Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Δύση από την πρόβα πολέμου Ρωσίας - Λευκορωσίας – Κρίσιμη τετραμερής στο Βερολίνο

Συναγερμός στη Δύση από την πρόβα πολέμου Ρωσίας - Λευκορωσίας – Κρίσιμη τετραμερής στο Βερολίνο
Στη Μόσχα η Βρετανίδα ΥΠΕΞ - Σε Βαρσοβία και Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Boris Johnson
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των δυτικών συμμάχων πραγματοποιούνται από σήμερα Πέμπτη 10/2 οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, τις οποίες η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει ως μια κίνηση που αυξάνει την ένταση στην περιοχή.
Με τη Δύση να θεωρεί πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, η συμμετοχή 30.000 Ρώσων στρατιωτών στις ασκήσεις με τη Λευκορωσία, αυτόματα σημαίνει «κόκκινο συναγερμό» στις ΗΠΑ.
Ήδη 3.000 Αμερικάνοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία στη Ρουμανία, ενώ και η Μ. Βρετανία διέταξε περίπου 1.000 στρατιώτες να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να παράσχουν υποστήριξη σε περίπτωση που ξεσπάσει μια ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας μιας πιθανής ρωσικής εισβολής.
Την ίδια πάντως στιγμής, σε πλήρη εξέλιξη είναι και ο διπλωματικός μαραθώνιος ιδιαίτερα ύστερα από το «παράθυρο» που έχει ανοίξει, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για «ορισμένα θετικά μηνύματα που έδειξαν ότι το ουκρανικό ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί μόνο με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» μετά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Macron.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον η τετραμερής των πολιτικών συμβούλων των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που θα γίνει στο Βερολίνο με κύριο αντικείμενο τις συμφωνίες του Μίνσκ.
Σημειώνεται πως σήμερα Πέμπτη 10/2 ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Liz Truss θα έχει σήμερα κρίσιμη συνάντηση στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της, Sergei Lavrov δεδομένου ότι η Μ. Βρετανία απειλεί τη Ρωσία με αυστηρότατες κυρώσεις, εφόσον αυτή επιτεθεί στην Ουκρανία.
Μάλιστα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace επικαλούμενος πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες είπε πως η Ρωσία σχεδιάζει επιχειρήσεις αντιπερισπασμού ως πρόσχημα για να εισβάλλει στην Ουκρανία.

Πρόβα… πολέμου

Πάντως η έναρξη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ρωσίας – Λευκορωσίας κρατά σε εγρήγορση τη Δύση.
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως Ρωσία και Λευκορωσία είναι αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες απειλές και διαμηνύει πως οι ασκήσεις θα διαρκέσουν 10 ημέρες.
«Οι ασκήσεις διεξάγονται με στόχο να προετοιμαστούμε να σταματήσουμε και να απωθήσουμε μια εξωτερική επίθεση στο πλαίσιο μιας αμυντικής επιχείρησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως αναφέρει, τα γυμνάσια διεξάγονται σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και «διάφορες τοποθεσίες» στη Λευκορωσία, κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι ασκήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τους περισσότερους από 100.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, έχουν σημάνει συναγερμός στη Δύση, η οποία φοβάται μια εισβολή της Ρωσίας, αντίστοιχη με αυτή του 2014 στην Κριμαία.
Πάντως, η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά ότι έχει σχέδια εισβολής, υποστηρίζει ότι αυτά εντάσσονται στη σφαίρα της φαντασίας των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας και επισημαίνει πως υπάρχει ακόμα διπλωματικός χώρος για την αποκλιμάκωση της έντασης.
11_12.JPG
Ασκήσεις και στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή τακτικών δυνάμεων από πολεμικά πλοία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έξι ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα για ναυτικές ασκήσεις κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Τα πολεμικά πλοία προέρχονται από τη Μεσόγειο.
Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

Σε συναγερμό η Ουκρανία

Απέναντι σε αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις και κινήσεις, η Ουκρανία προχωρά και αυτή σε στρατιωτικά γυμνάσια.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι ασκήσεις θα διεξαχθούν από σήμερα 10 Φεβρουαρίου ως τις 20 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνουν γυμνάσια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και NLAW που παρείχαν ξένοι εταίροι.
Η Ουκρανία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού και των όπλων που μετέχουν στις ασκήσεις της.

Στο ναδίρ οι σχέσεις Ρωσίας - Μ. Βρετανίας - Lavrov: Συνομιλία ανάμεσα σε έναν μουγγό και ένα κουφό

Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μ. Βρετανία κάτι που άλλωστε διαφάνηκε και από τη συνομιλία που είχαν νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 10/2 οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και της Μ. Βρετανίας, Liz Truss.
«Ο υπουργός Lavrov μου είπε σήμερα πως η Ρωσία δεν προβλέπει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Όμως τα λόγια αυτά πρέπει να ακολουθηθούν από πράξεις και πρέπει να δούμε τα στρατεύματα και τους εξοπλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία να μεταφέρονται αλλού» είπε η Truss, με τον Lavrov να κάνει λόγο για «συνομιλία ανάμεσα σε έναν κωφό και έναν μουγγό».
Όπως είπε ο Lavrov, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ «δεν άκουσε τις πιο λεπτομερείς εξηγήσεις της Ρωσίας για τις ανησυχίες της απέναντι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».
«Είχα την αίσθηση πως οι Βρετανοί συνάδελφοί μας είτε δεν έχουν ιδέα για τις διευκρινίσεις που έδωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σχετικά με την απουσία φιλοπόλεμων προθέσεων εκ μέρους της Ρωσίας, είτε δεν τις λαμβάνουν καθόλου υπόψη» υπογράμμισε ο Lavrov.
Από την πλευρά της η Truss είπε ότι εξέθεσε τη θέση της Μ. Βρετανίας για την κρίση στην Ουκρανία, αναφέροντας πως «δεν ήταν μουγγή στη διάρκεια των συνομιλιών με τον Lavrov.
«Οπωσδήποτε δεν ήμουν μουγγή στη συνάντησή μας νωρίτερα, παρουσίασα την άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για την τρέχουσα κατάσταση καθώς και για την επιδίωξη να αποτραπεί η Ρωσία από μια εισβολή στην Ουκρανία» υποστήριξε η Truss, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ να υποστηρίζει πως «προκαλούν ακατανόητη ανησυχία και πολύ ισχυρά συναισθήματα στους Βρετανούς συναδέλφους μας και σε άλλου

Wallace (υπ.Άμυνας Μ. Βρετανίας): Η Ρωσία σχεδιάζει επιχειρήσεις αντιπερισπασμού για να εισβάλλει στην Ουκρανία

Την θέση πως η Ρωσία σχεδιάζει επιχειρήσεις αντιπερισπασμού ως πρόσχημα για να εισβάλλει στην Ουκρανία διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Ben Wallace επικαλούμενος πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες.
«Παρά τις συνομιλίες, κινείται προς την λάθος κατεύθυνση.
Οι Ρώσοι εξακολουθούν να ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις...
Σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σύντομα μια στρατηγική άσκηση με πυρηνικά και πράγματι παρατηρούμε μεγαλύτερη δραστηριότητα αλλού» ανέφερε μιλώντας στο BBC ο Wallace.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, λίγο πριν τη μετάβαση του στη Μόσχα, προειδοποίησε τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση Johnson είναι σχεδόν έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες μιας νέας σειράς κυρώσεων που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής.
Όπως είπε, κανείς δεν θα βγει κερδισμένος από μια εισβολής την Ουκρανία.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson πραγματοποιεί επίσκεψη σήμερα σε Βαρσοβία και Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει τρόπους με τους οποίους η Μ. Βρετανία μπορεί να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη.
Η επίσκεψη του Johnson εντάσσεται στο πλαίσιο κινητοποίησης της διεθνούς διπλωματίας ύστερα από τις συναντήσεις που είχε σε Μόσχα και Κίεβο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ενόψει της συνάντησης της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Kamala Harris με τους συμμάχους στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου την επόμενη εβδομάδα.

Τετραμερής… ελπίδας

Υπό αυτό το πλαίσιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο των πολιτικών συμβούλων των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα επιχειρηθεί να βρεθούν τρόποι για την επανεκκίνηση της διαδικασίας ειρήνευσης στο Ντονμπάς ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της συνάντησης των ηγετών των τεσσάρων χωρών, κάτι που θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης και του πολεμικού κλίματος.
Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, που προβλέπουν διευρυμένη αυτονομία για τους Ρωσόφωνους του Ντονμπάς, ενώ το Κίεβο θέτει ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του τη διάλυση των στρατιωτικών δυνάμεων των αυτονομιστών καθώς αρνείται να συνομιλήσει απευθείας μαζί τους για σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης