Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στον Καναδά από το #FreedomConvoy - Αμετακίνητοι διαδηλωτές και κυβέρνηση Trudeau – Στήριξη από Trump

Χάος στον Καναδά από το #FreedomConvoy - Αμετακίνητοι διαδηλωτές και κυβέρνηση Trudeau – Στήριξη από Trump
Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω οι διαδηλωτές κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών
Σχετικά Άρθρα

Αποκλεισμένο παραμένει το κέντρο της Ottawa, της πρωτεύουσας του Καναδά, από χιλιάδες οδηγούς φορτηγών και άλλους διαδηλωτές που εκφράζουν την αντίθεση τους στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Δεκάδες φορτηγά έχουν σταθμεύσει κοντά στο Κοινοβούλιο, όπου σήμερα Δευτέρα 31/1 αναμένεται να επαναρχίσουν οι κοινοβουλευτικές εργασίες, με τους διαδηλωτές να επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν και ότι θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα, έως ότου ανατραπεί η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.
Ενδεικτικό της σφοδρότητας των διαμαρτυριών, είναι ότι ο πρωθυπουργός Justin Trudeau φυγαδεύτηκε, ενώ τη στήριξη του στους χιλιάδες Καναδούς διαδηλωτές εξέφρασε και ο Donald Trump, ο οποίος τους επαίνεσε για το ότι «αντιστέκονται γενναία σε αυτές τις παράνομες εντολές».
Πάντως, η κυβέρνηση Trudeau δηλώνει αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και να μην ανατρέψει τις αποφάσεις της για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, με τον υπουργό Μεταφορών, Omar Alghabra να επισημαίνει πως τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της κοινωνίας και της οικονομίας
4333.jpg
Φυγάδευση Trudeau

Σημειώνεται πως την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων, το περασμένο Σάββατο 39/1, ο πρωθυπουργός Justin Trudeau και η οικογένεια του φυγαδεύτηκαν από το σπίτι τους στο κέντρο της Ottawa.
Ο Trudeau αναφερόμενος στις αντιδράσεις των οδηγών των φορτηγών, είπε ότι πρόκειται για μια μικρή περιθωριακή μειοψηφία που δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις των Καναδών.
Μάλιστα αναφέρεται πως το 90% των Καναδών οδηγών που διασχίζουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως άλλωστε και το 79% των Καναδών πολιτών.
11111_1.jpg

11112122121.jpg

Στηρίζει τους διαδηλωτές η αντιπολίτευση

Πάντως τη στήριξη του στους διαδηλωτές εξέφρασε το Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Καναδά, το οποίο δεν έχει έδρες στο κοινοβούλιο.
«Είμαστε υπερ-διαδότες της ελευθερίας», είπε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Maxime Bernierσε ομιλία του στους διαδηλωτές το περασμένο Σάββατο.
Καναδάς: Μαζικές διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού – Φυγαδεύτηκε ο Τριντό

Πώς άρχισαν όλα

Το αποκαλούμενο «κομβόι της ελευθερίας» ξεκίνησε ως συγκέντρωση στον δυτικό Καναδά οδηγών φορτηγών, που διοργάνωσαν μια αυτοκινητοπομπή από το Vankouver προς την Ottawa για να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία, κυρίως δε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους οδηγούς που περνούν τα σύνορα με τις ΗΠΑ.
Γρήγορα, ωστόσο, εξελίχθηκε σε αντικυβερνητική διαδήλωση με κύριο χαρακτηριστικό την αντίδραση απέναντι στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Πολλοί οδηγοί υποστηρίζουν πως δεν μπορούν πια να δουλέψουν, καθώς δεν τους επιτρέπεται να περνούν τα σύνορα εφόσον δεν εμβολιαστούν.
Freedom Convoy: Truckers begin to arrive in downtown Ottawa | CTV News

Συμπαράσταση

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους και το πλήθος των αντιεμβολιαστών που διαδήλωναν στην Ottawa, οδηγοί φορτηγών μπλόκαραν χθες Κυριακή 30/1 τον αυτοκινητόδρομο 4 στην Alberta του δυτικού Καναδά στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, μια σημαντική αρτηρία για τη μεταφορά εμπορικών αγαθών μεταξύ των δύο κρατών.
«Προς το παρόν η είσοδος παραμένει από τεχνικής άποψης ανοικτή, αλλά ουδείς μπορεί να περάσει παρά μόνον πεζή», δήλωσε εκπρόσωπος της Βασιλικής Έφιππης Καναδικής Αστυνομίας της Alberta, προσθέτοντας ότι περίπου 100 φορτηγά έχουν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο.
Regular vehicles far outnumber rigs as 'Freedom Convoy' departs Thunder Bay  - Sudbury News

Οδοφράγματα

Χθες Κυριακή σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι διαδηλωτές, στήθηκαν οδοφράγματα γύρω από το Μνημείο Πεσόντων Πολέμου, ενώ ρυμουλκήθηκαν πολλά παράνομα σταθμευμένα οχήματα.
Μάλιστα αναφορές περί βεβήλωσης του μνημείου προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία σε μήνυμα της στο twitter ανέφερε πως ερευνώνται αρκετές ποινικές έρευνες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ένας διαδηλωτής χόρευε πάνω στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ σημαίες με σβάστικες φάνηκαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές.
«Αηδίασα βλέποντας διαδηλωτές να χορεύουν πάνω στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και το Εθνικό Μνημείο Πεσόντων Πολέμου.
Αυτοί που το έκαναν θα έπρεπε να πάνε να κρεμαστούν από ντροπή», δήλωσε ο αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας του Καναδά, Wayne Eyre.
Freedom Convoy heading to Ottawa to protest trucker vaccine mandate | CBC

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης