Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επικίνδυνα μονοπάτια η Ευρώπη: Η Γερμανία ανακοίνωσε πολεμικό ταμείο 100 δισ. ευρώ - Scholz: O Putin θέλει αυτοκρατορία, το ΝΑΤΟ θα αμυνθεί

Σε επικίνδυνα μονοπάτια η Ευρώπη: Η Γερμανία ανακοίνωσε πολεμικό ταμείο 100 δισ. ευρώ - Scholz: O Putin θέλει αυτοκρατορία, το ΝΑΤΟ θα αμυνθεί
Η Γερμανία καταπατά τη Συμφωνία του Πότσνταμ και συστήνει πολεμικό ταμείο 100 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Ξαφνική απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ της χώρας και παραβίαση της ιστορικής συμφωνίας για τη μη διάθεση πολεμικής μηχανής.
Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Scholz προειδοποίησε τη Ρωσία να μην επιτεθεί σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό μέτρο Νατοϊκού εδάφους.

Πόλεμος του Putin στον ελεύθερο κόσμο

Αφού έκανε λόγο για πόλεμο του Putin εναντίον του ελεύθερου κόσμου, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Ρώσο πρόεδρο κατηγορώντας πως θέλει να δημιουργήσει μία ρωσική αυτοκρατορία.
Προειδοποίησε επίσης πως το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είναι άνευ προηγουμένου και μάλιστα σημείωσε ότι «διατηρούμε το δικαίωμα να επιβάλλουμε και άλλες κυρώσεις χωρίς ταμπού».
Ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε επιπλέον την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, κάτι που εκλαμβάνεται ως στροφή στην πολιτική του Βερολίνου.
«Θα επενδύσουμε πιο πολύ στην εθνική μας ασφάλεια.
Θα δίνουμε πάνω από το 2% στην άμυνα από εδώ και πέρα.
Στον προϋπολογισμό του 2022 προβλέπονται 100 δισ. για στρατιωτικές επενδύσεις».
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι, «η επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών και τανκς πρέπει να φτιαχτεί στην Ευρώπη από κοινού με τη Γαλλία».
Ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε τη σύσταση ταμείου για αγορά πολεμικού εξοπλισμού αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, παραβιάζοντας τη συμφωνία της Διάσκεψης του Πότσνταμ μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οπότε είχε οριστεί ότι η Γερμανία υποχρεούται να μη διαθέτει πολεμική μηχανή.

«Είναι πόλεμος του Putin

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ώρα της ανάγκης της», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος στη Bundestag.
«Δεν υπήρχε άλλη δυνατή απάντηση στην επιθετικότητα του Putin», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αποστολή γερμανικών όπλων στην Ουκρανία.
«Ο Putin επέλεξε αυτόν τον πόλεμο, όχι ο ρωσικός λαός, επομένως πρέπει να δούμε ξεκάθαρα ότι αυτός είναι ο πόλεμος του Putin», είπε ο καγκελάριος.
«Με την εισβολή στην Ουκρανία, ο Putin δεν θέλει απλώς να εξαλείψει μια χώρα από τον παγκόσμιο χάρτη.
Καταστρέφει την ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας που είχαμε από το Ελσίνκι», είπε ο Γερμανός καγκελάριος και συνέχισε:
«Δεν είμαστε οι μόνοι που υπερασπιζόμαστε την ειρήνη».
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής.
Απειλεί ολόκληρη τη μεταπολεμική τάξη μας.
Σε αυτήν την κατάσταση, είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να αμυνθούμε ενάντια στον στρατό εισβολής του Putin.
Η Γερμανία στέκεται στενά στο πλευρό της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Scholz.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (26/2/2022), η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να παράσχει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Συναινεί το CDU

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Friedrich Merz, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον καγκελάριο, έσπευσε να συγχαρεί τον Scholz για την ομιλία του και να εγγυηθεί ότι «αυτόν τον δρόμο θα τον πάμε μαζί».
Με το βλέμμα στην εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Olaf Scholz αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να προωθηθούν σθεναρά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αποθηκευτούν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να κατασκευαστούν δύο τερματικοί σταθμοί για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
«Αυτό που είναι πλέον απαραίτητο βραχυπρόθεσμα, πρέπει να συνδυαστεί με αυτό που απαιτείται μακροπρόθεσμα», διευκρίνισε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο καγκελάριος αναφέρθηκε σε όσους βγήκαν στους δρόμους των γερμανικών πόλεων για να διακηρύξουν την αντίθεσή τους στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι παίρνουν θέση κατά του πολέμου του Putin. Θα υπερασπιστούμε την Ευρώπη και τις αξίες μας», δήλωσε χειροκροτούμενος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης