Διεθνή

Kuleba (Ουκρανία): Ο πρόεδρος Macron «δεν πρόδωσε» τις φιλοδυτικές βλέψεις της Ουκρανίας

Kuleba (Ουκρανία): Ο πρόεδρος Macron «δεν πρόδωσε» τις φιλοδυτικές βλέψεις της Ουκρανίας
«Δεν υπήρξε προδοσία», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba, μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεν προσπάθησε να αρνηθεί στην Ουκρανία τις φιλοδυτικές βλέψεις της και, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, αυτήν την εβδομάδα, παρουσίασε απόψεις και προτάσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας τόνισε ότι το Κίεβο δεν θα δεχτεί τελεσίγραφα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση με τη Ρωσία.
Ο Macron επισκέφθηκε το Κίεβο μετά τις συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ο τελευταίος ζητά να μην γίνει δεκτή η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και το Κίεβο ανησυχεί μήπως του επιβληθούν δυσάρεστοι συμβιβασμοί.

«Δεν υπήρξε προδοσία», είπε ο Kuleba.

Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη του Macron δεν συζητήθηκε η πιθανότητα να αρνηθούν οι δυτικές χώρες τις ευρωατλαντικές βλέψεις της Ουκρανίας.
«Χθες (Τρίτη) έγινε μια συζήτηση πάνω σε ιδέες, δεν ήταν μια συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων», υπογράμμισε.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία της να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy υποστηρίζει ότι ο ουκρανικός στρατός είναι καλύτερα προετοιμασμένος σε σύγκριση με τις ένοπλες δυνάμεις ορισμένων χωρών μελών του Συμφώνου.
Μετά τις συνομιλίες στο Κίεβο ο Macron είπε ότι ο Putin και ο Zelenskiy του είπαν ότι δεσμεύονται στις αρχές της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2014.
Αυτές οι λεγόμενες «συμφωνίες του Μινσκ» παρέχουν μια οδό για την επίλυση των διαφορών τους, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Kuleba είπε ωστόσο σήμερα ότι οι ουκρανικές αρχές δεν εγκαταλείπουν τις κόκκινες γραμμές τους και, μολονότι είναι έτοιμες για διαπραγματεύσεις, δεν θα συμφωνήσουν στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η Ρωσία.
Το Κίεβο δεν θα κάνει απευθείας διαπραγμάτευση με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές και το κύριο έργο των διαπραγματευτών που θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη στο Βερολίνο είναι να επαναληφθούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης