Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoΕ και ΕΚΤ ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

BoΕ και ΕΚΤ ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 οι δύο τράπεζες ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους και να δώσουν το «σήμα» για το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής

Σχετικά Άρθρα

Οι δύο μεγάλες τράπεζες Γηραιάς Ηπείρου αναμένεται να ακολουθήσουν τον αντίθετο δρόμο ως προς την απάντησή τους στις σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις:
Για δεύτερη συνεχόμενη σειρά συναντήσεων, το σήμα φαίνεται ότι θα δοθεί στο Λονδίνο και όχι στη Φρανκφούρτη, όταν και οι δύο τράπεζες θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Andrew Bailey και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσουν τις πρώτες διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από το 2004.

Η κίνηση του Bailey

Η αναμενόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 0,5% από την BοE θα ξεκλειδώσει επίσης τη δυνατότητα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αρχίσουν να περιορίζουν από τον Μάρτιο τα ομόλογα που διακρατούν, ένα γεγονός ορόσημο ύστερα από περισσότερο από μια δεκαετία σχεδόν σταθερής επέκτασης του χαρτοφυλακίου.

Η επιφυλακτικότητα της Lagarde

Ωστόσο, αυτή η στιγμή φαίνεται μακρινή προοπτική για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Christine Lagarde.
Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη εκπονήσει σχέδια για να συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων φέτος μεσα από τη μετεξέλιξη του προγράμματος PEPP, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αύξηση των επιτοκίων είναι εξαιρετικά απίθανη λόγω των αδύναμων μεσοπρόθεσμων προοπτικών για την εξέλιξη του πληθωρισμού.
Οι περισσότεροι επενδυτές βλέπουν ελάχιστες πιθανότητες για οποιαδήποτε αλλαγή στην άποψη αυτή την ερχόμενη εβδομάδα.
Αυτές οι προσδοκίες των επενδυτών αντιπροσωπεύουν μια αξιοσημείωτη απόκλιση μεταξύ των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων της ηπείρου.
Η BOE μοιάζει να προηγείται στον δρόμο προς την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μετά την πανδημία, παρόλο που η ΕΚΤ υποστηρίζει μια πολύ σταδιακή εξομάλυνσή της.
Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι τράπεζες αλλού βρίσκονται περισσότερο στο στρατόπεδο της BοE, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να φαίνεται να υποστηρίζει την άνοδο των επιτοκίων  τον Μάρτιο, ωθώντας τις αγορές να στοιχηματίσουν σε μια ταχεία σειρά κινήσεων εντός του 2022.

Οι προβλέψεις

Όπως επισημαίνει το Bloomberg Economics: «Βλέπουμε αύξηση των επιτοκίων της BοE ξανά τον Φεβρουάριο, μετά από μια μίνι αύξηση τον Δεκέμβριο.
Ακόμα με αυτό το σενάριο, η μείωση των επιτοκίων έχει τιμολογηθεί από τις αγορές υπέρ το δέον, κατά τα φαινόμενα.
Η ΕΚΤ θα εμμείνει στην πολιτική της στη συνεδρίασή της την Πέμπτη (3/2) και αναμένουμε από τη Lagarde να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων φέτος», σημειώνει ο Jamie Rush, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη.
Europe’s Big Two to Deepen Split on Inflation Response: Eco Week
Η ατζέντα της Fed

Αλλού την ερχόμενη εβδομάδα, η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την Παρασκευή (4/2), με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι τα στοιχεία που θα δείχνουν τα πιο αδύναμα κέρδη σε μισθωτές θέσεις εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή για τις Τράπεζες της Γερουσίας πραγματοποιεί ακροάσεις ακροάσεις για Υποψηφιότητες διοικητών της Fed.
Οι κεντρικές τράπεζες στη Βραζιλία και την Τσεχική Δημοκρατία αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ η Αυστραλία πιθανότατα θα καταργήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Europe’s Big Two to Deepen Split on Inflation Response: Eco Week
Στοιχεία για πληθωρισμό και ΑΕΠ – Η ατζέντα της ΕΚΤ

Εν όψει της απόφασης για τα επιτόκια της Πέμπτης 3 Φεβρουαρίου 2022, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα λάβουν στοιχεία για το ΑΕΠ τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 και τους αριθμούς πληθωρισμού την Τετάρτη.
Η πορεία της παραγωγικής δρστηριότητας της Ευρωζώνης αναμένεται να δείξει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο, με τη μείωση των καταναλωτικών δαπάνων και τα υγειονομικά μέτρα να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά στη Γερμανία.
Η αύξηση των τιμών πιθανολογείται ότι επιβραδύνθηκε στο 4,4% τον Ιανουάριο, καθώς η κατάργηση στη μείωση του ΦΠΑ επί των πωλήσεων στη Γερμανία ασκεί πιέσεις κυρίως στις πωλήσεις ρούχων σε ετήσια βάση
Ωστόσο, το Bloomberg Economics πιστεύει ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στην Ιταλία σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές εντάθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από το αναμενόμενο σε μηνιαία βάση και ο πληθωρισμός αναμένεται να πραγματοποιήσουν ακόμη ένα ρεκόρ με άνοδο 5,1% τον Φεβρουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης