Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός προτείνει η Τουρκία - Τι θα κάνει ο Erdogan με τη Μαύρη Θάλασσα και τη Συνθήκη του Μοντρέ

Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός προτείνει η Τουρκία -  Τι θα κάνει ο Erdogan με τη Μαύρη Θάλασσα και τη Συνθήκη του Μοντρέ
Tην έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προτείνει εκ νέου η Τουρκία - Σε ρόλο μεσολαβητή ο Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία αποκάλεσε «πόλεμο» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια αλλαγή ρητορικής που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές θα μπορούσε να προλειαίνει το έδαφος ώστε η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επικαλεστεί μια διεθνή συνθήκη για να περιορίσει τον διάπλου ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή εάν απειληθεί.
Ισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της με τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η Άγκυρα έχει πει πως η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε χαρακτηρίσει ως πόλεμο την κατάσταση.

Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

«Κατά την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του προέδρου Erdogan για άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ibrahim Kalin.
Ο Fahrettin Altoun, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, δήλωσε «γινόμαστε μάρτυρες ακόμη ενός πολέμου στην περιοχή μας», και επανέλαβε την πρόταση του Erdogan να μεσολαβήσει.
Το Κίεβο κάλεσε την Τουρκία να εμποδίσει τη διέλευση και άλλων ρωσικών πολεμικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα, απ΄όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει μία από τις εφόδους της στις νότιες ακτές της Ουκρανίας.
Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή (25/2/2022) ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει της συνθήκης του Μοντρέ να φέρει τα πλοία της πίσω στις βάσεις τους, κάτι που μπορεί να περιορίσει οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής.

Συναγερμός ασφαλείας

Εν τω μεταξύ η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αυξάνει στο μέγιστο το συναγερμό ασφαλείας στα τουρκικά πλοία που πλέουν κοντά σε λιμάνια της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, ο κώδικας ISPS έχει αυξηθεί στο επίπεδο ασφαλείας 3 για πλοία με τουρκική σημαία που θα αγκυροβολούν ή θα πλέουν κοντά σε λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα και σε ουκρανικά και ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το επίπεδο ασφαλείας 3 του Κώδικα Διεθνούς Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS) χρησιμοποιείται όταν ένα συμβάν που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια είναι πιθανό ή επικείμενο.

Συμβούλιο Ευρώπης: Η Τουρκία απείχε από την ψηφοφορία

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δεν συντάχθηκε με τις χώρες που ψήφισαν υπέρ της αναστολής των δικαιωμάτων της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Άγκυρα απείχε από την ψηφοφορία για την αναστολή της συμμετοχής όλων των Ρώσων διπλωματών και απεσταλμένων από τα κυριότερα όργανα του οργανισμού «με άμεση ισχύ», απαντώντας στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Η απόφαση αυτή δεν αφορά ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον δικαστικό βραχίονα του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία στους Ρώσους πολίτες, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση ο διεθνής οργανισμός.

Η ψηφοφορία

Η Τουρκία μαζί με την Αρμενία απείχαν από την ψηφοφορία, το Αζερμπαϊτζάν δε συμμετείχε ενώ Ρωσία και Αρμενία καταψήφισαν.
Την πρόταση αναστολής υπερψήφισαν 42 κράτη.
Σύσσωμη η ΕΕ ψήφισε υπέρ της αναστολής της ρωσικής συμμετοχής.
«Η Επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έλαβε την απόφαση να αποκλείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία από τα μέλη της.
Η Ιταλία πιστεύει ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο υπό το πρίσμα της απαράδεκτης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Οργανισμού.
Tο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένα ξεχωριστό όργανο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης