Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρυσός: Γιατί ξεπέρασε σε απόδοση μετοχές και ομόλογα το 2022 – Στοίχημα ότι θα ξεπεράσει τα 2.000 δολ. η ουγγιά

Χρυσός: Γιατί ξεπέρασε σε απόδοση μετοχές και ομόλογα το 2022 – Στοίχημα ότι θα ξεπεράσει τα 2.000 δολ. η ουγγιά

Το πολύτιμο μέταλλο έχει κέρδη περισσότερο από 5% το Φεβρουάριο και έσπασε ενδοσυνεδριακά το ψυχολογικό όριο των 1.900 δολάρια η ουγγιά (18/2)

Σχετικά Άρθρα

Θετική εκκίνηση για το 2022 είχε ο χρυσός, ξεπερνώντας σε αποδόσεις τόσο τα ομόλογα και τις μετοχές, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της αβεβαιότητας για τη πορεία της πανδημίας, αλλά και των ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εντάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial  imes την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022
Το πολύτιμο μέταλλο, που χρησιμοποιείται από τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αστάθειας, έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 5% αυτόν τον μήνα και έσπασε ενδοσυνεδριακά το ψυχολογικό όριο των 1.900 δολάρια η ουγγιά την Παρασκευή πριν υποχωρήσει ξανά στα 1.888 δολάρια.

Ουκρανικό και ο φόβος της ύφεσης

Η κρίση στην Ουκρανία συνέβαλε στη ανοδική πορεία, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρυσός επωφελείται επίσης από τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί καθώς η Federal Reserve αναγκάζεται να ενεργήσει επιθετικά μέσω της επιτοκιακής πολιτικής για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Σενάρια ανόδου

«Η πιθανότητα ενός σφάλματος στη νομισματική πολιτική [εξαιτίας των πληθωρθστικών πιέσεων] και οι αυξημένοι κίνδυνοι ύφεσης παρέχουν στήριξη στο ανοδικό σενάριο», δήλωσε ο αναλυτής της Citigroup Aakash Doshi, ο οποίος πιστεύει ότι το κίτρινο μέταλλο θα μπορούσε να ανέλθει στα 1.950 δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες.
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που είναι ακόμα πιο επιθετικοί στις προβλέψεις τους.
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ του Αυγούστου 2020 και να εκτοξευτεί πάνω από τα 2.000 δολάρια .

Πραγματικά επιτόκια

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ του χρυσού και των προσαρμοσμένων με τον πληθωρισμό «πραγματικών» επιτοκίων άρχισε να αποδυναμώνεται εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές και την αύξηση των τιμών
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, συνήθως, τα πραγματικά επιτόκια συσχετίζονται αρνητικά με το χρυσό.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν τα μη τοκοφόρα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός λιγότερο ελκυστικά.
Αυτό όμως δεν συνέβη φέτος.
Καθώς τα πραγματικά επιτόκια αυξήθηκαν, η τιμή του χρυσού παρέμεινε σταθερά ανοδική.

Αγορές από τις κεντρικές τράπεζες

Το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό επίσης αυξάνεται.
Η Τουρκία πρόσθεσε 1,6 τόνους τον περασμένο μήνα, ενώ η Πολωνία είπε ότι θα μπορούσε να προσθέσει 100 τόνους φέτος.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η Fed τρέχει σημαντικά πίσω από την καμπύλη», δήλωσε ο Ross Norman, βετεράνος της αγοράς χρυσού και  trader στην Credit Suisse.
«Η ανησυχία είναι ότι μπορεί να χρειαστεί να κινηθούν αρκετά επιθετικά και . . . ως εκ τούτου, οι πιθανότητες ενός λάθους στη νομισματική πολιτική γίνονται όλο και μεγαλύτερες».
Line chart of Rebased to 100 showing Gold has outperformed global stocks and bonds in early 2022
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης