Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρομοιάζουν τον Putin με τον Hilter, απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία για την Ουκρανία ... αλλά δεν στέλνουν στρατό

Παρομοιάζουν τον Putin με τον Hilter, απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία για την Ουκρανία ... αλλά δεν στέλνουν στρατό
Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ - Στο στόχαστρο των κυρώσεων ο Nord Stream 2 και οι ρωσικές τράπεζες - Δεν θα πολεμήσουν Βρετανοί στρατιώτες
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με «τη μητέρα όλων των κυρώσεων» απειλούν τη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, την ώρα που Αμερικάνοι γερουσιαστές υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να επιτρέψουν να επαναληφθεί ένα νέο Μόναχο του 1938, παρομοιάζοντας τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin με τον Αδόλφο Hilter.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είναι κοντά στην επιβολή της «μητέρας των κυρώσεων» κατά του Vladimir Putin, τη στιγμή που και το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ρωσικών συμφερόντων που «ενδιαφέρουν άμεσα το Κρεμλίνο».
Πάντως, η Δύση διαμηνύει πως δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, εφόσον τελικά αποφασισθεί το απευκταίο σενάριο μιας ρωσικής εισβολής.

Όχι δεύτερο Μόναχο

«Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε ένα δεύτερο Μόναχο» είπε ο Bob Menendez, γερουσιαστής των Δημοκρατικών αναφερόμενος στη συμφωνία του 1938, όταν και οι σύμμαχοι συμφώνησαν να παραχωρήσουν τμήματα της Τσεχοσλοβακίας στον Hilter, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα απέτρεπαν τον πόλεμο.
«Ο Putin δεν θα σταματήσει εάν πιστεύει πως η Δύση δεν θα αντιδράσει.
Είδαμε τι έκανε το 2008 στη Γεωργία.
Είδαμε τι έκανε το 2014 στην Κριμαία.
Δεν θα σταματήσει» είπε ο Menendez, αναφέροντας πως οι διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά σε συμφωνία, αν και υπάρχουν διαφωνίες για το πότε αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν στη Μόσχα, πριν ή μετά μιας πιθανής εισβολής.

Στο στόχαστρο ο Nord Stream 2 και ρωσικές τράπεζες

Ανάμεσα στις κυρώσεις που επεξεργάζονται οι ΗΠΑ είναι πρωτίστως ο στρατηγικής σημασίας αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο αγωγός αυτός – τον οποίο ουδέποτε οι ΗΠΑ είδαν με καλό μάτι – δεν πρόκειται να λειτουργήσει, θέση με την οποία φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει και τη συγκατάθεση της Γερμανίας.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ απειλούν με τεράστιες κυρώσεις τις ρωσικές τράπεζες, απειλούν να κόψουν την πρόσβαση των Ρώσων στο δολάριο, το κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της ρωσικής οικονομίας ενώ προειδοποιούν με άνευ προηγουμένου κυρώσεις.
222_3.JPG
Truss (ΥΠΕΞ Μ. Βρετανίας): Απίθανο να πολεμήσουν Βρετανοί στρατιώτες

Από την πλευρά της με σκληρές κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία, επισημαίνοντας πως αυτές θα αφορούν στενούς συνεργάτες του προέδρου Putin.
Σε σημερινές της δηλώσεις στο BBC, η υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Liz Truss προειδοποίησε πως υπάρχει «πραγματική απειλή» για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που όπως είπε, αν συμβεί, θα είναι τρομερό για την Ευρώπη.
Πάντως η Βρετανίδα ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές πως είναι απίθανο το σενάριο Βρετανοί στρατιώτες να εμπλακούν σε μια τέτοια σύγκρουση.
Ωστόσο, είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει με οπλισμό την Ουκρανία και ετοιμάζει αυστηρές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες που είναι κοντά στο Κρεμλίνο, οι οποίοι, όπως είπε, δεν θα μπορούν να κρυφτούν πουθενά.
Σύμφωνα με την Truss, οι κυρώσεις θα αφορούν ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες ενέργειες αλλά και εκείνους «που αποτελούν πρόσωπα – κλειδιά για τη συνέχιση του ρωσικού καθεστώτος».

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ

Οι απειλές για επιβολή σκληρών κυρώσεων έρχονται ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ΗΠΑ.
«Πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα και η Ρωσία επιδίδεται και σε άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες με στόχο την Ουκρανία, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Θα μπούμε στο Συμβούλιο προετοιμασμένοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια τους, αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να μας αποπροσανατολίσει η προπαγάνδα τους.
Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε παραπληροφόρηση που θα αποπειραθούν να διασπείρουν κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης» ανέφερε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Linda Thomas Greenfield.

Ρωσία: Επιθυμούμε καλές και δίκαιες σχέσεις

Από την πλευρά της η Ρωσία απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τις ανησυχίες της Δύσης, υποστηρίζοντας πως δεν έχει κανένα σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία και πως το ζήτημα της είναι η διατήρηση της ασφάλειας της, κάτι που απειλείται με την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικότερα, και συγκεκριμένα στην Ουκρανία.
«Επιθυμούμε καλές σχέσεις, δίκαιες, με αμοιβαίο σεβασμό και ισοτιμία με τις ΗΠΑ, όπως ακριβώς και με κάθε άλλη χώρα του κόσμου.
Η Ρωσία δεν θέλει να παραμείνει σε θέση όπου η ασφάλειά (της) θα παραβιάζεται συστηματικά» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Σημειώνεται πως οι θέσεις της Μόσχας απορρίφθηκαν από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και πλέον, το Κρεμλίνο εξετάζει το πώς θα αντιδράσει.

Επικοινωνία Blinken (ΗΠΑ) – Lavrov (Ρωσία) για την κρίση στην Ουκρανία

Μια ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν αύριο Τρίτη 1 Φεβρουαρίου οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Ρωσίας, Sergei Lavrov σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης για την κρίση στην Ουκρανία.
«Μια συνάντηση διά ζώσης δεν προβλέπεται, μια τηλεφωνική επικοινωνία θα λάβει χώρα την Τρίτη» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Putin θα απαντήσει στις προτάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ «όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο», χωρίς να προσδιορίζεται προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία.
Υπενθυμίζεται πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απάντησαν την περασμένη εβδομάδα στις απαιτήσεις της Μόσχας για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εν μέσω αντιπαράθεσης για την επιδίωξη της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο Putin να επισημαίνει πως οι προτάσεις δεν ανταποκρίνονται στις κύριες απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας, όμως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να συζητά.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι και ένας πρωτοφανής διπλωματικός μαραθώνιος
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson θα προτείνει αυτή την εβδομάδα στο NATO να αναπτυχθούν περισσότερα στρατεύματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα, κάτι που βρήκε σύμφωνους τόσο τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg και τον Ουκρανό ΥΠΕΞ.
Πάντως, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, η ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Liz Truss αναμένεται να επισκεφθεί τόσο το Κίεβο όσο και τη Μόσχα ενώ μέσα στην εβδομάδα στο Κίεβο θα βρεθούν ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Jean Yves le Drian, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Annalena Baerbock αλλά και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawieski ενώ ήδη στην Ουκρανία βρίσκεται και η υπουργός Άμυνας του Καναδά, Annita Anand, η οποία ανακοίνωσε την ανάπτυξη καναδών στρατιωτικών στη δυτική Ουκρανία και τον προσωρινό επαναπατρισμό όλων των Καναδών υπαλλήλων της καναδικής πρεσβείας στο Κίεβο η παρουσία των οποίων δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης