Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tο ΔΝΤ στηρίζει Lagarde αλλά προειδοποιεί για διατήρηση του σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα και το 2023

Tο ΔΝΤ στηρίζει Lagarde αλλά προειδοποιεί για διατήρηση του σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα και το 2023
Η υποστήριξη από τον πρώην εργοδότη της ενδέχεται να προσφέρει ανακούφιση στην Πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ορθώς διατήρησε τη χαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει μετά τις «παροδικές αυξήσεις», εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή του στις αποφάσεις της πρώην προέδρου του Ταμείου, Christine Lagarde.
Η υποστήριξη από τον πρώην εργοδότη της ενδέχεται να προσφέρει ανακούφιση στην πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde, η οποία παλεύει να πείσει τους επενδυτές ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια, παρά την άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, σχολιάζει το Reuters.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ευρωζώνη ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι πιθανό να διατηρηθούν και το 2023.

Πτώση του πληθωρισμού μόλις εξασθενήσει η πανδημία

Το Ταμείο ανέφερε ότι προηγούμενα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι μισθοί στην ευρωζώνη θα αυξηθούν με μέτριους ρυθμούς και ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε στο 5,1% τον περασμένο μήνα, θα υποχωρήσει ξανά κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρώς κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόλις εξασθενήσει η πανδημία», αναφέρει ανάρτηση στο blog του ΔΝΤ, την οποία υπογράφουν η διευθύνουσα σύμβουλος Kristalina Georgieva και δύο ακόμη αξιωματούχοι.
«Η ΕΚΤ αποφάσισε σωστά να διατηρήσει μια διευκολυντική νομισματική στάση έως ότου επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τον πληθωρισμό, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία της να προσαρμόσει τα εργαλεία της, εάν ο υψηλός υποκείμενος πληθωρισμός αποδειχθεί πιο ανθεκτικός από το αναμενόμενο», σημειώνει το ΔΝΤ.

Δεν πείθει τους επενδυτές η Lagarde

Η Lagarde, η προκάτοχος της Georgieva στο τιμόνι του ΔΝΤ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ για μαζικές αγορές ομολόγων και αρνητικά επιτόκια θα είναι σταδιακή.
Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές, οι οποίοι εξακολουθούν να απομιτούν αυξήσεις επιτοκίων αξίας 50 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους.
Η ανάρτηση του ΔΝΤ βασίστηκε σε ένα νέο έγγραφο που εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα ήταν 2% υψηλότερο το 2021, αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί της προσφοράς, που προκλήθηκαν από τα lockdown και από τις ελλείψεις σε όλα, από κοντέινερ μέχρι ειδικευμένους εργάτες.
Αυτό το σοκ προσφοράς αντιπροσώπευε το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού στη ζώνη του ευρώ, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας πέρυσι, ανέφερε το ΔΝΤ.
Προειδοποίησε ότι τα σημεία συμφόρησης μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο και πιθανώς μέχρι το 2023 λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού, θέτοντας μια πρόκληση για τους κεντρικούς τραπεζίτες που προσπαθούν να στηρίξουν την οικονομία, ενώ συγκρατούν τον πληθωρισμό.
«Η διατήρηση σταθερών μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρά τις παροδικές ωθήσεις του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του εφοδιασμού και της άνοδος των τιμών της ενέργειας, είναι το κλειδί για τη διαχείριση αυτής της ανταλλαγής», ανέφερε το ΔΝΤ.

www.bankingnerws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης