Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ρώσοι μισθοφόροι με κατασκοπικούς δεσμούς με τη Μόσχα αυξάνουν την παρουσία της στην Ουκρανία

Reuters: Ρώσοι μισθοφόροι με κατασκοπικούς δεσμούς με τη Μόσχα αυξάνουν την παρουσία της στην Ουκρανία
Πριν  τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μπορεί να προηγηθεί ένας πόλεμος κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αναφέρουν πηγές του ΝΑΤΟ.
Σχετικά Άρθρα

Ρώσοι μισθοφόροι που έχουν δεσμούς με κατασκόπους της Μόσχας αύξησαν την παρουσία τους στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, πυροδοτώντας τον φόβο ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσαν στο Reuters σήμερα το απόγευμα τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας του ΝΑΤΟ.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν οι ανησυχίες τους ότι πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα μπορούσε να προηγηθεί ένας πόλεμος πληροφορικής και κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τους μισθοφόρους της για να σπείρει διχόνοια και να παραλύσει την Ουκρανία μέσω στοχευμένων δολοφονιών και χρήσης εξειδικευμένων όπλων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ξανά την Κυριακή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση-προβοκάτσια εντός της Ουκρανίας για να δικαιολογήσει μια εισβολή.
"Είναι πιθανό ότι Ρώσοι μισθοφόροι, υπό την καθοδήγηση του ρωσικού κράτους, θα εμπλακούν σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία, για να δημιουργήσουν πρόσχημα για εισβολή", δήλωσε μια δυτική πηγή ασφαλείας, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι δυτικές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι οι μισθοφόροι αναπτύχθηκαν από ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες που έχουν στενούς δεσμούς με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), τον κύριο διάδοχο της KGB της σοβιετικής εποχής και τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU της Ρωσίας.
Μεταξύ αυτών που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ήταν ένας πρώην αξιωματικός της GRU που εργαζόταν επίσης στην ομάδα μισθοφόρων του Ομίλου Wagner.
Ο πρώην αξιωματικός έχει πάει στο Ντόνετσκ, μια από τις δύο περιοχές στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014, ανέφεραν οι πηγές.
Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τι είχε αναλάβει να κάνει ο πρώην αξιωματικός, του οποίου η ταυτότητα δεν δόθηκε.
Το Reuters δεν μπόρεσε επίσης να επικοινωνήσει με τον Όμιλο Wagner και να ζητήσει το δικό του σχόλιο.
Το Κρεμλίνο είπε στο Reuters τη Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν ενισχύει την παρουσία της στο ουκρανικό έδαφος και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν ήταν ποτέ παρόντα εκεί και ούτε τώρα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε γραπτώς την Παρασκευή σχετικά με τους δυτικούς ισχυρισμούς.
Οι ρωσικές ομάδες μισθοφόρων έχουν παράσχει όπλα, έμπειρο προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων και στρατιωτική εκπαίδευση σε φιλορωσικές πολιτοφυλακές στην ανατολική Ουκρανία, ανέφεραν οι πηγές.
Οι πηγές ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι ορισμένοι πράκτορες της ομάδας μισθοφόρων Wagner έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα με την Ουκρανία μετά από εκπαίδευση σε βάση GRU κοντά στη νότια ρωσική πόλη Κρασνοντάρ.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες Ρώσων μισθοφόρων στην ανατολική Ουκρανία από ανεξάρτητες πηγές.
Άλλες ρωσικές ομάδες μισθοφόρων που συνδέονται με την FSB και την GRU έχουν επίσης ενισχύσει τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία από την αρχή του έτους, ανέφεραν οι πηγές.
Το Reuters δεν μπόρεσε πάντως να επικοινωνήσει με τις κατονομαζόμενες ομάδες μισθοφόρων που φέρεται ότι βρίσκονται στην Ουκρανία.

Υβριδικός πόλεμος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μισθοφόρους, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλες τεχνικές πολέμου σε μια γκρίζα ζώνη για να απονομιμοποιήσει το Κίεβο πριν από την εισβολή, ανέφεραν στο Reuters Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Το Πεντάγωνο παρέπεμψε το Reuters σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ο οποίος είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία επιδιώκει να κατασκευάσει πρόσχημα που θα της επιτρέψει να εισβάλλει στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο Όμιλος Βάγκνερ και άλλες ιδιωτικές ομάδες ούτε εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος ούτε πληρώνονται από αυτό, αν και λέει ότι έχουν δικαίωμα να λειτουργούν υπό τον όρο ότι δεν παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στον Όμιλο Βάγκνερ πέρυσι, κατηγορώντας τον για τροφοδοσία βίας, λεηλασία φυσικών πόρων και αποσταθεροποίηση χωρών σε όλο τον κόσμο.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να προσαρτήσει άλλο τμήμα της Ουκρανίας και ο Πούτιν λέει ότι η Δύση σπέρνει υστερία σε μια ωμή προσπάθεια να παρασύρει τη Ρωσία σε πόλεμο αφού αγνόησε τις ανησυχίες του Κρεμλίνου για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης