Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη (27/2) για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT – Μόσχα: «Συμμετρική απάντηση» εάν «παγώσουν» ρωσικά assets

ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη (27/2) για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT – Μόσχα: «Συμμετρική απάντηση» εάν «παγώσουν» ρωσικά assets

Θα κατασχεθούν και θα εθνικοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία ξένων υπηκόων και επιχειρήσεων εάν υλοποιήθούν οι κυρώσεις της Δύσης προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2022 αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Την ίδια ώρα, η απόφαση προσκρούει στο γερμανικό veto για τον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας ενώ ο ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev απειλεί με συμμετρικά μέτρα, σε περίπτωση «παγώματος» και κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Μια απόφαση για την αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT θα ληφθεί εντός ημερών, δήλωσε το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 στο Reuters ο διοικητής μιας κεντρικής τράπεζας εντός της ευρωζώνης.
«Το SWIFT είναι απλώς θέμα χρόνου, πολύ σύντομου χρόνου, ημερών», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κοντά στο να συμφωνήσουν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Zelensky: Να αποσυνδεθεί η Ρωσία από τον «παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του σήμερα χαιρέτισε τις κινήσεις της Δύσης για την αποσύνδεση της Ρωσίας από τον «παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».
"Οι διπλωμάτες μας πάλεψαν όλο το εικοσιτετράωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση αποσύνδεσης της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο.
Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», είπε ο  Zelensky.
«Αυτό ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια δολάρια απώλειες για τη Ρωσία - ένα βαρύ τίμημα για αυτήν την ποταπή εισβολή στη χώρα μας...
Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου.
Και το πρακτικό αποτέλεσμα;
Εδώ είναι - SWIFT... Αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό», ανέφερε.

Το γερμανικό veto

Η Γερμανία εργάζεται για να βρει «στοχευμένους και λειτουργικούς» τρόπους προκειμένου να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, δήλωσαν δύο ανώτατοι αξιωματούχοι, της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022.
«Εργαζόμαστε σταθερά για τον περιορισμό της παράπλευρης ζημίας από την αποσύνδεση από το SWIFT (της Ρωσίας) με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζει τους κατάλληλους ανθρώπους», δήλωσαν η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο αντικαγκελάριος Robert Habeck.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών Analena Baerbock με δηλώσεις της στη γερμανική τηλεόραση νωρίτερα «έκαψε» την προοπτική να ληφθεί απόφαση πλήρους αποκοπής της Ρωσίας από το σύστημα συναλλαγών: «Αγοράζουμε το 50% του φυσικου αερίου από τη Ρωσία.
Εάν αποκόψουμε τη Ρωσία από το SWIFT, τα φώτα στη Γερμανία θα σβήσουν», δήλωσε.
Την ίδια ώρα επισήμανε ότι δημιουργούνται προβλήματα στη στήριξη της Ρωσικής κοινωνίας των Πολιτών με τη διακοπή της δυνατότητας χρηματοδότησης ΜΚΟ από το εξεωτερικό ενώ την ίδια ώρα επισήμανε τα σημαντικά προβλήματα διαβίωσης που θα προκληθούν εάν Ρώσοι πολίτες που ζούν στο εξωτερικό δεν μπορούν να στείλυον εμβάσματα στους συγγενείς τους.
Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι «πρέπει να επιλεγεί ο δρόμος για κυρώσεις στοχευμένες όχι για όσες ακούγονται μεγαλόστομες».

Medvedev: Η Ρωσία θα απαντήσει συμμετρικά

Η Ρωσία θα απαντήσει συμμετρικά, εάν οι απειλές της Δύσης για «αρπαγή» των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων σε ξένες χώρες πραγματοποιηθούν, περιουσιακά στοιχεία ξένων υπηκόων και ξένων εταιρειών θα κατασχεθούν, σύμφωνα με την εγχώρια νομοθεσία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Ο Medvedev, ο οποίος ο ίδιος υπέστη κυρώσεις, σχολίασε νέους περιορισμούς κατά της Ρωσίας και της πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας της.
«Απειλούν επίσης να κατασχέσουν χρήματα Ρώσων πολιτών και ρωσικών εταιρειών στο εξωτερικό.
Κάπως έτσι, χωρίς νομική βάση.
Και τέτοια πράγματα πρέπει να απαντηθούν αρκετά συμμετρικά, με τη κατάσχεση σε περιουσιακά στοιχεία ξένων υπηκόων και ξένων εταιρειών στη Ρωσία και ίσως με την εθνικοποίηση της περιουσίας όσων είναι εγγεγραμμένοι σε μη φιλικές κρατικές δικαιοδοσίες, για παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, των κρατών μελών της ΕΕ και ορισμένων αγγλοσαξονικών κρατών», δήλωσε ο Medvedev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης