Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» για τις αγορές το χρέος – Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αγοράσει περισσότερα ομόλογα

Ιταλία: Στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» για τις αγορές το χρέος  – Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αγοράσει περισσότερα ομόλογα

o επιτόκιo αναφοράς για την Ιταλία ανήλθε στο 2% την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά την αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020.

Σχετικά Άρθρα

Η απότομη άνοδος των αποδόσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ανεβάζει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σε σημείο που να αναρωτιούνται οι αγορές μέχρι ποιο σημείο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμπύν να υποστούν ζημίες πριν προβούν σε κινήσεις στήριξης του κόστους αποπληρωμής του, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022. Τα επιτόκια αναφοράς για την Ιταλία, ένα από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ, ανήλθαν στο 2% την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά την αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020.

Αγορά ομολόγων

Η προοπτική απόσυρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει ότι η BlackRock και οι άλλοι «παίκτες» στην αγορά ομολόγων θα εξακολουθήσουν να στοιχηματίζουν στην άνοδο ων αποδόσεων.
Το sell off έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση των σημαντικών επενδυτών για τη διακράτηση στα χαρτοφυλάκιά τους του λεγόμενου χρέους BTP της Ιταλίας έναντι του γερμανικού χρέους - ένα βασικό όργανο μέτρησης του επενδυτικού κινδύνου - σε περίπου 170 μονάδες βάσης.
Η άνοδος του δείκτη από 200 μονάδες θεωρείται ως προειδοποιητικό σημάδι και πάνω από 300 μπορεί να προκαλέσει….πρωτοσέλιδα στη Ρώμη.
Σε αυτό το εύρος, οι αναλυτές εικάζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να αγοράζει περισσότερα ομόλογα.

Νέο backstop

«Βλέπουμε ότι η "επικίνδυνη ζώνη" για το BTP τοποθετειται σε περίπου 250 μονάδες βάσης", δήλωσε ο Frederik Ducrozet, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Banque Pictet & Cie SA
«Εάν η άνοδος των spreads έβγαινε εκτός ελέγχου, τότε θα μπορούσαμε να φανταστούμε την ΕΚΤ να δημιουργεί μια νέα διευκόλυνση backstop».
Αυτό έγινε τον Μάρτιο του 2020, αφού το ιταλικό spread εκτινάχθηκε πάνω από τις 300 μονάδες βάσης στον απόηχο των δηλώσεων της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde που δήλωσε αναρμόδια για την μείωση των speads.

Οι ανησυχίες και οι κινδυνοι

Στη συνέχεια, η ΕΚΤ ανέκρουσε πρύμναν στην και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία, το PEPP.
Οι αγορές παγκοσμίως ανησυχούν πλέον για τον κίνδυνο νέων λαθών πολιτικής το 2022.
Η Saxo Bank  επισημαίνει επίσης τις 250 μονάδες βάσης ως πιθανή επικίνδυνη ζώνη.
Για τους στρατηγικούς αναλυτές της ING Groep  είναι χαμηλότερο, σε περίπου 200 μονάδες βάσης.

Τεστ αποφασιστικότητας

«Η ιστορική προτεραιότητα είναι ο καλύτερος οδηγός για το ‘‘σημείο ανοχής’ της ΕΚΤ», δήλωσε ο Eimear Daly, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στην Barclays Plc.
«Είμαστε πολύ μακριά από αυτά τα επίπεδα.
Ωστόσο, η αγορά θα θεωρούσε τη διεύρυνση του spread του ιταλικού ομολόγου σε αυτόν τον βαθμό ως δοκιμή της αποφασιστικότητας της ΕΚΤ».

Το τέλος του PEPP το Μάρτιο

Νωρίτερα στην πανδημία, η ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρη σχετικά με τη διατήρηση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά η εστίασή της έχει πλέον μετατοπιστεί στη χαλάρωση των κινήτρων για να χαλιναγωγήσει τον έντονο πληθωρισμό.
Οι αγορές ομολόγων της πανδημίας, από τις οποίες η Ιταλία ήταν ένας από τους κύριους ωφελημένους, πρόκειται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα.

Η δυνατότητα ευελιξίας

Εάν χρειαστεί να παρέμβει, οι ευέλικτες επανεπενδύσεις ομολόγων θα μπορούσαν να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.
Αυτό θα είναι αρκετό για να σταθεροποιήσει το spread της Ιταλίας με το γερμανικό χρέος σε περίπου 200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της BNP Paribas SA, συμπεριλαμβανομένης της Sumati Semavoine-Jain.

Θετικές οικονομικές  προοπτικές

Στα θετικά για την Ιταλία είναι οι πιο ευνοϊκές οικονομικές προοπτικές από ό,τι στο παρελθόν.
Το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να είναι χαμηλό σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα και δεν θα περάσει στην άμεση εξυπηρέτηση των δανεικών υπορεώσεων.
Η οικονομία πρόκειται επίσης να επωφεληθεί από περισσότερα από 200 δισ. ευρώ από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ο Draghi

Ο επικεφαλής στρατηγικό αναλυτής της Commerzbank, Michael Leister, επισημαίνει ότι, ακόμη και αν δεν υπάρχει backstop της ΕΚΤ, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποτελεί καταπραϋντικό παράγοντα τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους οίκους αξιολόγησης, εφόσον η ιταλική πολιτική παραμένει ήρεμη.
Αυτό συμβαίνει επί του παρόντος, με τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi στο τιμόνι.
Εάν οι αποδόσεις συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών.
The Italian national flag, center, on top of The Quirinale Palace, the presidential palace, in Rome, Italy, on Saturday, Jan. 29, 2022. Italy's papal-style vote for a new president each seven years is the culmination of Rome’s political intrigues and power games. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Δημοσιονομική εξισορρόπηση

Ωστόσο, για την Ιταλία, το χρέος της παραμένει υψηλό, πάνω από το 150% της οικονονκής παραγωγής.
Σε πρόσφατη ομιλία του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, δήλωσε ότι θα είναι απαραίτητο να εξισορροπηθεί η δομή των δημοσίων οικονομικών σταδιακά και σταθερά για να αποφευχθούν εντάσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Δεν είναι μόνο το spread έναντι της Γερμανίας που θα παρακολουθεί η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Σώκο της Deutsche Bank , θα παρακολουθείται επίσης ο ρυθμός διεύρυνσης, καθώς η ακραία αστάθεια θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένους επενδυτές.
Αυτό έχει σημασία γιατί τα ευαίσθητα στις αναταράξεις αμοιβαία κεφάλαια θα πρέπει να παρέμβουν για να αντικαταστήσουν την ΕΚΤ, η οποία καταβροχθίζει τα ομόλογα με κάθε τιμή.

Ονομαστικές αποδόσεις

Για τον Mark Dowding της BlueBay Asset Management, τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ δείχνουν ότι δεν ανησυχούν επειδή οι ονομαστικές αποδόσεις παραμένουν χαμηλές.
Αυτή είναι μια προσέγγιση που λέει ότι θα μπορούσε να ονομαστεί «καλοήθης παραμέληση».
 
ΤΙ περιμένουμε την τρέχουσα εβδομάδα

Οι ομιλίες αξιωματούχων της ΕΚΤ περιλαμβάνουν τον αντιπρόεδρο Luis de Guindos και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Isabel Schnabel.
Ο David Ramsden της Τράπεζας της Αγγλίας έχει την πρώτη του ομιλία μετά την ψήφιση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ενώ ο διοικητής Andrew Bailey έχει επίσης προγραμματιστεί να μιλήσει σε μερικές περιπτώσεις.
Τα στοιχεία του PMI της ευρωζώνης, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Φεβρουάριο, καθώς και τα στοιχεία του γερμανικού Ifo είναι τα κυριότερα σημεία στην ατζέντα δεδομένων, ενώ ο Γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή Φεβρουαρίου ενδέχεται να περιέχει ενδείξεις  για τη ζώνη του ευρώ και τη Γερμανία όσον αφορά τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.
7fe2a2a01bf954a1582ee36260b5e14f.jpg
Οι δημοπρασίες

Οι πωλήσεις γερμανικών και ιταλικών ομολόγων έχουν οριστεί συνολικά στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ (14,2 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Commerzbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης