Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Ταχύτερα το «φρένο» στις αγορές ομολόγων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Ποια η σημασία για την Ελλάδα

ΕΚΤ: Ταχύτερα το «φρένο» στις αγορές ομολόγων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Ποια η σημασία για την Ελλάδα
Η ΕΚΤ αναμενόταν να αρχίσει της αρχή του τέλους στις αγορές ομολόγων στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου
Σχετικά Άρθρα

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζουν εντατικά την επιτάχυνση της εξόδου  από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική και τις αγορές ομολόγων παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αβεβαιότητα και το μείζον ζήτημα είναι εάν θα θέσουν μια σταθερή ημερομηνία λήξης του προγράμματος τόνωσης, ανέφεραν πηγές στο Reuters τη Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

Ανατροπή του σχεδιασμού

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, η ΕΚΤ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα κήρυσσε της αρχή του τέλους στις αγορές ομολόγων στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου με τη σταδιακή μείωση του ρυθμού των αγορών.
Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει το σχεδιασμό, ωθώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεκτιμήσουν τις προοπτικές.

Επιτάχυνση του πληθρωρισμού

Το δημοσίευμα επικαλούμενο έξι πηγές της ΕΚΤ, επισημαίνει ότι μια ταχύτερη έξοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι περίπου διπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ φέτος, με ακόμη και τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό να κινδυνεύει να υπερβεί.
Central Bank Rates | Worldwide Interest Rates | European Central Bank (ECB)
Και στα τρόφιμα

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος και αυξάνεται ταχύτερα.
Και δεν είναι πλέον μόνο η ενέργεια, αλλά και οι τιμές των τροφίμων», δήλωσε στο Reuters μία από τις ανώνυμες πηγές που επικαλείται σο δημοσίευμα.
«Θα ήταν ακατάλληλη πολτιική να μην αντιδράσουμε σε αυτό το δεδομένο».
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριοι εξαγωγείς σιτηρών και η σύγκρουση κινδυνεύει να επιτείνει περαιτέρω τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων.
 
Ανακριβείς οι προβλέψεις

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αποδείχθηκαν εμφανώς ανακριβείς τα τελευταία τρίμηνα, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, θα δημοσιοποιηθούν την την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσαν οι πηγές.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde είπε ότι είναι πρόωρο να κάνει εικασίες για την απόφαση του Μαρτίου, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.
 
Κίνδυνος ντόμινο

Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ ο προσωρινός, υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να διαχυθεί στην ευρύτερη οικονομία, αυξάνοντας ανεξέλεγτα  τους μισθούς και τις τιμές, εδραιώνοντας υψηλή αύξηση των τιμών καταναλωτή σε περιβάλλον ύφεσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η ΕΚΤ επρόκειτο ήδη να περικόψει τις αγορές ομολόγων της τα επόμενα τρίμηνα, αλλά είχε ως στόχο να διατηρήσει τις αγορές ανοιχτές.
Ukraine crisis exacerbates Europe's inflation concerns | Emerald Insight
Ημερομηνία λήξης

Ωστόσο, η απόφαη για ημερομηνία λήξης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς έχει επιπτώσεις σε οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων.
Δεδομένου ότι η τράπεζα έχει σηματοδοτήσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίου πριν από τη λήξη της αγοράς ομολόγων, ο απροσδιότιστος ορίζοντας στις αγορές ομολόγων επίσης μετεθέτει χρονικά οποιασδήποτε αύξησης επιτοκίου.
«Μια επιλογή θα ήταν να σηματοδοτήσουμε την πρόθεσή μας να τερματίσουμε τις αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, αλλά να μην αναλάβουμε σταθερή δέσμευση», δήλωσε μια δεύτερη πηγή.
Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο στρατόπεδο των ''περιστεριών'' υποστηρίζουν την «ευελιξία και την αιρεσιμότητα [όσον αφορά το χαρακτήρα και την ένταση των μέτρων]».
«Στοιχηματίζω ότι η ημερομηνία λήξης θα είναι η μεγαλύτερη συζήτηση, νομίζω ότι αυτό είναι ακόμα ένα ανοιχτό θέμα», είπε μια τρίτη πηγή.
Another inflation indicator of EE. UU. se even higher: Eco Week — Covid News
Αγορές ομολόγων και επιτόκια

Οι πηγές συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να δεσμευτεί για αυξήσεις επιτοκίων.
Δήλωσαν επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να συμφωνήσουν τον Μάρτιο στη χαλάρωση της σχέσης μεταξύ της αγοράς ομολόγων και οποιασδήποτε απόφασης για άνοδο του επιτοκίου.
Η τρέχουσα καθοδήγηση (mandate) της τράπεζας είναι ότι οι αγορές ομολόγων θα τερματιστούν «λίγο πριν» από μια αύξηση των επιτοκίων.
Η διατύπωση «σύντομα» μπορεί να δημιουργήσει αδικαιολόγητες προσδοκίες και να δέσει τα χέρια της ΕΚΤ, ανέφεραν οι πηγές.

Οι αρνητικές επιπτώσεις για το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Η ουκρανική κρίση, ;όπως επισημαίνουν πλήθος αναλυτές, σπρώχνει τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια με αποτέλεσμα να καταγράφονται εισροές προς τα γερμανικά κρατικά χρεόγραφα και εκροές από ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως τα ελληνικά.
Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,60% στις 25 Φεβρουαρίου 2022.
Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου είναι στο 1,446%.
Άνοδο σημειώνει και το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου με το δεκαετές γερμανικό ομόλογο, η οποία διαμορφώνεται στις 241 μονάδες βάσης.
Greece vs Germany - Bonds & Currency News | Market News
Το πρόγραμμα δανεισμού

Η αύξηση τους κόστους δανεισμού θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.
Σημειώνεται ότι στο σχέδιο χρηματοδότησής της για το 2022 που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ο ΟΔΔΗΧ δήλωσε ότι θα εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022.
Η επόμενη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα ακολουθήσει τον Μάρτιο, όπως και το 2021, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρυσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο, re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει με re-opening του 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Μάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2022 θα ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.

Οι προσδοκίες των αγορών

Συμφωνεί με τις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Pierre Wunsch, σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα De Tijd, όπως μεταδίδει το Bloomberg το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Wunsch είπε ότι συμφωνεί με της προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο και θα αυξήσει τα επιτόκια στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2023, σύμφωνα με  δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 27 φερβουαρίου 2022
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου δήλωσε ότι διαφωνεί με την ιδέα ότι η άρση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ θα ακρωτηριάσει την οικονομική ανάκαμψη, καθώς η νομισματική πολιτική παραμένει «εξαιρετικά διευκολυντική», υπογραμμίζει.
QE infinty? Greek #ECB policymaker Yannis Stournaras said ECB bond  purchases should continue at leas | mehabe
Η ενεργειακή κρίση

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας θα καταστήσουν τον πληθωρισμό πιο ασταθή στο μέλλον, γεγονός που θα πρέπει να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να αποδεχθούν ότι οι αυξήσεις τιμών κατά καιρούς μπορεί να αποκλίνουν από τους στόχους τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή κινδυνεύουν να καταστούν... υπερβολικά ακτιβιστές στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε στην De Tijd ο Wunsch

Το φθηνό χρήμα και οι επενδύσεις

Αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό σημείο του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ο Wunsch δήλωσε ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια έχουν μικρό αντίκτυπο στην οικονομία, επειδή το φθηνό χρήμα δεν έχει μεγάλη διαφορά στις επενδυτικές αποφάσεις του ιδιωτικού τομέα.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να ποντάρουν λάθος στο γεγονός ότι τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε ο Wunsch.

Τα «γεράκια» και τα «περιστέρια»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Philippe Lane, δήλωσε την Πέμπτη 27 Φερβουαρίου 2022 στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ των χωρών της Ευρώπης κατά 0,3%-0,4%, δήλωσαν στο Reuters πηγές της ΕΚΤ που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022
Αυτό το μετριοπαθές σενάριο παρουσίασε ο Lane σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ δεν είχαν ακόμη συμπληρωθεί τα δύο πρώτα 24ωρα από την γενικευμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Lane παρουσίασε όμως και δεύτερο ευνοϊκό σενάρια σύμφωνα με το οποίο το γεγονότα στην Ουκρανία δεν θα έχουν καμία επίδραση στο νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών του ευρώ, γεγονός που άλλες πηγές το θεωρούν απλά αδύνατο.
Ο Lane παρουσίασε επίσης κι ένα δυσμενές σενάριο σύμφωνα με το οποίο η κρίση στην Ουκρανία θα μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1%.
Όλες οι πηγές πάντως συμφώνησαν ότι ο Lane θα φέρει περισσότερο επεξεργασμένες προβλέψεις στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που θα γίνει στις 10 Μαρτίου, στην οποία αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον του μακροχρόνιου Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP).
Ο Lane δεν παρουσίασε νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ είχε δηλώσει πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση του πληθωρισμού το 2022, αλλά υπαινίχθηκε ότι σε βάθος χρόνου ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Lane.
Ο διοικητής της Kεντρικής Tράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, που επιδιώκει τα επιτόκια να μείνουν χαμηλά, είπε στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους για να μετριάσει τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία.
Αλλά ακόμη και ο θεωρούμενος ως γεράκι της νομισματικής σύσφιξης συνάδελφός του Robert Holzmann, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία μπορεί να καθυστερήσουν την έξοδο της ΕΚΤ από τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης