Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άγρια καταστολή στον Καναδά – Επίθεση έφιππων αστυνομικών στο Freedom Convoy με πάνω από 100 συλλήψεις διαδηλωτών

Άγρια καταστολή στον Καναδά  – Επίθεση έφιππων αστυνομικών στο Freedom Convoy με πάνω από 100 συλλήψεις διαδηλωτών
Έφιπποι αστυνομικοί και πάνοπλοι άνδρες των δυνάμεων καταστολής κινήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών, προκειμένου να τους απομακρύνουν από το σημείο της κινητοποίησης,
Σχετικά Άρθρα

Όργιο καταστολής στον Καναδά με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 100 διαδηλωτές από το κονβόι της Ελευθερίας (Freedom Convoy) και να έχουν απομακρύνει τουλάχιστον 21 οχήματα, μετά τα επεισόδια στην Οτάβα στις 18/2/2022.
Έφιπποι αστυνομικοί και πάνοπλοι άνδρες των δυνάμεων καταστολής κινήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών, προκειμένου να τους απομακρύνουν από το σημείο της κινητοποίησης, μπροστά από το Κοινοβούλιο.
Αρχικά η αστυνομία απώθησε το πλήθος των διαδηλωτών αλλά στη συνέχεια κλιμάκωσε την πίεση κάνοντας χρήση χημικών ενώ στην καταστολή συμμετείχαν και έφιπποι αστυνομικοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι αστυνομικοί έφεραν όπλα και εκτοξευτές για σφαίρες από καουτσούκ.

Προσπάθειες για αποκλιμάκωση

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας Benjamin Dichter μέσω Twitter προέτρεψε τους διαδηλωτές να φύγουν και ζήτησε από την καναδική αστυνομία να αφήσει τους φορτηγατζήδες να αποχωρήσουν ήρεμα..
Η εν λόγω απόφαση για αποχώρηση ελήφθη συλλογικά διαβεβαίωσε ο Dichter στους Epoch Times.
Την ίδια ώρα διαδηλωτές με πρόχειρα οδοφράγματα από χιόνι προσπαθούσαν να επιβραδύνουν την προέλαση της αστυνομίας προς τον πυρήνα της διαμαρτυρίας μπροστά από το Κοινοβούλιο.
Η καναδική αστυνομία είχε απευθύνει προειδοποίηση ότι όποιος βρεθεί στο σημείο της κινητοποίησης μπορεί να συλληφθεί ενώ απομάκρυνε σχεδόν δια της βίας και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, κίνηση που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (CCLA).

canada_2_1.jpg
Νόμος περί έκτακτης ανάγκης

Στις 14 Φεβρουαρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικαλέστηκε τον νόμο περί έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις.
Η αστυνομία της Οτάβα είχε στήσει φραγμούς στο κέντρο της Οτάβα, προκειμένου να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στην οποία απαγορεύονταν οι μετακινήσεις πολιτών.
«Θέλουμε να γνωρίζετε ότι η είσοδος στην Ζώνη Ασφαλείας με σκοπό την παράβαση του Νόμου για τις Έκτακτες Ανάγκες, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σύλληψή σας και την απόδοση κατηγορίας εναντίον σας», ανέφερε η αστυνομία της Οτάβα σε ανακοίνωσή της.
Ο προσωρινός αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα, Steve Bell, δήλωσε στις 17 Φεβρουαρίου ότι η «Ζώνη Ασφαλείας» περιλαμβάνει σχεδόν 100 σημεία ελέγχου.
canada_3.jpg
canada_4.jpeg
Παραβίαση συνταγματικών ελευθεριών

Το Κέντρο Δικαιοσύνης για τις Συνταγματικές Ελευθερίες (JCCF), το οποίο έχει παράσχει νομική εκπροσώπηση στους διοργανωτές του Freedom Convoy, ζήτησε από την αστυνομία της Οτάβα την ανάκληση της απόφασης.
«Το Σύνταγμα διασφαλίζει πως οι Καναδοί είναι ελεύθεροι να συγκεντρώνονται ειρηνικά, να εκφράζουν τις ιδέες τους, να συγκεντρώνονται για να τις συζητήσουν και να τις κοινοποιούν ευρέως σε άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της έντονης πολιτικής διαφωνίας.
Αυτές οι δραστηριότητες είναι βασικές μορφές ατομικής ελευθερίας.
Είναι απαραίτητα για τη βασική λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας όπως ο Καναδάς. Στον Καναδά, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι», ανέφερε το JCCF.

canada_5.jpeg
canada_8_2.jpeg

Επικίνδυνο προηγούμενο
Κινήσεις πολιτικών ελευθεριών και συνταγματικών δικαιωμάτων έχουν ξεκινήσει δικαστικές προσφυγές κατά της χρήσης του νόμου περί έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση.
«Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης είναι άνευ προηγουμένου και παραβιάζει σοβαρά τα δικαιώματα των Καναδών», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Canadian Civil Liberties Association Noa Mendelsohn Aviv σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Φεβρουαρίου, αφού ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή της σκοπεύει να παραπέμψει την κυβέρνηση στα δικαστήρια.
Το Ίδρυμα Καναδικού Συντάγματος (CCF) δήλωσε επίσης ότι κινεί νομικά μέτρα κατά της κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση του νόμου στις 17 Φεβρουαρίου.
«Ο πρωθυπουργός Trudeau έχει προκαλέσει μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση κάνοντας χρήση ενός νόμου που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν», τόνισε σε δήλωσή της η Christine Van Geyn στέλεχος του CCF.
Με τις νέες εξουσίες που παραχωρήθηκαν βάσει του νόμου περί έκτακτης ανάγκης, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Chrystia Freeland ανέφερε στις 17 Φεβρουαρίου ότι οι αρχές επιβολής του νόμου κοινοποιούνται τώρα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Καναδά για να διακόψουν τη χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.
«Τα ονόματα τόσο ιδιωτών όσο και οντοτήτων, καθώς και κάτοχοι κρυπτονομισμάτων, που ενίσχυαν τις διαδηλώσεις, κοινοποιήθηκαν στις τράπεζες και λογαριασμοί ενίσχυσης των κινητοποιήσεων έχουν παγώσει.

Δεν κάνουν πίσω οι διαδηλωτές

Οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες ενάντια στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τους περιορισμούς για τον Covid εμπνεύστηκαν από ένα κίνημα που ξεκίνησε από οδηγούς φορτηγών που αντιτίθεται στην απαίτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης οι οδηγοί φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά να εμβολιαστούν υποχρεωτικά.
Καθώς μεγάλες πορείες φορτηγών και άλλων οχημάτων έφταναν στην πρωτεύουσα Οτάβα για να διαμαρτυρηθούν, περισσότεροι άνθρωποι εντάχθηκαν στο κίνημα, αντιτιθέμενοι στην υποχρεωτικότητα και τα περιοριστικά μέτρα.
Πολλοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι, θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα μέχρι να αρθούν τα μέτρα.
canada_6.jpg
canada_7.jpg
canada_9.jpeg
canada_10.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης