Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ακόμη και εάν εισβάλει η Ρωσία

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ακόμη και εάν εισβάλει η Ρωσία
«Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

Το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία, χώρα η οποία δεν είναι μέλος του, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, δήλωσε την Κυριακή (30/1/2022) ο Γενικός Γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Jens Stoltenberg, στον απόηχο της δήλωσης Biden πως οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη.
Ερωτηθείς από την τηλεόραση του BBC αν αποκλείει το ενδεχόμενο να σταλούν νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία, αν η Ρωσία εισβάλει, ο Stoltenberg δήλωσε:
«Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία... επικεντρώνουμε στο να παράσχουμε υποστήριξη».
«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και το να είσαι ένας ισχυρός και μεγάλης αξίας εταίρος όπως η Ουκρανία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

ΗΠΑ: Τρομακτικές οι συνέπειες μίας εισβολής

Μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν τρομακτική και θα οδηγούσε σε μεγάλο αριθμό απωλειών, προειδοποίησε ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Mark Milley.
Επίσης περιέγραψε τη συγκέντρωση 100.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ως τη μεγαλύτερη από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, είπε πως η σύγκρουση θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη χρήση της διπλωματίας.
Η Ρωσία αρνείται τα σχέδια εισβολής και λέει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία αποτελεί απειλή.

Φρικτές μάχες σε κατοικημένες περιοχές

Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο την Παρασκευή (28/1/2022), ο Milley προειδοποίησε ότι η κλίμακα των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία σημαίνει πως μία επίθεση θα είχε σοβαρές συνέπειες.
«Αν μία επίθεση εξαπολυόταν στην Ουκρανία, θα ήταν σημαντικό, πολύ σημαντικό και θα είχε σημαντικό αριθμό απωλειών», δήλωσε ο αρχηγός του Πενταγώνου κάνοντας λόγο για φρικτές μάχες σε πυκνές αστικές περιοχές.

Αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη

Εξάλλου και ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έκανε γνωστό την Παρασκευή (28/1) πως θα στείλει στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη στο «εγγύς μέλλον», για να ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Δεν διευκρίνισε πού θα σταθμεύσουν ή πότε θα φτάσουν.
Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν 8.500 στρατιώτες έτοιμοι για μάχη, έτοιμοι να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται, πως οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει ένα βασικό αίτημα της Ρωσίας περί μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά υποστηρίζουν, πως προσέφεραν στη Μόσχα έναν «σοβαρό διπλωματικό δρόμο».
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατηγόρησε τη Δύση ότι αγνοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της.
Ωστόσο, σημείωσε, ότι θα μελετήσει την απάντηση των ΗΠΑ προτού αποφασίσει τι θα κάνει, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του να σεβαστεί την κυριαρχία των γειτονικών της κρατών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης