Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία - Putin: Σήμερα (21/2) οι αποφάσεις για ανεξαρτητοποίηση των Donetsk, Luhansk στην Donbass

Πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία - Putin: Σήμερα (21/2) οι αποφάσεις για ανεξαρτητοποίηση των Donetsk, Luhansk στην Donbass
Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax επικαλέστηκε Ρώσους αξιωματούχους άμυνας που υποστήριξαν ότι πέντε «δολιοφθορείς» σκοτώθηκαν από συνοριοφύλακες καθώς προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται για ακόμη μια ημέρα το ουκρανικό ζήτημα, με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να βάζει λάδι στη φωτιά προαναγγέλοντας πως η απόφαση περί ανεξαρτητοποίησης των περιοχών Donetsk, Luhansk αναμένεται να ληφθεί σήμερα (21/2).
Μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε κατάρρευση των συμφωνιών του Μινσκ και ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης.
Ειδικότερα, ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Putin επισήμανε πως «αν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η απειλή για τη χώρα μας θα αυξηθεί ουσιαστικά», ενώ πρόσθεσε πως στο Κίεβο δεν σκοπεύει να εκπληρώσουν τις συμφωνίες του Μινσκ.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως θα εξετάσει το αίτημα να γίνουν ανεξάρτητες οι περιοχές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, το οποίο κατέθεσαν οι αυτονομιστές ηγέτες τους, τονίζοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια και θέλω να το τονίσω αυτό, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα εδάφη, δέχονταν bullying, τους βομβάρδιζαν και τους είχαν αποκλεισμένους από τα πάντα.
Παράλληλα υποχρέωναν οικογένειες να ζουν σε άσχημες συνθήκες, σε υπόγεια».
«Η απόφασή μας θα ανακοινωθεί σήμερα» πρόσθεσε ο Putin, προσθέτοντας πως έχει δεχτεί απειλές κι εκβιασμούς από τη Δύση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Putin ανέφερε ακόμα πως ο Γάλλος ομόλογός του Macron του είπε, στη συνομιλία που είχαν, πως η Ουάσινγκτον έχει αλλάξει στάση απέναντι στα αιτήματα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας, χωρίς να γνωρίζει περισσότερα.
«Συνάδελφοί μου από άλλες χώρες μου λένε πως ο Αμερικανός συνάδελφος έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή αύριο από το ΝΑΤΟ» σημείωσε και πρόσθεσε πως «στη Ρωσία δεν το θεωρούν σαν παραχώρηση, αλλά, απλώς, σαν υλοποίηση των σχεδίων της Δύσης». «Πιστεύετε ότι πρέπει να περιμένουμε και να προετοιμάσουμε την Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λοιπόν, αυτό είναι μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για τον εαυτό σας», είπε ο Putin.
Επιπλέον, ανέφερε την πρόθεση της Ρωσίας για ειρηνική επίλυση της διαμάχης στο Ντονμπάς, ωστόσο «οι αρχές του Κιέβου πραγματοποίησαν δύο φορές στρατιωτικές τιμωρητικές επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη» και «η κατάσταση κλιμακώνεται για τρίτη φορά».

Αυτοανακηρυχθείσα ανεξαρτησία από το 2014

Οι ρωσόφωνοι – φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει μονομερώς ήδη από το 2014 την "ανεξαρτησία" των επονομαζόμενων "λαϊκών δημοκρατιών" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η Μόσχα ακόμη δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει τις εν λόγω "δημοκρατίες" με τις οποίες ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς.

Η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) έχει επίσης προωθήσει το τελευταίο διάστημα ψηφίσματα με τα οποία ζητά από τον Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των συγκεκριμένων περιοχών.
3d0d2242-0001-0004-0000-000001479701_w718_r1_fpx50_fpy50.jpg

6625463.jpg
Νεκροί 5 Ουκρανοί στρατιώτες

Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax επικαλέστηκε Ρώσους αξιωματούχους άμυνας που υποστήριξαν ότι πέντε «δολιοφθορείς» σκοτώθηκαν από συνοριοφύλακες καθώς προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας.
Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι οχήματα του ουκρανικού στρατού επιχείρησαν να παραβιάσουν κυρίαρχο ρωσικό έδαφος.
«Μια μονάδα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας μαζί με μια μονάδα συνοριοφυλακής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας απέτρεψε μια ομάδα δολιοφθοράς να παραβιάσει τα ρωσικά σύνορα από το έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Ria Novosti, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, δύο οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος για να απομακρύνουν τους παραβάτες.
Και τα δύο οχήματα καταστράφηκαν.
Οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους.

Διαψεύδει το Κίεβο

Στον αντίποδα, η Ουκρανία απορρίπτει αυτές τις αναφορές, κάνοντας λόγο για fake news. Μάλιστα, το Κίεβο υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόφ, όπου φέρεται να συνέβη το περιστατικό.

Συνάντηση Biden – Putin … και διευρυμένη Σύνοδος

Την καταρχήν συμφωνία των Biden – Putin για μια Σύνοδο Κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.
«Οι πρόεδροι Biden και Putin αποδέχθηκαν καταρχήν να γίνει μια τέτοια σύνοδος» ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία, επισημαίνοντας πως της συνάντησης αυτής θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, και θα τεθούν επί τάπητος «η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».
Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η Σύνοδος Κορυφής θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία στο μεσοδιάστημα».
Μέχρι στιγμής πολλές παράμετροι της Συνόδου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, όπως για παράδειγμα το που και το πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί και ποιος θα είναι ο ρόλος της Ουκρανίας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Τι λέει ο Λευκός Οίκος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Λευκός Οίκος.
«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή.
Ο πρόεδρος Biden αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Putin (...) εάν δεν γίνει εισβολή...
Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο.
Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki.

Κρεμλίνο: Πρώιμη η συζήτηση για συνάντηση Biden – Putin για την Ουκρανία

Την θέση πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ, Joe Biden και της Ρωσίας, Vladimir Putin σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Συγκεκριμένα, ο Peskov υπογράμμισε πως είναι πρώιμο να μιλά κανείς σχετικά με συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης, αναφέροντας ωστόσο πως μια Σύνοδος Κορυφής είναι πιθανή εφόσον την κρίνουν απαραίτητη οι δύο πρόεδροι.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε πως ο Putin έχει εμφανιστεί καταρχήν θετικός σε μια συνάντηση με τον Biden, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του είχε δηλώσει έτοιμος για μια συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.
Άλλωστε, οι μέχρι τώρα πληροφορίες ανέφεραν πως τις λεπτομέρειες της συνάντησης των δύο προέδρων επρόκειτο να τις καθορίσουν στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη 24/2 οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Ρωσίας, Sergei Lavrov.

Τι είπαν Putin – Macron

Σύμφωνα με τον Peskov, οι Putin και Macron είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες χθες, Κυριακή 20/2, για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία.
Όπως είπε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να οργανώσουν μια συνάντηση της τριμερούς ομάδας επαφής για την Ουκρανία.
«Χθες (…) έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου Macron πραγματοποιήθηκε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες τους για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία.
Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών και πολιτικών συμβούλων.
Οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι επίσης πιθανές στο άμεσο μέλλον» ανέφερε ο Peskov.

Γαλλική παρέμβαση για διπλωματική λύση την ύστατη στιγμή

Η συνάντηση Biden - Putin - εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί - είναι προϊόν των διπλωματικών προσπαθειών του Emmanuel Macron, ο οποίος είχε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Putin αλλά και με τον Αμερικάνο ομόλογό του Joe Biden χθες Κυριακή 20/2.
Όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Ρωσίας, Sergei Lavrov θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη 24/2 έτσι ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος της συνάντησης των δύο προέδρων.
Την επόμενη μέρα Παρασκευή 25/2, εχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των Υπουργών
  Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean Yves Le Drian, και της Ρωσίας, Sergey Lavrov, στο Παρίσι, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει πραγματοποιηθεί εν τω μεταξύ ρωσική εισβολή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε  ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η συνάντηση θα περιλαμβάνει "προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις” εν όψει της πιθανής συνάντησης κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, σύμφωνα πάντα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι διπλωματικές αυτές προσπάθειες έγιναν πραγματικά την ύστατη στιγμή καθώς ο Blinken προειδοποιούσε μόλις χθες πως η Ρωσία ήταν ένα βήμα πριν από την εισβολή.
Μάλιστα, δορυφορικές εικόνες έδειχναν την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και υλικού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δυνάμεις κρούσης.
Σε ανακοίνωση του ο Macron ανέφερε επίσης πως κατόπιν των συνομιλιών που είχε τόσο με τον Putin όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky συμφώνησαν στην ανάγκη να σταματήσει η κλιμάκωση της κρίσης, να υπάρξει κατάπαυση πυρός και να επαναληφθούν οι εργασίες στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία).
Map_of_the_Donbass.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης