Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Οι αγορές προεξοφλούν αύξηση του κόστους δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες – Κρίσιμος μήνας για τα ελληνικά ομόλογα ο Μάρτιος

Ευρωζώνη: Οι αγορές προεξοφλούν αύξηση του κόστους δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες – Κρίσιμος μήνας για τα ελληνικά ομόλογα ο Μάρτιος

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις του Δ.Σ της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου, 23 Μαρτίου και 24 Μαρτίου – Το τέλος του PEPP και η επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων

Σχετικά Άρθρα
Αρνητικά είναι τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων όσον αφορά τις προοπτικές του κόστους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και αντιμετώπισης του υψηλού χρέους εν όψει των επικείμενων τριών συνεδριάσεων του Μαρτίου του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.
Η πρώτη συνεδρίαση θα λάβει χώρα στις 10 Μαρτίου 2022 και με βάση τις νέες προβλέψεις που θα ετοιμάσουν τα στελέχη της τράπεζας όσον αφορά το ύψος διαμόρφωσης του πληθωρισμού, θα κριθεί η διατήρηση ή αλλαγή της γενικς κατεύθυνσης guidance της νομισματικής πολιτικής που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο 2022 σχετικά με το ρυθμό αγοράς των ομολόγων των κρατών μελών και του ύψους των επιτοκίων..

Οι προβλέψεις

Αν και οι νέες προβλέψεις δεν είναι ακόμη γνωστές, πιθανολογείται, μετά και την αύξηση του πληθωρισμού στο 5,1% στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ότι θα είναι αναθεωρημένες ανοδικά όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2023, που είναι ο κρίσιμος χρονικός ορίζοντας για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά το το καθήκον της για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Το σημείο αντοχής

Για να λάβουμε μία πρόγευση του κλίματος που υπάρχει στις αγορές για τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών (να επισημάνουμε ότι το χρέος της Ελλάδας έχει διαμορφωθεί πάνω από το 200% του ΑΕΠ) επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου ότι η απότομη άνοδος των αποδόσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ανεβάζει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σε σημείο που να αναρωτιούνται οι αγορές για το σημείο αντοχής πριν προβούν σε κινήσεις στήριξης του κόστους αποπληρωμής του, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022.
Τα επιτόκια αναφοράς για την Ιταλία, ένα από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ με χρέος περί το 60% του ΑΕΠ, ανήλθαν στο 2% την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά την αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020.
Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου – η διαφορά της απόδοσης του ελληνικού τίτλου με το γερμανικό bund – διευρύνθηκε πάνω από τις 2 ποσοστιαίες μονάδες την εβδομάδα (που έληξε στις 18 Φεβρουαρίου 2022) από 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην αρχή του έτους και έχει διπλασιαστεί από τα τέλη Αυγούστου.
Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, διευρύνθηκε στις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.
The Italian national flag, center, on top of The Quirinale Palace, the presidential palace, in Rome, Italy, on Saturday, Jan. 29, 2022. Italy's papal-style vote for a new president each seven years is the culmination of Rome’s political intrigues and power games. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Αγορά ομολόγων

Η προοπτική απόσυρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει ότι οι «παίκτες» στην αγορά ομολόγων θα εξακολουθήσουν να στοιχηματίζουν στην άνοδο των αποδόσεων.
Το sell off του τελευταίου διαστήματος ήδη αυξήσει τη ζήτηση των σημαντικών επενδυτών για τη διακράτηση στα χαρτοφυλάκιά τους του λεγόμενου χρέους BTP της Ιταλίας έναντι του γερμανικού χρέους - ένα βασικό όργανο μέτρησης του επενδυτικού κινδύνου - σε περίπου 170 μονάδες βάσης, επισημαίνει το Bloomberg.
Η άνοδος του δείκτη από 200 μονάδες θεωρείται ως προειδοποιητικό σημάδι και πάνω από 300 μπορεί να προκαλέσει….πρωτοσέλιδα στη Ρώμη.
Σε αυτό το εύρος, οι αναλυτές εικάζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να αγοράζει περισσότερα ομόλογα - προοικονομώντας τις εξελίξεις για το περισσότερο προβληματικό ελληνικό χρέος.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αγορές αναμένεται να υποβάλουν σε τέστ αντοχής την αποφασιστικότητα της κεντρική τράπεζας τηε Ευρωζώνης να διατηρήσει σταθερές τις συνθήκες δανεισμού στην Ευρωζώνη - και θα την αναγκάσουν να διατήρηση υψηλά το ρυθμό αγορά ομολόγων παρά τη λήξη του πανδημικού προγράμματος PEPP.

Επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων

Την ίδια ώρα, το το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφανθεί για την έγκριση της συνέχισης της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του πανδημικού προγράμματος (τον Μάρτιο του 2022), κάνοντας πράξη τη δέσμευση που ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα κατ’ εξαίρεση συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ελλείψει επενδυτικής βαθμίδας, εξασφαλίζοντας φθηνό χρήμα και μαζί την απαραίτητη ρευστότητα για να τροφοδοτήσει την οικονομία της.
Τόσο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου, όπου θα τεθεί στο επίκεντρο η νομισματική πολιτική, εξίσου κρίσιμες για την «ελληνική υπόθεση» θεωρούνται και οι άλλες δύο συνεδριάσεις του ίδιου μήνα: της 23ης Μαρτίου και της 24ης Μαρτίου.
Μάλιστα, η τελευταία φέρεται να αποτελεί και την πλέον κρίσιμη.
Απόδοση του ελληνικού ομολόγου
Greece Government Bond 10Y - 2022 Data - 1998-2021 Historical - 2023  Forecast - Quote
Greece vs Germany - Bonds & Currency News | Market News
Επέκταση της ομπρέλας προστασίας


Η Ελλάδα περιμένει την τυπική απόφαση για την επέκταση της ομπρέλας προστασίας στα ελληνικά ομόλογα, η οποία μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε από τις τρεις συνεδριάσεις.
Βέβαια, σε αυτές η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία και η Κύπρος δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν λόγω του κανονισμού της εκ περιτροπής συμμετοχής των χωρών.

Τι θα γίνει με τη λήξη του PEPP

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως έχει επισημάνει ο διεθνής και εγχώριος τύπος, επεξεργάζεται ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα συνεχίζει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα για χρηματοδότηση έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης για το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Αυτό το σχέδιο ενδέχεται να εγκριθεί το προσεχή μήνα.
Σημειώνεται εξάλλου ότι προκειμένου να αποφευχθεί μία αναταραχή στην αγορά ομολόγων η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ έως το τέλος του 2024.
Να επισημανθεί ότι για την ελληνική περίπτωση είναι σημαντική η επιδείνωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε στα 386 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα την περίοδο της πανδημίας η ΕΚΤ αγόρασε μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομόλογα αξίας 35 δις.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό γιατί η καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στους κραδασμούς των χρηματοπιστωτικών αγορών και το αξιόχρεο της χώρας είναι στην πράξη στο αέρα
7fe2a2a01bf954a1582ee36260b5e14f.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης