Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ένταση Ουκρανίας - Ρωσίας δίνει ξανά ζωή στο μέχρι πρότινος «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ

Η ένταση Ουκρανίας - Ρωσίας δίνει ξανά ζωή στο μέχρι πρότινος «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ
Αν η Ρωσία θέλει λιγότερο ΝΑΤΟ θα έχει περισσότερο, λέει ο Stoltenberg
Σχετικά Άρθρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είχε πει κάποτε ότι η Ευρώπη ζούσε τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump το είχε χαρακτηρίσει «παρωχημένο». Αλλά αφού η Ρωσία άρχισε να συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και να εξαπολύει απειλές για στρατιωτική απάντηση στις φιλοδοξίες της δυτικοευρωπαϊκής συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ επανήλθε στη ζωή.
Μαζί με τις ΗΠΑ, ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση μιας απάντησης στη ρωσική απειλή, προώθησε συνομιλίες με τη Μόσχα και ενίσχυσε τον αριθμό των στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ένωσε τα κράτη της Δύσης σε μια ενιαία θέση ενάντια στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου και δήλωσε την υποστήριξή του προς τον «εταίρο» του, την Ουκρανία, αν και το Κίεβο δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Η συζήτηση για έκπτωση του ρόλου του ΝΑΤΟ είχε τροφοδοτηθεί από τη χαοτική υποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το περασμένο καλοκαίρι. Ακόμη παλιότερα, τον καιρό που ο Macron και ο Trump έκαναν τις παρατηρήσεις τους, η αναζήτηση για ένα νέο σκοπό του ΝΑΤΟ είχε συμπέσει με την εστίαση της προσοχής των ΗΠΑ στην Κίνα και στην ανάπτυξη του μη συμβατικού πολέμου.

Το ΝΑΤΟ επιστρέφει ως στρατιωτική συμμαχία

Ωστόσο, η κρίση της Ουκρανίας έδωσε εκ νέου ζωή στην επαναφορά του ΝΑΤΟ, ως αυτό που ήταν αρχικά: μια στρατιωτική συμμαχία, με σκοπό να αποτρέψει μια πιθανή επίθεση από τη Μόσχα.
Από το Νοέμβριο που άρχισε η κλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν υποσχεθεί στρατεύματα και εξοπλισμό στα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία, η Ισπανία έστειλε μια φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα και η Ολλανδία υποσχέθηκε δύο μαχητικά F-35 στη Βουλγαρία και έθεσε άλλες μονάδες σε ετοιμότητα.
Αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναπτύσσουν μια δύναμη 3.000 στρατιωτών για να ενισχύσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, επαναφέροντας τα στρατεύματα τους μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία τα είχαν απομακρύνει από την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις προστίθενται στις τέσσερις κυλιόμενες ομάδες μάχης — με βάση τη συμφωνία του 2016 – που στελεχώνονται και από βρετανικά και γερμανικά στρατεύματα — και βρίσκονται στην Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου ως διατλαντική συμμαχία ασφάλειας και ήταν στην πρώτη γραμμή άμυνας της Δυτικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών έντασης με τη Σοβιετική Ένωση και τις χώρες μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η εμπλοκή στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, της Λιβύης

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ άρχισε να θολώνει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και, αναζητώντας νέο νόημα, κατά τη δεκαετία του 1990 ενεπλάκη στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας και έγινε στόχος κριτικής μέσα από τους ίδιους τους κόλπους.
Το 2003 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και έμειναν εκεί με από διάφορες αποστολές και προσωπεία, μέχρι που πέρσι αποχώρησαν άδοξα.
Το 2011, το ΝΑΤΟ ενεπλάκη στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, κίνηση που επίσης πυροδότησε βαθύτατη διάσταση μεταξύ των μελών του.
Τα τελευταία χρόνια, η στροφή της Ουάσιγκτον στην Ασία, κατά τις προεδρίες Tramp και Biden, έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις εντός της ΕΕ, κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο η Ευρώπη για την άμυνά της και να ενισχύσει την αυτονομία της ώστε να εξαρτάται λιγότερο από μια συμμαχία που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η απόφαση του Vladimir Putin να αναπτύξει 106.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, και η απαίτησή του να μην γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ η Ουκρανία και η Γεωργία, κατέστησε σαφή την αξία της ενότητας, χάρη στην ικανότητα της βορειοατλαντικής συμμαχίας να δίνει συλλογικές απαντήσεις στη Μόσχα με πολιτική επιρροή και στρατεύματα, λένε αξιωματούχοι.
«Αυτή είναι μια καταπληκτική στιγμή για τη συμμαχία», δήλωσε η Julianne Smith, μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Το 2022 κομβική χρονιά για το ΝΑΤΟ

Ακόμη και πριν από την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσίας, το 2022 επρόκειτο να αποτελέσει κομβική χρονιά για το ΝΑΤΟ.
Φέτος το καλοκαίρι η συμμαχία θα κληθεί να περιγράψει τις προτεραιότητές της για την επόμενη δεκαετία σε ένα έγγραφο «στρατηγικών αντιλήψεων».
Αναζητά επίσης έναν νέο ηγέτη για να αντικαταστήσει τον Stoltenberg ο οποίος παραιτείται τον Σεπτέμβριο για να γίνει διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας.
Η νέα στρατηγική αναμένεται να περιλαμβάνει αναφορές στην Κίνα, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο — που δείχνουν πόσο άλλαξε η αντίληψη περί ασφάλειας τα τελευταία 10 χρόνια. Όμως τα γεγονότα των τελευταίων μηνών υπενθύμισαν στους συμμάχους ότι ο αρχικός εχθρός τους εξακολουθεί να παραμένει μια παρούσα απειλή.
Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η εξάρτησή του από τις ΗΠΑ έγινε αντιληπτή με οδυνηρό τρόπο κατά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, όταν κατέστη σαφές ότι οι σύμμαχοι ήταν αδύνατο να παραμείνουν στη χώρα χωρίς την αμερικανική στρατιωτική υποδομή και κυρίως χωρίς την αεροπορική υποστήριξη από την αεροπορική βάση Bagram, βόρεια της Καμπούλ.

Επιζήμια η διχόνοια για το Αφγανιστάν

Ο Λόρδος Jeorge Robertson, πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι η διχόνοια για το Αφγανιστάν υπήρξε επιζήμια. «Εξασθένησε το ΝΑΤΟ επειδή η αρχή «μέσα μαζί, έξω μαζί» εγκαταλείφθηκε από τον Donald Trump και τον Joe Biden», είχε πει τότε στους Financial Times.
Η πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ δεν δαπανά επίσης το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα – όπως είναι ο στόχος. Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα για τη ρήση Macron περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ, ο Steltenberg τόνισε πως σε τόσο αβέβαιους καιρούς είναι «ακόμα πιο σημαντικό να είμαστε ενωμένοι».
«Το αποδείξαμε στον Ψυχρό Πόλεμο, στα Βαλκάνια και στην 11η Σεπτεμβρίου και θα το αποδείξουμε ξανά τώρα με τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε μια δεξαμενή σκέψης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Stoltenberg: Αν η Ρωσία θέλει λιγότερο ΝΑΤΟ θα έχει περισσότερο

«Αν η Ρωσία ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της, έχει πετύχει το αντίθετο», συνέχισε ο Stolteneberg.
«Και αν εισβάλει στην Ουκρανία, θα έχει ακόμη περισσότερο ΝΑΤΟ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης