Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, ασκεί veto στην πλήρη αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT – Ρήγμα στη Δύση

Γερμανία: Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, ασκεί veto στην πλήρη αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT – Ρήγμα στη Δύση
Τι δήλωσαν η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο αντικαγκελάριος Robert Habeck
Σχετικά Άρθρα
Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στην κυνέρνηση της Γερμανίας για να συναινέσει στην πλήρη αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, με την Ιταλία να αποδέχεται την υποστήριξή της την πρόταση, παρά τους δισταγμούς της με αναφορά στο πλήγμα στο διμερές εμπόριο που εκφράστηκαν στους κόλπους της κυβέρνησης Draghi, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά μια παρόμοια κίνηση καθώς και την επιβολή κυρώσεων κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Στοχευμένες κυρώσεις

Η Γερμανία εργάζεται για να βρει «στοχευμένους και λειτουργικούς» τρόπους προκειμένου να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, δήλωσαν δύο ανώτατοι αξιωματούχοι, της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022.
«Εργαζόμαστε σταθερά για τον περιορισμό της παράπλευρης ζημίας από την αποσύνδεση από το SWIFT (της Ρωσίας) με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζει τους κατάλληλους ανθρώπους», δήλωσαν η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο αντικαγκελάριος Robert Habeck.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών Analena Baerbock με δηλώσεις της στη γερμανική τηλεόραση νωρίτερα «έκαψε» την προοπτική να ληφθεί απόφαση πλήρους αποκοπής της Ρωσίας από το σύστημα συναλλαγών: «Αγοράζουμε το 50% του φυσικου αερίου από τη Ρωσία.
Εάν αποκόψουμε τη Ρωσία από το SWIFT, τα φώτα στη Γερμανία θα σβήσουν», δήλωσε.
Την ίδια ώρα επισήμανε ότι δημιουργούνται προβλήματα στη στήριξη της Ρωσικής κοινωνίας των Πολιτών με τη διακοπή της δυνατότητας χρηματοδότησης ΜΚΟ από το εξεωτερικό ενώ την ίδια ώρα επισήμανε τα σημαντικά προβλήματα διαβίωσης που θα προκληθούν εάν Ρώσοι πολίτες που ζούν στο εξωτερικό δεν μπορούν να στείλυον εμβάσματα στους συγγενείς τους.
Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι «πρέπει να επιλεγεί ο δρόμος για κυρώσεις στοχευμένες όχι για όσες ακούγονται μεγαλόστομες».

Μόνος ο Olaf Scholz;

Μόνος εναντίον όλων φαίνεται ότι έχει απομείνει ο Γερμανός Καγκελάριος, Olaf Scholz,ο οποίος είναι ο τελευταίος ηγέτης κράτους – μέλους της Ε.Ε., ο οποίος δεν συναινεί στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή μηχανισμό πληρωμών SWIFT.
Όπως έχει γίνει γνωστό, εντός της ημέρας υπέρ του ρωσικού αποκλεισμού τάχθηκαν τόσο η Ιταλία όσο και η Ουγγαρία, και πλέον απομένει μόνο το «ναι» του Βερολίνου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Ο Olaf Scholz,εκτός της πίεσης των υπόλοιπων κρατών, αντιμετωπίζει κι αυτήν από το εσωτερικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η οποία εκφράζεται κυρίως από τη Νεολαία (Jusos).
«Πρέπει να επιβληθούν όλες οι διαθέσιμες κυρώσεις – και σε αυτς περιλαμβάνεται και αυτός ο αποκλεισμός. Μπορούμε να βλάψουμε πραγματικά τη ρωσική κυβέρνηση με αυτό, πρέπει να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις των χωρών – εταίρων μας στην ανατολική Ευρώπη» τόνισε η Jessca Rosenthal , επικεφαλής της νεολαίας του SPD.

Εξαγωγή όπλων ως αντάλλαγμα

Σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής, ο Baerbock και ο Habeck δήλωσαν ότι το Βερολίνο θα επιτρέψει να εξάγονται στην Ουκρανία από την Ολλανδία = όπλα -- αρχικά, 400 πυραυλοβόλο χειροβομβίδες -- που παράγονται στη Γερμανία.
Εγκρίθηκε επίσης η απευθείας γερμανική εξαγωγή 14 τεθωρακισμένων οχημάτων για την Ουκρανία, μαζί με 100.000 τόνους καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης