Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με εξοπλισμό κατά της Ρωσίας – Έστειλε πυρομαχικά, καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες στην Ουκρανία

Εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με εξοπλισμό κατά της Ρωσίας –   Έστειλε πυρομαχικά, καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία, ερχόμενη πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Εντείνεται η ελληνική εμπλοκή στις φλόγες του πολέμου που καίνε στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία, ερχόμενη πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα απέστειλε πυρομαχικά, τυφέκια τύπου καλάσνικοκφ και εκτοξευτήρες.
Η απόφαση αυτή ελήφθη το πρωί της Κυριακής (27/2/2022) σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.
Στην Ουκρανία εστάλη επίσης ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία.
«Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, «τους εταίρους της στην ΕΕ και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει αμυντικό υλικό με 2 C-130», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Αντιρωσική στρατηγική από Μητσοτάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατεί με ιδιαίτερα οξυμένες εκφράσεις κατά των Ρώσων, πιστεύει στις σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και είναι κάτι που το εξέφρασε τόσο στην Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ. όσο και στη τηλεδιάσκεψη των χωρών του ΝΑΤΟ.
Αλλά και στο ενεργειακό πεδίο, ήταν από αυτούς που υποστήριξαν με θέρμη να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο.
Ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο, οι Ρώσοι αποτελούν ένα τεράστιο τουριστικό ρεύμα για τη χώρα μας και το Κρεμλίνο αποτελεί ένα διπλωματικό αντίβαρο για τη χώρα, καθώς είναι από τους λίγους που μιλούν δημοσίως για το απόλυτο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
01_22.JPG

Ρυθμιστής η Ρωσία

Η Ρωσία μετράει φίλους και συμμάχους σε αυτή τη φάση και είναι σίγουρο ότι σε αυτή την διαμάχη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι ο νικητής αλλά και ο ρυθμιστής των μετέπειτα εξελίξεων.
Ήδη έχει ανοίξει τις κάνουλες του φυσικού αερίου με συνέπεια να μειωθούν οι τιμές του. Είναι μία κίνηση καλής θέλησης.
Οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν σε πολύ μεγάλο δίλημμα καθώς από την μία η εκλογίκευση της τιμής του αερίου θα ηρεμήσει τους ευρωπαίους καταναλωτές.
02_15.JPG
03_6.JPG

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την αντίθεσή του εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, η οποία αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη την Κυριακή (27/2/2022).
«Ναι στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην στήριξη των προσφύγων. Όχι στην αποστολή στρατιωτικού υλικού.
Καταδικάζουμε ξεκάθαρα την Ρωσική εισβολή και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η Ελλάδα να εργαστεί για την αποκλιμάκωση και την διπλωματική λύση», σημειώνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβικείο», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή στρατιωτικού υλικού με C-130 στην Ουκρανία».
«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον ελληνικό λαό. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή κι εμπλοκή» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.


«Μονομερής εμπλοκή»

«Την ώρα που οι Έλληνες της Ουκρανίας κινδυνεύουν με σφαγή από τις αντιμαχόμενες πλευρές, θρηνώντας ήδη άμαχους ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή πολεμικού υλικού στην κυβέρνηση Ζελένσκι.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία των Ελλήνων γηγενών της Ανατολικής Ουκρανίας.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για άμεση παύση των εχθροπραξιών και να διαμεσολαβήσει προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση», σημειώνει η Ελληνική Λύση και προσθέτει:
«Αντ' αυτού, η κυβέρνηση επιλέγει την ευθεία, μονομερή εμπλοκή σε μια πολεμική σύγκρουση, εκθέτοντας τους ομογενείς μας σε κίνδυνο, διχάζοντας παράλληλα τον Ελληνικό λαό.
Επιτρέποντας μάλιστα στον Ερντογάν και την Τουρκία να εμφανίζεται ως ειρηνοποιός αντί να απολογείται για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Εάν η κυβέρνηση έδειχνε τα ίδια «αντανακλαστικά» για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως έδειξε για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα αποδείκνυε έμπρακτα ότι κινείται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Η σπουδή όμως που η κυβέρνηση επέδειξε στο θέμα των κυρώσεων την ώρα μάλιστα που άλλες χώρες φρόντισαν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους, δείχνει πρωτοφανή ανευθυνότητα.
Με τις συγκεκριμένες ενέργειες, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει την Ελλάδα έκθετη στο πρωτοφανές κύμα αυξήσεων τόσο στο κόστος ενέργειας, όσο και στο κόστος τροφίμων και πρώτων υλών.
Ζημιώνει τόσο τους Έλληνες παραγωγούς, όσο και τον κλάδο του τουρισμού, την ώρα που η Τουρκία αναβαθμίζεται οικονομικά και γεωπολιτικά, διατηρώντας τις οικονομικές σχέσεις της με την Ρωσία.
Δεν πράττει ούτε το αυτονόητο: Να απαιτήσει την άμεση επανέναρξη των εργασιών για τον East Med, που αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη λύση για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο!
Για το καλό τόσο της Ελλάδας όσο και των ομογενών μας, πρέπει επιτέλους να πρυτανεύσει η λογική.
Η πατρίδα μας οφείλει να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας και γέφυρα ειρήνης, όχι ως «συμπλήρωμα» στην απάνθρωπη δράση συμφερόντων που «τρέφονται» από το αίμα αθώων.

«De facto εμπλοκή»

Την αποστολή όπλων στην Ουκρανία καταδικάζει το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα».
«Η αποστολή ελληνικών όπλων στην Ουκρανία συνιστά de facto πολεμική εμπλοκή της χώρας μας.
Ο Μητσοτάκης διέπραξε μείζον έγκλημα εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.
Τα ελληνικά αντιαρματικά τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός για να αντιμετωπίσουν πιθανή τουρκική εισβολή και όχι για να εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης