Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis (Κομισιόν): Η ΕΕ θα επιβάλει και ελέγχους στις εξαγωγές της Ρωσίας αν κινηθεί πέρα από τις ζώνες των αυτονομιστών

Dombrovskis (Κομισιόν): Η ΕΕ θα επιβάλει και ελέγχους στις εξαγωγές της Ρωσίας αν κινηθεί πέρα από τις ζώνες των αυτονομιστών
Η ΕΕ ετοιμάζει και δεύτερο πακέτο πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλλει αν ο ρωσικός στρατός προχωρήσει και πέρα από τις περιοχές του Donbass που ελέγχονται από τους Ρώσους αυτονομιστές
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να δρομολογήσει ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει και ελέγχους στις εξαγωγές, εάν τα ρωσικά στρατεύματα κινηθούν πέραν των ουκρανικών περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο αποσχιθεισών περιοχών στο Donbass της ανατολικής Ουκρανίας που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.
Στη συνέχεια την Τρίτη, η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στο Donetsk και το Luhansk, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να επιβάλλουν κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς και τράπεζες αλλά και να περιορίσουν την πρόσβαση της ρωσικής κυβέρνησης σε κεφάλαια μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλλει και σε περιοχές πέραν αυτών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει έκτακτη σύνοδο στις 24/2 για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους.
Η Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει σε σημαντική κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης, με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk και διευκρινίζοντας ότι εννοεί σε όλη την επικράτειά τους και όχι μόνο στις περιοχές που ελέγχονται πράγματι από τις λεγόμενες Δημοκρατίες, αλλά σε όλη την περιοχή του Donbass, άρα αντιμετωπίζουμε ευρεία κλιμάκωση”, δήλωσε ο Dombrovskis σε συνέντευξή του.
«Εάν υπάρξει περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα και περαιτέρω εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, είμαστε πρόθυμοι να διευρύνουμε την απάντησή μας όσον αφορά τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Τι θα περιλαμβάνει ο δεύτερος γύρος κυρώσεων της ΕΕ

Ερωτηθείς τι θα περιελάμβανε αυτή η διευρυμένη απάντηση, ο Dombrovskis απάντησε:
«Θα αφορούσε οικονομικές κυρώσεις στον τομέα του εμπορίου, για παράδειγμα ελέγχους στις εξαγωγές. Η ΕΕ επεξεργάζεται ένα πακέτο κυρώσεων εδώ και αρκετές εβδομάδες, επομένως υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και να εντείνουμε περαιτέρω τις κυρώσεις και να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η σύγκρουση, οι κυρώσεις και τα πιθανά ρωσικά αντίποινα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι η σοβαρότητα αυτού που διακυβεύεται υποδεικνύει ότι το μπλοκ των 27 πρέπει να αποδεχθεί τις επιπτώσεις αυτές.
Η επιβολή ισχυρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα έχει κάποιο αντίκτυπο στην οικονομία της ΕΕ και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dombrovskis και πρόσθεσε:
«Αλλά διακυβεύεται η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διακυβεύεται η ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας, επομένως πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε και επίσης να αναλάβουμε κάποιο οικονομικό κόστος, εάν είναι απαραίτητο».

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης