7.401 μονάδες.
Στις 6.581 μονάδες με απώλειες 2,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραφε απώλειες 2,4% στις 25.149 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με πτώση 1% στις 8.394 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν 1,2%.
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Στα ύψη διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό πετρέλαιο να ενισχύεται 4,8% στα 95,97 δολ. το βαρέλι και το brent στα 98,59 δολ. με άνοδο 3,7%. 
Το ρωσικό ρούβλι κατακρημνίστηκε σχεδόν 30% σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο αφού οι χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και τον αποκλεισμό μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

brent.JPG
ruble1.JPG

«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 6,3% και 15,8%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 5,2%.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο Λονδίνο BP υποχώρησαν κατά 4,1% αφού η εταιρία, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το ποσοστό της στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft με κόστος έως 25 δισεκ. δολάρια.
Η μετοχή της γαλλικής Renault, που ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, υποχώρησε κατά 6,9%.


Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 20%


Πρωτοφανή αύξηση του βασικού της επιτοκίου ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας το πρωί της Δευτέρας (28/2/2022). Ειδικότερα, τα επιτόκια αυξάνονται στο 20% από 9,5%, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις έχουν πλέον σημαντική επίπτωση στη ρωσική οικονομία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ρούβλι κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στα 119,5 ρούβλια ανά δολάριο.
Η αύξηση του επιτοκίου «έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίσει τον αυξημένο κίνδυνο υποτίμησης του ρουβλίου και πληθωρισμού» επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Αυτό έπεται της εντολής της κεντρικής τράπεζας να παγώσει τις προσφορές ξένων για πώληση ρωσικών τίτλων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις στην αγορά.
Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελευθερώσει 733 δισ. ρούβλια (8,78 δισ. δολάρια) σε αποθεματικά τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα.
Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους, όπως ανήγγειλαν.
Αυτή την ώρα, το ρούβλι διαπραγματεύεται στα 106 ρούβλια ανά δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης