Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απορρίπτει τα αιτήματα Κίνας - Ρωσίας το ΝΑΤΟ - Πάτησαν πόδι στην Ευρώπη οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες

Απορρίπτει τα αιτήματα Κίνας - Ρωσίας το ΝΑΤΟ - Πάτησαν πόδι στην Ευρώπη οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες
Αρνείται ότι έχει σχέδια εισβολής η Μόσχα αλλά και δεν συμβιβάζεται
Σχετικά Άρθρα

Aπορρίπτει –σχεδόν μετά βδελυγμίας– το αίτημα του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin αλλά και του Κινέζου ομολόγου Xi Jinping για μη περαιτέρω επέκταση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προς Ανατολάς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, επισημαίνοντας πως ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τους δικούς τους δρόμους.
Την ίδια στιγμή, Οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που θα ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία, εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, έφθασαν στη Γερμανία.
«Πρόκειται για το σεβασμό του κυριαρχικού δικαιώματος των ανεξάρτητων εθνών να επιλέγουν τον δικό τους δρόμο», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.
Ο Stoltenberg είπε επίσης ότι η συμμαχία παρακολουθεί την Κίνα και τη Ρωσία καθώς συντονίζονται πιο στενά στρατιωτικά.
«Λειτουργούν μαζί, έχουν περισσότερες ασκήσεις μαζί», είπε.
«Μόλις πριν από λίγες μέρες είχαν μια κοινή ναυτική άσκηση με το Ιράν. Οπότε φυσικά αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε».
Ο Putin, ο οποίος βρέθηκε στο Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη την Παρασκευή και δεσμεύτηκαν για μια διμερή φιλία «χωρίς απαγορευμένες ζώνες».
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Μόσχα σχεδιάζει να δημοσιεύσει βίντεο - προβοκάτσια ως τρόπο να δικαιολογήσει μια εισβολή.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ λένε ότι έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 130.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα.

Στην Ευρώπη οι πρώτοι Αμερικανοί…

Οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που θα ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία, εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, έφθασαν στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (EUCOM).
"Στρατιώτες από το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα αφίχθησαν σήμερα στο Βισμπάντεν", δήλωσε εκπρόσωπος της EUCOM σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, συμπληρώνοντας πως θα εγκατασταθούν στη Γερμανία για να υποστηρίξουν 1.700 αλεξιπτωτιστές που πρόκειται να αναπτυχθούν στην Πολωνία.
"Πρόκειται για τους πρώτους από τους 2.000 στρατιώτες που θα έρθουν στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για τη μετακίνηση επιπλέον δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για την υποστήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden διέταξε την αποστολή σχεδόν 3.000 επιπλέον στρατιωτών σε Πολωνία και Ρουμανία για να προστατεύσουν την Ανατολική Ευρώπη από μία πιθανή "διάχυση" της ουκρανικής κρίσης.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, μία ομάδα περίπου 1.000 στρατιωτικών θα μεταφερθούν από το Βίλσεκ της Γερμανίας στη Ρουμανία.
Παράλληλα περίπου 1.700, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, θα σταλούν από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία.
Επιπλέον 300 στρατιωτικοί από το Φορτ Μπραγκ πρόκειται να μετακινηθούν στη Γερμανία. 

YΠΕΞ Ρωσίας: Αποκλείει τον πόλεμο με την Ουκρανία

Η Ρωσία είναι απογοητευμένη με την αντίδραση των δυτικών χωρών στις κύριες απαιτήσεις που είχε διατυπώσει η Μόσχα στον τομέα των εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά διαπιστώνει τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν οι συνομιλητές της μια ολόκληρη σειρά πτυχών του θέματος αυτού και αξιολογεί θετικά την ετοιμότητα τους να συνεχίσουν τον διάλογο, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία αποκλείει τη στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία.
«Ναι είμαστε απογοητευμένοι, με το ότι στις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας δεν υπήρξε ανταπόκριση» επισημαίνει η πηγή, προσθέτοντας: «παράλληλα όμως βλέπουμε τη σοβαρότητα με την οποία οι αντίπαλοι μας προσεγγίζουν μια ολόκληρη σειρά από πτυχές, περιλαμβανομένης της τρέχουσας ημερήσιας διάταξης στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».
Όπως επισήμανε η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «είναι δύσκολο να πούμε, ότι η Δύση ανταποκρίθηκε (στις προτάσεις μας) μ’ ένα ρεαλιστικό βήμα» αλλά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι «επέδειξε ενδιαφέρον για την συνέχιση του διαλόγου, πράγμα που είναι από μόνο του θετικό»
Η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι μια «σειρά επαφών της Ρωσίας με τη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχισθούν, στο προσεχές μέλλον», υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συμφωνία για τις ημερομηνίες, τις προθεσμίες και τα επίπεδα»
Η πηγή δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικά τα επιχειρήματα της Δύσης όταν υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ».
«Δεν θα υποχωρήσουμε από το αίτημα μας και θα δούμε, με ποια ντροπή στο τέλος θα υποχωρήσουν από τις θέσεις τους».
Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία δεν θέτει μη ρεαλιστικούς όρους.
«Εμείς δεν θέτουμε ζήτημα να βγει κάποιος από το ΝΑΤΟ ή να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».
Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι η Ρωσία αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης με την Ουκρανία.
«Δεν βλέπω καμιά απειλή πολέμου, εκτός από απειλές μιας υποθετικής προβοκάτσιας, την οποία μπορεί να κάνει το ‘κόμμα του πολέμου’ στο Κίεβο με την προτροπή των δυτικών προστατών και χειριστών τους», κατέληξε η πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης