Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κοινή γραμμή οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, αποχαιρετούν τα μέτρα του κορωνοϊού - Ποιες χώρες δείχνουν τον δρόμο της άρσης

Σε κοινή γραμμή οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, αποχαιρετούν τα μέτρα του κορωνοϊού - Ποιες χώρες δείχνουν τον δρόμο της άρσης
Δύο χρόνια αυστηρών lockdowns επέφεραν πλήρη κόπωση στην κοινωνία σε όλους τους τομείς, μαραζώνοντας οικονομία και ψυχολογία με ελάχιστα αποτελέσματα στην εξασφάλιση της θωράκισης απέναντι στον κορωνοϊό
Σχετικά Άρθρα

Σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας προχωρούν μια μια οι ευρωπαϊκές χώρες, με την Κύπρο και τη Δανία να δείχνουν τον δρόμο της νέας ενδημικής φάσης της πανδημίας.
Σήμερα 16 Φεβρουαρίου, το ίδιο «μονοπάτι» ακολούθησαν Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία οι οποιές δήλωσαν πως μέσα στις επόμενες μέρες επιστρέφουν στην πολυπόθυτη «κανονικότητα».
Δύο χρόνια αυστηρών lockdowns επέφεραν πλήρη κόπωση στην κοινωνία σε όλους τους τομείς, μαραζώνοντας οικονομία και ψυχολογία με ελάχιστα αποτελέσματα στην εξασφάλιση της θωράκισης απέναντι στον κορωνοϊό.
Με λίγα λόγια πλήρης αποτυχία διαχείρισης.
Πώς εξελίσσεται όμως η πολιτική στις διάφορες χώρες της Ευρώπης; Ας δούμε αναλυτικά:  

Η Δανία επέστρεψε στην κανονικότητα

Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, με τους αξιωματούχους να λένε ότι δεν θεωρούν πλέον τον COVID-19 «κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια». Η Oμικρον αυξάνεται στη Σκανδιναβική χώρα, η εν λόγω παραλλαγή όμως δεν επιβαρύνει βαριά το σύστημα υγείας.
«Η πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Δανία, ειδικά με το τρίτο εμβόλιο, σημαίνει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη μόλυνση χωρίς να νοσήσουμε σοβαρά», ανέφερε σε δήλωση η Υγειονομική Αρχή της Δανίας.
Οι υγειονομικές αρχές στη Δανία δήλωσαν δεν βλέπουν πλέον λόγο να χορηγείται αναμνηστική δόση σε παιδιά ή τέταρτη δόση σε άλλους κατοίκους που κινδυνεύουν σοβαρά.
Το σκεπτικό για την απόφαση ειναι ότι το τρίτο κύμα μόλυνσης στην ευρωπαϊκή χώρα εξασθενεί «λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής ανοσίας».
Η Δανία, θα μπορούσε να προσφέρει μια εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζει η ενδημική φάση της Covid-19 που είναι πιθανό να ακολουθήσει την πανδημία.
Oι ειδικοί λένε ότι το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας (CFR) από το κυρίαρχο στέλεχος BA.2 στη χώρα είναι μικρότερο από 0,0%— ή 1 στις 2.000.
Το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας από τη γρίπη, το οποίο εκτιμάται ότι σκοτώνει μεταξύ 0,05 και 0,1% των μολυσμένων.
Η Δανία επέκτεινε το πρόγραμμα εμβολιασμού της σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών τον Νοέμβριο, όταν η παραλλαγή Δέλτα ήταν κυρίαρχη και υπήρχε φόβος ότι οι νέοι θα μπορούσαν να μολύνουν τις μεγαλύτερες γενιές.
Οι υγειονομικές αρχές λένε ότι «τώρα σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν το τρέχον πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες τις ομάδες-στόχους, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών». Πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις ενώ το 61,3% έχει υποβληθεί σε αναμνηστική δόση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. «Φυσικά θα παρακολουθούμε στενά την επιδημία και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την απόφασή μας εάν, αντίθετα με τις προσδοκίες, υπάρξει ένα τέταρτο ανοιξιάτικο κύμα ή νέες ανησυχητικές παραλλαγές αυτή την άνοιξη», ανέφερε η ανακοίνωση των ειδικών.

Γερμανία: Άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό στις 20 Μαρτίου 

Οι Γερμανοί περιμένουν πως και πως να έρθει η 20ή Μαρτίου, όχι επειδή μπαίνει ημερολογιακά η Άνοιξη, αλλά γιατί αυτή την ημέρα θα σημάνει η γερμανική Freedom Day από τα περιοριστικά μέτρα. Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα εφαρμοστεί κλιμακωτά, σε τρία στάδια, εκ των οποίων «το τρίτο και τελευταίο βήμα τοποθετείται στις 20 Μαρτίου 2022, προβλέποντας κατάργηση όλων των μέτρων, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση στα νοσοκομεία» σύμφωνα με την DW.
Αναλυτικότερα, ως πρώτο βήμα, θα εξαλειφθούν οι περιορισμοί που αφορούν τις επαφές για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει – οι συναντήσεις πλέον θα γίνονται «δίχως αριθμητικούς περιορισμούς για τους συμμετέχοντες». Επιπλέον οι κανονισμοί σε σχέση με την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, οι οποίοι σε κάποια γερμανικά κρατίδια έχουν ήδη σταματήσει, πρόκειται να ανατραπούν και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο, θα παραμείνει η υποχρεωτική χρήση μάσκας. 
Το δεύτερο βήμα, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις 4 Μαρτίου, αφορά την πρόσβαση στον κλάδο της εστίασης και των ξενοδοχείων, η οποία θα καταστεί δυνατή όχι μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει, αλλά και για άτομα με αρνητικό τεστ (3G). Για μεγάλες διοργανώσεις σε εθνικό επίπεδο -συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών- θα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:
Σε εσωτερικούς χώρους, θα είναι εφικτή πληρότητα έως και 60 % σε σχέση με τη μέγιστη χωρητικότητα, με μέγιστο αριθμό τους 6.000 θεατές.
Σε εξωτερικούς χώρους μέχρι 75 % της μέγιστης χωρητικότητας, με μέγιστο αριθμό τους 25.000 θεατές. 
Αλλά η πραγματική ημέρα της ελευθερίας είναι η 20ή Μαρτίου, όπου καταργούνται οι πιο σοβαροί περιορισμοί στη γαστρονομία και στο λιανεμπόριο και η υποχρέωση των εργοδοτών για τηλεργασία του προσωπικού τους. Το μόνο που θα θυμίζει την ύπαρξη του κορωνοϊού θα είναι οι μάσκες, που θα παραμείνουν σε χρήση σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον, τον οποίο θα συνεχίσει να καταγράφει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί εξ ολοκλήρου. 

Αυστρία: Αίρονται από τις 5 Μαρτίου οι περιορισμοί για την πανδημία του κορωνοϊού

Η Αυστρία αίρει από τις 5 Μαρτίου σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία, λόγω κυρίως της αποτροπής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.
Ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου, όπου έως τώρα επιτρεπόταν η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και ιαθέντες (Κανόνας 2G), θα επιτρέπεται η είσοδος και με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ (Κανόνας 3G). Από τις 5 Μαρτίου θα καταργηθεί και αυτό το μέτρο, ενώ με τον Κανόνα 2G θα εξακολουθήσει να ρυθμίζεται η πρόσβαση σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης. Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική πλέον μόνο στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν για όλους και χωρίς περιορισμό ωραρίου.
Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι εξετάζει την αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, καθώς έως τώρα έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σε επεξεργασία βρίσκεται και η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας παραλλαγής του βασικού στελέχους του κορονοϊού.
«Η πανδημία δεν τελείωσε, αλλά το σύστημα υγείας είναι σταθερό και μπορούμε να αποφασίσουμε άρση περιορισμών», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ, ενώ ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν σημείωσε ότι παρατηρείται στασιμότητα στην εξέλιξη των κρουσμάτων και η κατάσταση επιτρέπει ένα σταδιακό άνοιγμα.
Η Βιέννη ωστόσο θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τόσο τη γενική χρήση της μάσκας όσο και τον Κανόνα 2G στην εστίαση, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Μίχαελ Λούντβιχ. 

Αίρει και η Ολλανδία τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα για την covid 

H ολλανδική κυβέρνηση θα άρει τους περισσότερους περιορισμούς για τον κορωνοϊό από την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, καθώς τα επίπεδα ρεκόρ των κρουσμάτων που προκαλεί η μετάλλαξη Omicron δεν έχουν μεταφραστεί σε κορύφωση των νοσηλειών, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ernst Kuipers.
"Η χώρα θα ανοίξει ξανά... Ευτυχώς βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση τώρα", δήλωσε ο Ernst Kuipers κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ενώ τώρα κλείνουν στις 10 το βράδυ.
Ο Ernst Kuipers ο οποίος ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος για την κατάσταση, ωστόσο ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να προσέχει.
"Μόλις περάσαμε την κορύφωση των νέων κρουσμάτων, γι' αυτό επιμένουμε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί", ανέφερε, προσθέτοντας ότι η χρήση μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική αλλά θα συνίσταται.
Προς τα τέλη του μήνα θα αποσυρθούν και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε δημόσιους χώρους αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τους περιορισμούς.
Για παράδειγμα, τα νυχτερινά κέντρα της Γαλλίας μπορούν να ανοίξουν ξανά από την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου.

Χαλάρωση των μέτρων στην Κύπρο

Η Κύπρος χαλαρώνει επίσης τα μέτρα περιορισμού για τον κορονοϊό σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η χώρα με ασφάλεια το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα. Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου αναφέρει ότι θα άρει ορισμένους περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους πολίτες αργότερα αυτόν τον μήνα μετά την εξομάλυνση των κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες ημέρες. Από τις 21 Φεβρουαρίου, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα για να μπουν σε μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, ξενοδοχεία ή αθλητικούς χώρους. 
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας είπε ότι οι πελάτες θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα έγκυρο γρήγορο τεστ COVID-19 που θα έχει γίνει εντός των προηγούμενων 24 ωρών. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπονται σε διάφορους χώρους και ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα αυξηθεί επίσης, πρόσθεσε. Συγκεκριμένα ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε νυχτερινά κέντρα και άλλους χώρους αυξάνεται κατά 50 σε 250, ενώ οι θέσεις σε ένα τραπέζι αυξάνεται από οκτώ σε 12. 
Ο αριθμός που επιτρέπεται να συγκεντρωθεί σε ιδιωτικές κατοικίες διπλασιάζεται σε 20.
Η μέγιστη χωρητικότητα σε γήπεδα ποδοσφαίρου και κινηματογράφους αυξάνεται σε 70% και 75%, αντίστοιχα.
Το ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που απαιτείται να εργαστούν από το σπίτι μειώνεται στο μισό στο 25%. 
Ο κος Χατζηπαντέλας είπε επίσης ότι το μέτρο των τεστ βάσει του οποίου οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα επεκτείνεται επίσης στο διδακτικό προσωπικό και στους κρατικούς υπαλλήλους. 
Η Κύπρος έχει δει τα καθημερινά κρούσματα COVID-19 να μειώνονται τις τελευταίες ημέρες και να κυμαίνονται σε ποσοστό μόλυνσης περίπου 2,2%, όπως και οι εισαγωγές σοβαρών περιπτώσεων στα νοσοκομεία. Η Κύπρος χαλαρώνει επίσης τα μέτρα για τους ταξιδιώτες, θέτοντας σε ισχύ νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 21 Φεβρουαρίου αντί από την 1η Μαρτίου το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των αερολιμένων.  

Τι ισχύει στην Τσεχία

Στην Τσεχία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν υγειονομικά πάσα για να έχουν πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, καφέ και κομμωτήρια, καθώς και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς η χώρα προχώρησε σε χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό. 
Ο Πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είπε ότι η κυβέρνησή του θα άρει περαιτέρω μέτρα αυτόν τον μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, με την πλειονότητα των περιορισμών να έχουν αρθεί έως την 1η Μαρτίου. 
Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας δήλωσε ότι από τις 19 Φεβρουαρίου έως και 5.000 άτομα θα επιτρέπεται πλέον να παρακολουθήσουν συναυλίες και αθλητικούς αγώνες, από 1.000 που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει προηγουμένως να τερματίσει τα υποχρεωτικά τεστ για τον κορονοϊό σε σχολεία και εταιρείες. 
Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η απόφαση αυτή, καταργεί το διάταγμα της προκάτοχης κυβέρνησης, που απαιτούσε από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και από εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλειας να εμβολιάζονται υποχρεωτικά από τον Μάρτιο, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πίτερ Φιάλα. 

H Σουηδία μπαίνει σε νέα φάση

Η Σουηδία ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19 και διέκοψε τα ευρείας κλίμακας τεστ για τον κορονοϊό ακόμη και σε άτομα που παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν πλέον στις 23:00, ενώ χαλαρώνουν οι κανόνες για τις συγκεντρώσεις. 
Τα δελτία εμβολιασμού δεν θα απαιτούνται πλέον για την είσοδο σε δημόσιους χώρους, ενώ έχει αφαιρεθεί και η σύσταση για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις περιόδους με κίνηση. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά εισερχόμαστε σε μια εντελώς νέα φάση… η γνώση έχει βελτιωθεί… αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. 
Οι σουηδικές υγειονομικές αρχές συνέστησαν μια τέταρτη δόση εμβολίου για την COVID-19 σε πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών. Οι κάτοικοι γηροκομείων ή όσοι λαμβάνουν κατ’ οίκον φροντίδα ενθαρρύνονται επίσης να κάνουν ένα τέταρτο εμβόλιο, εφόσον είναι τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τελευταία τους δόση. 
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ δήλωσε ότι ένα τέταρτο εμβόλιο «ενισχύει την προστασία» από σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Παρόλο που η παραλλαγή Oμικρον έχει προκαλέσει αύξηση των λοιμώξεων, δεν έχει μεταφραστεί σε αύξηση των νοσηλειών στη Σουηδία. 
Περισσότερο από το 83% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου μέχρι σήμερα και λίγο λιγότερο από το 50% έχει κάνει τρεις δόσεις. Εάν «η συνολική αξιολόγηση δείξει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα», η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να επαγρυπνεί ως προς την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Σουηδίας Λένα Χάλενγκρεν. Ορισμένες συστάσεις παραμένουν σε ισχύ για τους μη εμβολιασμένους – όπως η αποφυγή του πλήθους σε εσωτερικούς χώρους

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης