Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνικό χάους – Τι σηματοδοτούν οι κυρώσεις της ΕΕ με μερικό μπλοκ στο SWIFT, Κεντρική Τράπεζα, εναέριο χώρο, Ρούβλι

Σκηνικό χάους – Τι σηματοδοτούν οι κυρώσεις της ΕΕ με μερικό μπλοκ στο SWIFT, Κεντρική Τράπεζα, εναέριο χώρο, Ρούβλι
Ωστόσο προσοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποσυνδέσει πλήρως τη Ρωσική Ομοσπονδία από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, αφού η ρωσική οικονομία είναι συνδεδεμένη με τις οικονομίες άλλων χωρών
Σχετικά Άρθρα

Εάν δούμε τα δεδομένα με ψυχραιμία στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας τότε… μια λέξη αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, οδεύουμε στο χάος.

1)Τα ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν το Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά η προέλαση των Ρώσων είναι αργή.

2)Ευρώπη και ΗΠΑ κλιμακώνουν πολύ επικίνδυνα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

3)Η Τουρκία για πρώτη φορά ανέφερε ότι η Ρωσία πλέον είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία και αυτό σημαίνει «θα εφαρμόσουμε όλα τα άρθρα του Μοντρέ με διαφάνεια» κοινώς η Τουρκία εξετάζει να ενεργοποιήσει την σύμβαση του Μοντρέ του 1936 δηλαδή να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τη διέλευση όλων των ρωσικών πολεμικών πλοίων.

4)Η BP αποφάσισε να πουλήσει το 20% στην Ρωσική εταιρία Rosneft με στόχο να αντλήσει 25 δισεκ. δολάρια.
Προφανώς η πώληση είναι μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

5)Τα ομόλογα και το Ρούβλι της Ρωσίας καταρρέουν.
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που προσφέρονται από τις τράπεζες έχουν τεράστιες αποκλίσεις, από 98,08 ρούβλια ανά δολάριο στην Alfa Bank, σε 99,49 ρούβλια στη Sberbank PJSC, 105 ρούβλια στον Όμιλο VTB, 115 ρούβλια στην Otkritie Bank στη Μόσχα και 171 ρούβλια ανά δολάριο στην τράπεζα Tinkoff από 83,8 δολάρια που ήταν οι τελευταίες τιμές.
Πρόκειται για υποτίμηση άνω του 50% για το Ρωσικό ρούβλι.

6)Οι ρώσοι καταφεύγουν στα ATMs των τραπεζών να σηκώσουν χρήματα, κίνδυνος για bank run στις καταθέσεις.

7)Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε τον εναέριο χώρο για την Ρωσία.
Ο αποκλεισμός ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο που ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται από την Ρωσία ή Ρώσους επιχειρηματίες. Αυτό αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη.

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν εναλλακτική αντί SWIFT.... το κινεζικό CIPS

8) Η απόφαση να αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT – στην Ευρώπη
- θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις διεθνείς αγορές λόγω του κραχ στις συναλλαγές.
Ωστόσο προσέξτε ο αποκλεισμός αφορά μερικές τράπεζες.
Το θέμα του SWIFT αφορά και πολλές ευρωπαϊκές που συναλλάσσονται με την Ρωσία π.χ. Societe Generale στην Γαλλία ή Unicredit και Intesa San Paolo στην Ιταλία.
Οι ρωσικές τράπεζες θα στραφούν στο κινεζικό CIPS.
Τι είναι το CIPS;
Είναι ένα σύστημα πληρωμών που προσφέρει υπηρεσίες εκκαθάρισης και διακανονισμού για τους συμμετέχοντες σε διασυνοριακές συναλλαγές γιουάν.
Πράγματι, είναι μια κινεζική έκδοση του SWIFT και οι περισσότερες ρωσικές τράπεζες πιθανότατα θα αναγκαστούν σύντομα να υιοθετήσουν.


9) Η Ευρώπη κυνηγά τους ρώσους επιχειρηματίες.

Ουσιαστικά η Ευρώπη τιμωρεί όλη την πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας.

10) Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είπε ότι οι πολίτες στη χώρα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν άμεσα από το ρωσικό έδαφος.

11)Η ΕΕ ενέκρινε 500 εκατομμύρια δολάρια ώστε να δοθούν όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσει κατά της Ρωσίας.

12) Η ΕΕ απαγόρευσε επίσης όλες τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, περιορίζοντας σοβαρά την ικανότητά της να χρησιμοποιεί συναλλαγματικά αποθέματα για να μειώσει το καταστροφικό πλήγμα από τις κυρώσεις

13) Υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ότι ουκρανικές εγκαταστάσεις που περιέχουν πυρηνικά απόβλητα υπέστησαν ζημιές

14) Ο Putin υποστηρίζει ότι έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε «υψηλό συναγερμό»
Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σοβαρή ενώ ο Λευκορώσος Πρόεδρος προειδοποιεί ότι η Δύση σπρώχνει την Ρωσία στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

15)Λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία η Γερμανία αποφάσισε μεγάλη αύξηση των αμυντικών της δαπανών, εξέλιξη επίσης πρωτοφανής μετά την πτώση του Hitler.

16)Υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας από τους οίκους αξιολόγησης

17) Υπάρχουν σχέδια για έναρξη των διαπραγματεύσεων Ρωσίας με Ουκρανία… αλλά ακόμη είναι ασαφές τι θα περιλαμβάνει το πλαίσιο…

Τι αποφάσισαν οι ευρωπαίοι;

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ ενέκριναν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT, του κλεισίματος του εναέριου χώρου για τη Ρωσία, καθώς και της απαγόρευσης των εκπομπών στην ΕΕ του Russia Today (RT) και του πρακτορείου Sputnik.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να επεκτείνουν ξανά τη μαύρη λίστα, προσθέτοντας σε αυτήν Ρώσους επιχειρηματίες, αξιωματούχους και «εκπροσώπους της ελίτ».

Η ΕΕ επιδιώκει «την υψηλότερη δυνατή διεθνή καταδίκη» των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα», τονίζουν οι ευρωπαίοι.

Σύμφωνα με πηγή στο Συμβούλιο της ΕΕ, η νέα μαύρη λίστα περιλαμβάνει περίπου 20 άτομα.
Η τελευταία φορά που η ΕΕ διεύρυνε τη μαύρη λίστα ήταν πρόσφατα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Αποσύνδεση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να αποσυνδέσουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα SWIFT. «Αποκλείουμε ορισμένες ρωσικές τράπεζες από τη SWIFT»
Ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να ληφθεί μόνο σε συντονισμό με άλλες χώρες.
Ωστόσο προσοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποσυνδέσει πλήρως τη Ρωσική Ομοσπονδία από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, αφού η ρωσική οικονομία είναι συνδεδεμένη με τις οικονομίες άλλων χωρών.
«Η αποσύνδεση από το SWIFT του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας που είναι σταθερά συνδεδεμένο με άλλες χώρες, άλλες οικονομίες, δεν μπορεί να γίνει σαν ψαλίδι από τη μια μέρα στην άλλη».
Η ΕΕ λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κατάσταση με το Ιράν και «αφήνει τη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας να λειτουργήσει, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το χρησιμοποιούν, να στέλνουν χρήματα στους συγγενείς τους και να πληρώνουν τα απαραίτητα ψώνια.

«Ο βαθμός αποσύνδεσης της Ρωσίας από το SWIFT είναι προσεκτικά βαθμονομημένος προκειμένου να προκληθεί η μέγιστη ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διευκρίνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. Έχουν ληφθεί σημαντικά περιοριστικά μέτρα που θα παραλύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Πάνω από το μισό ή τουλάχιστον το 50% περίπου των χρηματοοικονομικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα παγώσει.
Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Κλείσιμο εναέριου χώρου

Οι υπουργοί Εξωτερικών από 27 χώρες της ΕΕ ενέκριναν το πλήρες κλείσιμο του κοινοτικού εναέριου χώρου στα ρωσικά αεροσκάφη.
«Αποφασίσαμε να κλείσουμε τον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ρωσικά αεροσκάφη»
«Ούτε ένα ρωσικό αεροσκάφος δεν θα μπορέσει να απογειωθεί ή να προσγειωθεί σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ούτε καν τα ιδιωτικά αεροσκάφη των ολιγαρχών».

Απαγόρευση στο RT

Σύμφωνα με την Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού καναλιού RT, μια τέτοια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καμία σχέση με τους διακηρυγμένους στόχους, δηλαδή με τη «διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία».
«Ή μήπως πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Putin, χωρίς να μεταδίδεται το RT στα αγγλικά, γαλλικά ή ισπανικά, θα αλλάξει γνώμη για τη διάσωση του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία ή για την αποτροπή της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης