Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu για πόλεμο στην Ουκρανία: Στη Μαύρη Θάλασσα θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ

Cavusoglu για πόλεμο στην Ουκρανία:  Στη Μαύρη Θάλασσα θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ
Η Ουκρανία ζήτησε από την Άγκυρα να κλείσει την πρόσβαση για τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου ,που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα

«Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε πόλεμο. Θα εφαρμόσουμε με διαφάνεια όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου, δήλωσε στο CNN Turk ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu.
Η Ουκρανία ζήτησε από την Άγκυρα να κλείσει την πρόσβαση για τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου ,που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα.
Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή εάν απειληθεί.
Ισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της με τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η Άγκυρα έχει πει πως η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε χαρακτηρίσει ως πόλεμο την κατάσταση.
Σε περιόδους σύγκρουσης όπου η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη, για τα πολεμικά πλοία από χώρες που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, η ελεύθερη κυκλοφορία παραμένει ο κανόνας.
Τα άλλα -σε αυτή την περίπτωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας- δεν θα μπορούν πλέον να περάσουν.
Εκτός, και εάν πρόκειται να επιστρέψουν στο ναύσταθμό τους στη Μαύρη Θάλασσα.
Ως εκ τούτου, φαίνεται δύσκολο για την Τουρκία, σύμφωνα με αυτό το κείμενο, να απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών πλοίων που συνδέονται με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Σε περίπτωση σύγκρουσης, τέλος, όπου η Τουρκία είναι μεταξύ των εμπολέμων, «η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης», αναφέρει λεπτομερώς το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ.

Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

«Κατά την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του προέδρου Erdogan για άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ibrahim Kalin.
Ο Fahrettin Altoun, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, δήλωσε «γινόμαστε μάρτυρες ακόμη ενός πολέμου στην περιοχή μας», και επανέλαβε την πρόταση του Erdogan να μεσολαβήσει.
Το Κίεβο κάλεσε την Τουρκία να εμποδίσει τη διέλευση και άλλων ρωσικών πολεμικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα, απ΄όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει μία από τις εφόδους της στις νότιες ακτές της Ουκρανίας.

Συναγερμός ασφαλείας

Εν τω μεταξύ η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αυξάνει στο μέγιστο το συναγερμό ασφαλείας στα τουρκικά πλοία που πλέουν κοντά σε λιμάνια της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, ο κώδικας ISPS έχει αυξηθεί στο επίπεδο ασφαλείας 3 για πλοία με τουρκική σημαία που θα αγκυροβολούν ή θα πλέουν κοντά σε λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα και σε ουκρανικά και ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το επίπεδο ασφαλείας 3 του Κώδικα Διεθνούς Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS) χρησιμοποιείται όταν ένα συμβάν που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια είναι πιθανό ή επικείμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης