Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο κοντά Ρωσία και Κίνα, απομακρύνονται οριστικά από τη Δύση – Πυρά Putin: Θέλετε να μας σύρετε σε πόλεμο

Πιο κοντά Ρωσία και Κίνα, απομακρύνονται οριστικά από τη Δύση – Πυρά Putin: Θέλετε να μας σύρετε σε πόλεμο
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και κρίση στην Ουκρανία φέρνουν πιο κοντά Putin - Jinping
Σχετικά Άρθρα

Μετά τις αιτιάσεις ότι οι ΗΠΑ και η Δύση προσπαθούν να σύρουν τη Ρωσία σε μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία καθώς και ότι αγνοούν τις ανησυχίες της για την ασφάλεια της με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, ο πρόεδρος Vladimir Putin μετακινείται ολοένα και πιο κοντά στην Κίνα, σε μια χρονική συγκυρία που οι σχέσεις και των δύο αυτών κρατών με τη Δύση διαρκώς επιδεινώνονται.
Ο Putin θα είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες, με τους οποίους θα συναντηθεί ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping την ερχόμενη Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, κατά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που γίνονται στο Πεκίνο, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Συνάντηση κορυφής Putin - Jinping

Με τις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Αυστραλία να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες, οι πρόεδροι Putin – Jinping θα έχουν μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση, η οποία εκτιμάται ότι θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις δύο χώρες.
Η συνάντηση τους έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, δεδομένης της σεναριολογίας που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις προθέσεις της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία και αναμένεται να σηματοδοτήσει την ακόμα πιο στενή συνεργασία Ρωσίας – Κίνας, σε μια χρονική συγκυρία που οι σχέσεις και των δύο χωρών επιδεινώνονται σημαντικά με τη Δύση.
Αυτή άλλωστε η απόσταση που χωρίζει τη Δύση με την Κίνα, αναμένεται να φανεί με τον πιο έντονο τρόπο στη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δεδομένης της απουσίας πολλών δυτικών κρατών που αποφάσισαν να απέχουν από τους Αγώνες, διαμαρτυρόμενα με αυτόν τον τρόπο για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Και το ερώτημα που θέτουν πολλοί στη Δύση είναι εάν και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει το Πεκίνο, η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας αυτό που έκανε το 2008, όταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, εισέβαλε στη Γεωργία.
Αυτή άλλωστε θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχουν Putin και Jinping σε διάστημα δύο ετών, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Κίνας δεν έχει φύγει από την χώρα από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Στενή συμμαχία

Ρωσία και Κίνα έχουν βελτιώσει και ενισχύσει το τελευταίο διάστημα τη συνεργασία τους σε εμπόριο (το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 146 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021), σε τεχνολογία αλλά και στον στρατιωτικό τομέα (μέσω κοινών ασκήσεων στον δυτικό Ειρηνικό), προκειμένου να βάλουν τέλος στη δυτική τάξη πραγμάτων, που σύμφωνα με το Πεκίνο, κυριαρχείται από «δήθεν συμμαχίες και μικρές κλίκες».
Τον περασμένο Δεκέμβριο Putin και Jinping κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του συμφώνησαν Ρωσία και Κίνα να εντείνουν τη συνεργασία τους στο διεθνές στερέωμα και να απορρίψουν «ηγεμονικές πράξεις και ψυχροπολεμικές νοοτροπίες».
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το Πεκίνο εξέφρασε πρόσφατα την κατανόηση του στις ανησυχίες που διατυπώνει η Ρωσία σχετικά με την ασφάλεια της από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια κανείς δεν κάνει λόγο για επίσημη στρατιωτική συμμαχία των δύο κρατών, καθώς κανένα από τα δύο δεν έχει διάθεση να εμπλακεί σε τυχόν στρατιωτικές συγκρούσεις του άλλου.
Ωστόσο, είναι προφανές πως οι σχέσεις τους ενισχύονται, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι πολύ καλές σχέσεις του Vladimir Putin με τον Xi Jinping.

Putin: Θέλετε να μας σύρετε σε πόλεμο

Την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση αποτυπώνουν άλλωστε και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Putin, ο οποίος υποστήριξε πως αγνόησαν τις ανησυχίες για την ασφάλεια της και πως θέλουν να τη σύρουν σε πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Putin, η Δύση δεν ικανοποίησε τις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας, αναφέροντας πως ελπίζει ο διάλογος να συνεχιστεί ώστε να αποφευχθούν «αρνητικά σενάρια», μεταξύ αυτών ένας πόλεμος.
«Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εξηγήσω την λογική της δικής μας συμπεριφοράς και των δικών μας προτάσεων (για τις εγγυήσεις ασφαλείας): όπως είναι γνωστό μας είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, αυτό το γνωρίζουν όλοι», δήλωσε ο Putin μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Victor Orban.
«Σήμερα βλέπουμε πού βρίσκεται το ΝΑΤΟ, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής.
Άλλα είπαν, άλλα έκαναν.
Και όπως λέει ο λαός μας «έριξαν», δηλαδή απλά μας εξαπάτησαν», δήλωσε ο Putin, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, εάν η Ουκρανία ενταχθεί στη συμμαχία και στη συνέχεια επιχειρήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία από τη Ρωσία και μάλιστα με στρατιωτικά μέσα.
«Ας υποθέσουμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο με το μπλοκ του ΝΑΤΟ;
Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό;
Προφανώς όχι», δήλωσε ο Putin, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να προστατευθεί η ασφάλεια όλων μας.

Le Drian (ΥΠΕΞ Γαλλίας): Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για δράση στην Ουκρανία

Την εκτίμηση πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση στην Ουκρανία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean Yves Le Drian.
Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται λίγα 24ωρα μετά τις συνομιλίες που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.
Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι σκοπίμως εξυφαίνει ένα σενάριο σχεδιασμένο να την παρασύρει σε πόλεμο και ότι αγνοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της όσον αφορά την Ουκρανία.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο άλλο «καυτό» θέμα για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας, τις εξελίξεις στο Μαλί, μετά την ανακοίνωση του στρατιωτικού καθεστώτος ότι απευλάνει τον Γάλλο πρεσβευτή.
Όπως είπε ο Le Drian η Γαλλία συζητά με τους Ευρωπαίους και τους Αφρικανούς εταίρους της για το εάν θα πρέπει να παραμείνει στην χώρα.
«Θα πάρουμε μια απόφαση τις ερχόμενες ημέρες.
Η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει» ανέφερε ο Le Drian.

Τουρκία σε ΗΠΑ: Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία – Στο Κίεβο ο Erdogan

Την θέση πως η Τουρκία θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα η κρίση στην Ουκρανία διατύπωσε ο Ibrahim Kalin, σύμβουλος του προέδρου Erdogan κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan.
Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως Sullivan – Kalin κατά την χθεσινή συνομιλία τους, εξέφρασαν τη δέσμευση τους «να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας».
Ο Kalin δεσμεύτηκε στον Sullivan πως η Τουρκία θα προσφέρει «κάθε είδους υποστήριξη» προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan αύριο Πέμπτη 3/2 στην Ουκρανία «θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματίας».
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε προτείνει τον περασμένο Νοέμβριο να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας

Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, στον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Τρίτη 1 Φεβρουαρίου.
«Εάν ο πρόεδρος Putin πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον Ρώσο ΥΠΕΞ Lavrov ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε αξιωματούχος του State Department.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.
«Ο Antony Blinken συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας).
Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Lavrov έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης