Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινή γραμμή Ρωσίας – Κίνας απέναντι στη Δύση - Όχι στη διεύρυνση ΝΑΤΟ - Νέο deal με φυσικό αέριο

Κοινή γραμμή Ρωσίας – Κίνας απέναντι στη Δύση  - Όχι στη διεύρυνση ΝΑΤΟ - Νέο deal με φυσικό αέριο
Πάνω από 15 συμφωνίες αναμένεται να υπογράψουν οι πρόεδροι της Κίνας, Xi Jinping και της Ρωσίας, Vladimir Putin
Σχετικά Άρθρα

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κίνας – Ρωσίας, οι οποίες διέπονται από ένα κοινό όραμα για την επόμενη ημέρα που προβλέπει την περαιτέρω συνεργασία τους και την απομάκρυνση από τη Δύση σηματοδότησε η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping στο Πεκίνο.
Κατόπιν της συνάντησης Putin - Jinping, Κίνα και Ρωσία έδωσαν στην δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν καταγγέλλοντας ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία, που απηχεί τις «κοινές τους θέσεις» για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων.

Όχι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Ο Jinping έκανε σαφές ότι Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν αποφασιστικά η μία την άλλη στην υπεράσπιση των θεμελιωδών τους συμφερόντων, αναφέροντας ότι θα εμβαθύνουν την «ακλόνητη στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον» στρατηγική τους συνεργασία.
Οι δύο χώρες καταγγέλλουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ για «την σταθερότητα και μία ισότιμη ειρήνη» στον κόσμο και δηλώνουν αντίθετες σε οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο αυτό καλούν το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες προσεγγίσεις του που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ υιοθετούν την αρχή του «αδιαιρέτου της ασφάλειας», επί της οποίας η Ρωσία θεμελιώνει την απαίτησή του για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την περιοχή, στο επιχείρημα ότι η ασφάλεια των μεν δεν μπορεί να υπάρξει εις βάρος των δε.

Στήριξη Ρωσίας για Ταϊβάν

Οι δύο δυνάμεις καταγγέλλουν επίσης «την αρνητική επιρροή για την ειρήνη και τη σταθερότητα της στρατηγικής που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή».
Πεκίνο και Μόσχα εκφράζουν «ανησυχία» για την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία (AUKUS), θεωρώντας ότι αυτή η ένωση «αγγίζει θέματα στρατηγικής σταθερότητας», ενώ η Μόσχα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στην στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή.

Deal με φυσικό αέριο

Επιπλέον, Κίνα και Ρωσία υπέγραψαν περίπου 15 στρατηγικές συμφωνίες χωρίς να αποκαλύψουν την αξία τους.
Η Ρωσία υπέγραψε συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού και οι νέες πωλήσεις αερίου θα γίνονται σε ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σινορωσικής στρατηγικής συνεργασίας εν μέσω έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση για την Ουκρανία και άλλα θέματα.
Η Gazprom, που έχει το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, συμφώνησε να τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός και κινεζική βιομηχανική πηγή.
Οι ροές μέσω του νέου αγωγού που συνδέει την ρωσική Απω Ανατολή με την βορειοανατολική Κίνα αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο έως τρία χρόνια.
Η Ρωσία προμηθεύει ήδη με φυσικό αέριο την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia , που ξεκίνησε τις εξαγωγές το 2019 και μέσω αποστολής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα ανήλθαν σε 16,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021.
«Οταν το σχέδιο θα έχει φθάσει την πλήρη δυναμικότητά του, ο όγκος τροφοδοσίας θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα φθάσει συνολικά τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», περιλαμβανομένων των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia, ανακοίνωσε η Gazprom.
Η τροφοδοσία της Κίνας σε φυσικό αέριο γίνεται βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων.
Κινεζικές πηγές δήλωσαν ότι οι πωλήσεις θα γίνονται σε ευρώ στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κίνας και της Ρωσίας να διαφοροποιήσουν τις συναλλαγές τους από το δολάριο.

Κοινό όραμα και 15 συμφωνίες

«Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, προχώρησαν με πνεύμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας.
Έχουν φτάσει σε πραγματικά πρωτόγνωρα επίπεδα» είπε ο Putin, απευθυνόμενος στον Xi Jinping.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «παράδειγμα αξιοπρεπούς σχέσης», στην οποία, όπως είπε «ο κάθε ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο στην ανάπτυξή του».
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, Putin και Jinping θα παρουσιάσουν το «το κοινό τους όραμα» για τη διεθνή ασφάλεια, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι ιδιαίτερα τεταμένη λόγω της Ουκρανίας.
Από την πλευρά τους τα κινεζικά ΜΜΕ εστιάζουν στην τοποθέτηση του Putin για τη μη πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όπως αναφέρεται, Putin και Jinping αναμένεται να υπογράψουν περισσότερες από 15 συμφωνίες.

Απόσταση από τη Δύση

Οι προβληματικές σχέσεις με τη Δύση είναι και αυτές που αποτελούν κοινό σημείο επαφής μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, αν και ιδιαίτερα ισχυρή είναι και η προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει Putin – Jinping.
Από τη μια η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με την καχυποψία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για το εάν θα εισβάλλει στην Ουκρανία με τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις διαρκώς να επιδεινώνονται και να έχουν επιστρέψει σε ψυχροπολεμικές συνθήκες.
Από την άλλη η Κίνα έχει μια σειρά από ανοιχτά «μέτωπα» με τις ΗΠΑ – τόσο στο εμπόριο και στην τεχνολογία όσο και σε γεωπολιτικά ζητήματα – με αποκορύφωμα το διπλωματικό μποϊκοτάζ που έχουν κηρύξει ΗΠΑ, Καναδάς, Μ. Βρετανία και Αυστραλία, οι οποίες δεν θα εκπροσωπηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση τους στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Πιο κοντά

Υπό αυτά τα δεδομένα, η συνάντηση Putin – Jinping αποτέλεσε μια πρώτη ηχηρή απάντηση της Ρωσίας και της Κίνας στη στάση των ΗΠΑ και της Δύσης.
Ο Putin έγινε ο πρώτος ηγέτης που συνάντησε εδώ και μήνες ο Jinping, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, δεν έχει φύγει από την Κίνα.
Λίγο πριν την αναχώρηση του από τη Ρωσία, ο Putin υπογράμμισε την φιλία των δύο λαών και εξήρε την προσωπική σχέση που έχει με τον πρόεδρο της Κίνας.
Και το ερώτημα που θέτουν πολλοί στη Δύση είναι εάν και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει το Πεκίνο, η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας αυτό που έκανε το 2008, όταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, εισέβαλε στη Γεωργία.

Στενή συμμαχία

Ρωσία και Κίνα έχουν βελτιώσει και ενισχύσει το τελευταίο διάστημα τη συνεργασία τους σε εμπόριο (το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 146 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021), σε τεχνολογία αλλά και στον στρατιωτικό τομέα (μέσω κοινών ασκήσεων στον δυτικό Ειρηνικό), προκειμένου να βάλουν τέλος στη δυτική τάξη πραγμάτων, που σύμφωνα με το Πεκίνο, κυριαρχείται από «δήθεν συμμαχίες και μικρές κλίκες».
Τον περασμένο Δεκέμβριο Putin και Jinping κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του συμφώνησαν Ρωσία και Κίνα να εντείνουν τη συνεργασία τους στο διεθνές στερέωμα και να απορρίψουν «ηγεμονικές πράξεις και ψυχροπολεμικές νοοτροπίες».
Σε κάθε περίπτωση βέβαια κανείς δεν κάνει λόγο για επίσημη στρατιωτική συμμαχία των δύο κρατών, καθώς κανένα από τα δύο δεν έχει διάθεση να εμπλακεί σε τυχόν στρατιωτικές συγκρούσεις του άλλου.

Κοινή στάση

Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Κίνα αν και συστήνει αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές προκειμένου να μη διαταραχθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, στηρίζει τις ρωσικές θέσεις και εκφράζει την κατανόηση της στις ανησυχίες που διατυπώνει η Μόσχα σχετικά με την ασφάλεια της από την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Αυτήν άλλωστε τη στήριξη εξέφρασε το Πεκίνο και στις προπαρασκευαστικές εργασίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi και της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Στις συνομιλίες τους οι δύο ΥΠΕΞ ευθυγραμμίστηκαν σε μια σειρά από «καυτά» ζητήματα όπως η κρίση στην Ουκρανία, η κρίση στο Αφγανιστάν, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Καταδίκη μποϊκοτάζ

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να βαθύνει η αποδεδειγμένη στο χρόνο φιλία και ο συνεκτικός στρατηγικός συντονισμός των δύο χωρών», τόνισε ο Wang Yi, ενώ και οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν την εναντίωσή τους στην «πολιτικοποίηση» των Ολυμπιακών Αγώνων και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας συγκρούσεων μεταξύ χωρών και οργανισμών.
Σημειώνεται πως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα, πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, επέβαλαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτό σημαίνει ότι αν και οι εθνικές ομάδες τους θα συμμετάσχουν στους Αγώνες, δεν θα ταξιδέψουν Κίνα πολιτικοί ή άλλοι επίσημοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης