Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στις διεθνείς αγορές λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - O DAX -5%, κραχ -35% η Μόσχα

Sell off στις διεθνείς αγορές λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - O DAX -5%, κραχ -35% η Μόσχα
Καταρρέει το χρηματιστήριο της Μόσχας, το brent πάνω από τα 100 δολάρια
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρούς τριγμούς προκαλεί στις διεθνείς αγορές η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 4% και το χρηματιστήριο της Μόσχας να καταρρέει σημειώνοντας πτώση έως και 45% και το brent να εκτοξεύεται πάνω από τα 100 δολάρια. 
Λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι είχε εξουσιοδοτήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως ο ίδιος την αποκάλεσε, ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο και η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εξαπέλυσε εισβολή πλήρους κλίμακας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν «σκληρές κυρώσεις» στη Ρωσία μετά τις επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 5,3% στις 13.864 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 3,3% στις 7.255 μονάδες.
Στις 6.555 μονάδες με απώλειες 3,36% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραφε απώκειες 3,3% στις 25.091 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με πτώση 3,4% στις 8.149 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν 2,5%, με τον Dow Jones να χάνει 800 μονάδες.
Τα futures του Nasdaq υποχώρησαν 2,8%, θέτοντας τον αμερικανικό δείκτη σε τροχιά επιβεβαίωσης ότι βρίσκεται σε bear market.

Στα ύψη οι τιμές των εμπορευμάτων

Στην περιοχή των 100 δολαρίων διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 8,5% στα 100 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύεται 8% στα 101,79 δολ. το βαρέλι.
Οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9-1/2 ετών.
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 118,10 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 33%.
Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβόσιτου.
Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, νικελίου, λευκόχρυσου, παλλάδιου, ουρανίου, τιτανίου, άνθρακα, ξυλείας και λιπασμάτων.
Η χώρα προμηθεύει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες αερίου μέσω Ουκρανίας, κυρίως χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβακία καθώς και η Γερμανία και η Πολωνία αλλά οι τελευταίες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου και μέσω άλλων διαδρομών.


c3_1.jpg

DAX_1.JPG

Κραχ στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Στη Μόσχα ο δείκτης MOEX σε ρούβλι υποχωρεί 35%.
Ο όμιλος MOEX, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Μόσχας, ανέστειλε προσωρινά τις συναλλαγές σήμερα το πρωί, με τη διαπραγμάτευση να επαναλαμβάνεται στις 09.00 ώρα Ελλάδας.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS (σε δολάρια) κατακρημνίστηκε, σημειώνοντας βουτιά 50% στις 614 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2020.
Οι αποδόσεις των ρωσικών 10ετών ομολόγων σε ρούβλια OFZ, που κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, σημείωσαν άνοδο 10,93%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.
Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμαστεί για τις όποιες εξελίξεις και έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για να προστατεύσει τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα πελατών της.
Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα ξεκινήσει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο.

MOEX_3.JPG

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε περισσότερο από 3,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν περισσότερο από 3% και τα κινεζικά blue chip έχασαν 2%.
Το ρούβλι, το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, δέχεται ισχυρές πιέσεις και υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
Ο δείκτης μεταβλητότητας ή φόβου VIX ξεπέρασε τις 36 μονάδες.
Στην Ασία, οι αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις, με τον Hang Seng να υποχωρεί 3% στις 22.939 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε πτώση 1,8%.

c6.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης