Τελευταία Νέα
Διεθνή

AstraZeneca: προβλέπει αύξηση πωλήσεων το 2022, περιμένει μείωση εσόδων από το εμβόλιο

AstraZeneca: προβλέπει αύξηση πωλήσεων το 2022, περιμένει μείωση εσόδων από το εμβόλιο

Αύξησε το μέρισμά της για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Η φαρμακευτική AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι προβλέπει αύξηση των πωλήσεων της το 2022 και αύξησε το ετήσιο μέρισμά της για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, αφού τα κέρδη της ξεπέρασαν τις προηγούμενες εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο.
Συνάμα όμως προειδοποίησε ότι στο εξής η ώθηση που δίνει στα οικονομικά της αποτελέσματα το εμβόλιο κατά του COVID-19 και η θεραπεία αντισωμάτων που παρασκεύασε θα περιοριστεί.

Οι πωλήσεις προϊόντων covid19 θα μειωθούν κατά 20% το 2022

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία καταγράφει χαμηλότερα κέρδη από το εμβόλιο για τον COVID-19 και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η θεραπεία αντισωμάτων όσο και η ενισχυτική δόση του εμβολίου της είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Omicron.
Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις προϊόντων COVID-19 αναμένεται να μειωθούν φέτος και ότι τα μικτά περιθώρια κέρδους από αυτά τα προϊόντα θα είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της εταιρείας.
Η μείωση στις πωλήσεις του εμβολίου της Astra είναι πιθανό να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από την αύξηση των πωλήσεων του φαρμάκου αντισωμάτων που έχει παρασκευάσει, του λεγόμενου evusheld, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από το εμβόλιο το 2022 αναμένεται να προέλθει από τις αρχικές συμβάσεις.
Η AstraZeneca αναμένει ότι τα συνολικά έσοδα του 2022 θα αυξηθούν κυρίως λόγω του εμβολιασμού των εφήβων σε ποσοστό περί το 20%. Πέρσι οι πωλήσεις της εταιρείας είχαν αυξηθεί κατά 38% στα 37,42 δισ. δολάρια σε σταθερή νομισματική ισοτιμία.
Για το 2022, οι αναλυτές υπολογίζουν επί του παρόντος τα ετήσια κέρδη ανά μετοχή στα 6,68 δολάρια και τις πωλήσεις στα 42,73 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.
Οι μετοχές της AstraZeneca ενισχύθηκαν κατά 4% μετά τις ανακοινώσεις αυτές, καθώς οι επενδυτές είχαν προετοιμαστεί για μια πιο αδύναμη απόδοση.
«Υπήρχε σημαντική ανησυχία των επενδυτών και με τα νούμερα που έδωσε σήμερα η εταιρεία για τις προοπτικές του 2022, πιστεύουμε ότι μπορούν να χαλαρώσουν», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της J.P. Morgan.

Θα δώσει το εμβόλιο της στις χώρες χαμηλού εισοδήματος

Η AstraZeneca, η οποία έχει ανακοινώσει ότι τα κράτη χαμηλού εισοδήματος θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το εμβόλιο της σε μη κερδοσκοπική βάση, δημιούργησε μια νέα μονάδα για να συνεχίσει την έρευνά της για τον κορωνοϊό και τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Το εμβόλιο της AstraZeneca , με πωλήσεις 3,9 δισ. δολαρίων, ήταν το δεύτερο προϊόν σε πωλήσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας, για τη χρονιά που πέρασε μετά το φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα, Tagrisso, το οποίο της απέδωσε έσοδα άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας τους.
Οι ανταγωνίστριες εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν προβλέψει ότι οι πωλήσεις των εμβολίων τους για τον COVID-19 το 2022 θα ανέλθουν σε 32 δισ. δολάρια και 18,5 δισ. δολάρια αντίστοιχα, ενώ αναμένουν πρόσθετα έσοδα ύψους πολλών δισ. δολαρίων από άλλα προϊόντα για τον COVID-19.

Δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση στις ΗΠΑ

Το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 της AstraZeneca, που κυκλοφορεί με τα εμπορικά σήματα Vaxzevria και Covishield, αναμένεται να πουλήσει 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις έως τον Φεβρουάριο, και αποτελεί σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση των αμερικάνικων υγειονομικών αρχών.
Η εταιρεία θα υποβάλει το εμβόλιο για έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους, πολύ αργότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την υποβολή του το 2021.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει το ετήσιο μέρισμά της κατά 0,10 δολάρια σε 2,90 δολάρια ανά μετοχή.
«Η AstraZeneca συνέχισε την ισχυρή αναπτυξιακή της τροχιά το 2021 με... πέντε από τα φάρμακά μας να συγκαταλέγονται στα φάρμακα με τις καλύτερες πωλήσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pascal Soriot, αναφερόμενος σε προϊόντα που παράγουν πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων ετησίως.
Τα συνολικά έσοδα της αυξήθηκαν 63% στα 12,01 δισ. δολάρια στο τρίμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου σε σταθερή νομισματική βάση, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ανήλθαν στα 1,67 δολάρια ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 1,50 δολάρια, μετά από πωλήσεις 10,79 δισ. δολαρίων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης