Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όχι Τουρκίας στο αίτημα της Ουκρανίας για τον Βόσπορο - Cavusoglu: Τα Στενά θα κλείσουν μόνο εάν απειληθεί η Τουρκία

Όχι Τουρκίας στο αίτημα της Ουκρανίας για τον Βόσπορο - Cavusoglu: Τα Στενά θα κλείσουν μόνο εάν απειληθεί η Τουρκία
Η Τουρκία απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου για τους Ρώσους
Σχετικά Άρθρα
Το αίτημα της Ουκρανίας για κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου για τους Ρώσους απορρίπτει η Τουρκία, αποφεύγοντας να λάβει θέση στην ουκρανική κρίση και να ανοίξει μέτωπο με τον πρόεδρο Vladimir Putin.
«Μόνο αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, τότε θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αποδεικνύοντας ότι η Άγκυρα περιορίζεται στην προφορική καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αρμόδιοι μελετούν το θέμα μετά το επίσημο αίτημα της Ουκρανίας, ενώ τόνισε ότι τα άρθρα είναι αρκετά σαφή και ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Σύμβαση του Μοντρέ χωρίς δισταγμό, όπως μέχρι σήμερα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ακόμη και τα Στενά να κλείσουν, η Ρωσία έχει δικαίωμα με βάση τη Συνθήκη του Μοντρέ να ζητήσει την επιστροφή των πλοίων της στη βάση τους.
«Υπάρχει μια ειδική διάταξη στη Συνθήκη του Μοντρέ. Ακόμα κι αν τα κλείσουμε, οι Ρώσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα. Όταν υπογραφόταν η συνθήκη, η Ρωσία είχε καταφέρει να προσθέσει αυτό το άρθρο υπέρ της. Αυτά τα ρυθμίζουν τα άρθρα 19, 20 και 21. Στο τέλος λέει πως αν θέλει το πλοίο της παράκτιας χώρας να περάσει με το αίτημα της επιστροφής στη βάση του, αυτό επιτρέπεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Cavusoglu επανέλαβε όσα είχε δηλώσει ο πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει ούτε την Τουρκία ούτε τη Ρωσία.
«Η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη από την αρχή. Ως κράτος με καλές σχέσεις και με τις δύο (χώρες), κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μειώσουμε την ένταση. Είμαστε κατά της προσάρτησης ή του πολέμου, είμαστε κατά της αναγνώρισης. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τελειώσει αυτή η στρατιωτική επιχείρηση το συντομότερο δυνατό» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι σχέσεις Τουρκίας με Ουκρανία και Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει πουλήσει οπλισμένα drones στο Κίεβο και έχει επιδιώξει να αυξήσει τη συνεργασία σε αμυντικά και οικονομικά θέματα.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο Erdogan έχει ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία του με τη Ρωσία για να βοηθήσει να μετατραπεί η Τουρκία σε μια περιφερειακή δύναμη χωρίς δυτική κηδεμονία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία παρέλαβε ρωσικούς πυραύλους αεράμυνας S-400 το 2019, προκαλώντας αντιδράσεις στο ΝΑΤΟ. Η αγορά ώθησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαγορεύσουν στην Άγκυρα ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth.
Η Ρωσία παρέχει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, στην οποία ο Erdogan βασίζεται φέτος για να βοηθήσει στην ενίσχυση της εύθραυστης λίρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης