Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Προς αναβολή η νομισματική σύσφιξη - Δημοσιονομική χαλάρωση ως το 2023

Ευρωζώνη: Προς αναβολή η νομισματική σύσφιξη - Δημοσιονομική χαλάρωση ως το 2023

Ο φόβος ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα πλήξει την ανάπτυξη των κρατών του ευρώ, θα καθυστερήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την επαναφορά των κυβερνήσεων στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σχετικά Άρθρα

Η γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει την αβεβαιότητα κι ο φόβος ότι θα πλήξει την ανάπτυξη των κρατών του ευρώ, οδηγεί σε ανατροπές των έως πρότινος προγραμματισμών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και επαναφορά των κυβερνήσεων στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
O επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Philippe Lane, δήλωσε στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ των χωρών της Ευρώπης κατά 0,3%-0,4%, δήλωσαν στο Reuters πηγές της ΕΚΤ.
H συγκεκριμένη εκτίμηση αφορά το μετριοπαθές σενάριο που παρουσίασε ο Lane στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ το δυσμενές σενάριο περιλάμβανε εκτίμηση ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1% και το ευνοϊκό σενάριο θα το αφήσει αμετάβλητο – που όμως πηγές της ΕΚΤ το θεωρούν απίθανο.
Όλες οι πηγές της ΕΚΤ συμφώνησαν πάντως ότι ο Lane θα φέρει περισσότερο επεξεργασμένες προβλέψεις στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που θα γίνει στις 10 Μαρτίου, στην οποία αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον του μακροχρόνιου Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP).

Lagarde: Ευελιξία όπου χρειάζεται

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τα αν η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει τα σχεδιασμό της ΕΚΤ για σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, ανέφερε ότι είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι τα δύο βασικά κανάλια για την οικονομία θα είναι μέσω των τιμών και της εμπιστοσύνης.
Η αβεβαιότητα είναι πιθανό να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην κατανάλωση και την ανάπτυξη, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η επιλογή και η ευελιξία εξακολουθούν να χρειάζονται.
Για το λόγο, η πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
«Θα αναλάβουμε οποιεσδήποτε ενέργειες χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Lagarde, φωτογραφίζοντας τόσο το πρόγραμμα ομολόγων όσο και την αλλαγή των επιτοκίων.
Ο διοικητής της Kεντρικής Tράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του, ερωτώμενος από το Reuters, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους για να μετριάσει τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία.
Αλλά ακόμη και ο θεωρούμενος ως γεράκι της νομισματικής σύσφιξης συνάδελφός του Robert Holzmann, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, αναγνώρισε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία μπορεί να καθυστερήσουν την έξοδο της ΕΚΤ από τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.
Σε ότι αφορά την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη που ήταν προγραμματισμένη για το 2023, υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις ότι κι αυτή μπορεί να πάρει παράταση, λόγω της κλμακούμενης κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Dombrovskis: Δεν αποκλείεται πλέον παράταση ισχύος της «γενικής ρήτρας διαφυγής»

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εργασιών του Ecofin, του οργάνου των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., είχαμε την τοποθέτηση του Valdis Dombrovskis, του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, ο οποίος χαρακτήρισε πιθανή την παράταση ισχύος της λεγόμενης «γενικής ρήτρας διαφυγής», η οποία εφαρμόζεται από το 2020 και το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Ο Dombrovskis έσπευσε βεβαίως να δηλώσει ότι είναι «πρόωρο» να εκτιμηθεί η ακριβής επίδραση της ρωσικής επίθεσης, καθώς τα προκαταρκτικά μοντέλα παραπέμπουν σε επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά όχι σε εκ νέου διολίσθηση σε ύφεση, ωστόσο άφησε ανοιχτό το παράθυρο να δοθεί παράταση στην αναστολή ισχύος των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, επικαλούμενος τον κίνδυνο των επιπτώσεων από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα έως και πριν 10 μέρες χρονοδιαγράμματα. η ΕΚΤ επρόκειτο να τερματίσει τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP), για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παράλληλα, να ξεκινήσει τη συζήτηση περί αύξησης των μηδενικών επιτοκίων, ενώ η ΕΕ επρόκειτο να καταργήσει τη ρήτρα διαφυγής στα τέλη του 2022.
Όλα αυτά όμως δεδομένων των γεγονότων στην Ουκρανία, δεν φαντάζουν πλέον πολύ πιθανά.

Ελληνικά ομόλογα 

Η απομάκρυνση του σεναρίου αύξησης των επιτοκίων ευνοεί τα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρά στο 2,53% έναντι 2,61% που έκλεισε στην χθεσινή συνεδρίαση. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,20% με αποτέλεσμα το spread να διαμορφωθεί στο 2,33%.
Στην ΗΔΑΤ σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης .
Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1249 δολάρια από τα 1,1193 δολάρια που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1216 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης