Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στόχος τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας 643 δισ. δολ. με κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα

ΗΠΑ: Στόχος τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας 643 δισ. δολ. με κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατηρούσε το 16,4% των διαθεσίμων της σε δολάρια στα τέλη Ιουνίου 2021
Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, μια κίνηση που θα στόχευε σε μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων ΄θψους  643 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συγκεντρώσει ο Ρώσος πρόεδρος Putin πριν από την εισβολή του στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022.
Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά η κυβέρνηση Biden εξετάζει επειγόντως όλες τις επιλογές σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον Putin από περαιτέρω επέκταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.
Οι ΗΠΑ στοχεύουν να κάνουν κάθε κίνηση σε συνδυασμό με συμμάχους σε όλη την Ευρώπη με στόχο το μέγιστο αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Δεν είναι σαφές πόσο προχωρημένες είναι αυτές οι συζητήσεις, σχολιάζεται στο δημοσίευμα.
Το θέμα της πιθανής στόχευσης της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ωστόσο, προέκυψε σε μια συνομιλία στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Τα διαθέσιμα σε δολάρια

Ενώ η Ρωσία μειώνει σταθερά την εξάρτησή της από το ξένο νόμισμα, η κεντρική τράπεζα εξακολουθούσε να διατηρεί το 16,4% των διαθεσίμων της σε δολάρια στα τέλη Ιουνίου 2021, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, από 22,2% ένα χρόνο νωρίτερα.
Η ισοτιμία του νομίσματος της Ρωσίας έναντι του ευρώ ανέβηκε κατά 32,2%.
Η κίνηση θα ήταν «καταστροφική» για τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Tim Ash, υπεύθυνο στρατηγικής της Bluebay Asset Management στο Λονδίνο. «Θα βλέπαμε το ρούβλι να καταρρέει», σημείωσε.

Ιράν και Βενεζουέλα

Αν και η απόφαση θα ήταν άνευ προηγουμένου για μια οικονομία του μεγέθους της Ρωσίας, οι ΗΠΑ έχουν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις στις κεντρικές τράπεζες άλλων εχθρικών κρατών
Το 2019, το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε στη μαύρη λίστα τις νομισματικές αρχές του Ιράν και της Βενεζουέλας για διοχέτευση χρημάτων που υποστήριξαν αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στις αντίστοιχες περιοχές.
Η κεντρική τράπεζα της Βόρειας Κορέας βρίσκεται επίσης στη μαύρη λίστα.

Σε περιδίνηση του ρούβλι

Η απώλεια της πρόσβασης σε κεφάλαια στο εξωτερικό θα μπορούσε να φέρει δέσει τα χέρια στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καθώς προσπαθεί να στηρίξει το ρούβλι στην αγορά συναλλάγματος πουλώντας σκληρό νόμισμα.
Οι άμεσες επεμβάσεις, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αφότου ο Putin διέταξε τον στρατό του να επιτεθεί στην Ουκρανία, σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Τράπεζα της Ρωσίας μπαίνει στην αγορά από το 2014.

Χρυσός και γιουάν

Η Ρωσία διατήρησε επίσης το 22% των συνναλλαγματικών αποθεμάτων της σε χρυσό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου φυλάσσεται στην εγχώρια αγορά και δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις, ενώ περίπου το 13% των διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας ήταν σε γιουάν.
 
To σύστημα SWIFT

Οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιδιώξουν την αποβολή της Ρωσίας από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι σύμμαχοι στην Ευρώπη ενθουσιάζονται με την ιδέα της επιβολής μιας ποινής που φαινόταν απίθανη πριν από λίγες μέρες, ανέφερε την Παρασκευή (25/2) το Bloomberg News.
2ac2a6efe9ce3dc99fb27d2b0b81c2ec.webp
Πιέσεις στην ΕΕ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden συζητούν τώρα εάν θα πιέσουν για την έκδοση μιας οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία απαιτείται για την αποβολή της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, αν και μια απόφαση των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν είναι επικείμενη τουλάχιστον άμεσα, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού στο Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, το οποίο έχει σκοπό «να προσελκύσει κεφάλαια στη ρωσική οικονομία σε τομείς υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε σε tweet η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki.
Putin Huddles With Tycoons to Offer Banks Bulk of State Aid - REPORT DOOR
Russia's years long quest to quit dollar eases impact of sanctions
Άργησαν…

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Biden έρχεται σταδιακά να υιοθετήσει τις πραγματικές σκληρές κυρώσεις που θα έπρεπε να είχε επιβάλει προ ημερών», dlhlvse ο Marshall Billingslea ο οποίος υπηρέτησε στο τμήμα για τις διεθνείς κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump.
Putin is having easier crisis this time thanks to oil, reserves
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης