Τελευταία Νέα
Διεθνή

Paul Krugman: Δεν χρειάζεται θεραπεία σοκ για να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις

Paul Krugman: Δεν χρειάζεται θεραπεία σοκ για να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις
Δεν πρέπει να βυθίσουμε την οικονομία σε ύφεση για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό.
Σχετικά Άρθρα

Ο Krugman λέει ότι αν και είναι καιρός η Federal Reserve να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, δεν υπάρχει κρίση που να αφορά τον πληθωρισμό, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να είναι μετρημένοι ως προς το βαθμό σύσφιξης στον οποίο θα προχωρήσουν.
«Σαφώς η οικονομία έχει υπερθερμανθεί και είναι δουλειά της Fed να την 'κρυώσει' λιγάκι», δήλωσε ο Krugman την Παρασκευή στο «Balance of Power» μιλώντας με τον David Westin στην τηλεόραση του Bloomberg.
Όσο για το τι χρειάζεται, παρατήρησε: «Σίγουρα όχι μια θεραπεία σοκ».
Ο Krugman μίλησε αμέσως μια μέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης που έδειξε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της αμερικάνικης οικονομίας ενισχύθηκε κατά 7,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας την υψηλότερη αύξηση εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Η αύξηση των τιμών τον Ιανουάριο αντανακλούσε ευρύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το κόστος στέγασης.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Δεν υπάρχει λόγος πανικού σε ότι αφορά τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού, είπε ο Krugman, που σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις βραχυπρόθεσμες.
«Δεν πρόκειται για κρίση», είπε ο Krugman. «Σε αυτό το σημείο, δεν βλέπω κανέναν σημάδι εδραίωσης του πληθωρισμού στην οικονομία. Η Fed έχει ακόμα περιθώριο να σχεδιάσει μια ομαλή προσγείωση -- αλλά πρέπει να αρχίσει να το κάνει».
Η Fed αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα στη συνεδρίασή της στις 15-16 Μαρτίου, λίγο αφότου έχει προγραμματίσει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Οι οικονομολόγοι διχάζονται ως προς το πόσο ψηλά χρειάζεται να αυξήσει η Fed το βασικό της επιτόκιο που σήμερα βρίσκεται κοντά στο μηδέν.
Ο Krugman είπε ότι εάν η Fed μπορεί να αποφύγει τη δημιουργία υψηλών πληθωριστικών προσδοκιών για τον πληθωρισμό, «τότε η καλύτερη ιδέα είναι ένα ουδέτερο επιτόκιο».
"Ο στόχος εδώ -- όταν λέω "ήπια προσγείωση" -- είναι ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου θα βυθίσουμε την οικονομία σε ύφεση για να μειώσουμε τον πληθωρισμό", είπε ο Krugman.
Οι τράπεζες και τα στελέχη της Wall Street προβλέπουν ότι η Fed θα συσφίξει πολύ τη νομισματική της πολιτική, για να απαντήσει στην ταχεία αύξηση των τιμών και την αύξηση των μισθών.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. δήλωσαν αργά την Πέμπτη ότι περιμένουν πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της 7 φορές φέτος. Η Citigroup Inc., η Deutsche Bank AG και η HSBC Holdings Plc προβλέπουν μια αύξηση 50 μονάδων βάσης το Μάρτιο, προσχωρώντας στην άποψη της Nomura Holdings Inc.
Η Fed θα πρέπει να αυξάνει τα επιτόκια «με συνέπεια» μέχρις ότου εκτονωθεί η υποκείμενη υπερθέρμανση της οικονομίας που τροφοδοτεί τις πιέσεις στις τιμές, κατέληξε ο Krugman. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν θεώρησε την ποσοτική χαλάρωση ως αποτελεσματική πολιτική, επομένως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον τερματισμό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης