Τελευταία Νέα
Διεθνή

Warren Buffet: Ο 10λογος του σοφού της Όμαχα για τις «φούσκες» και τον «χρυσό κανόνα» των επενδύσεων

Warren Buffet: Ο 10λογος του σοφού της Όμαχα για τις «φούσκες» και τον «χρυσό κανόνα» των επενδύσεων
Το Business Insider «αποδελτιώνει» την κατάθεση του μεγαλοεπενδυτή στην Επιτροπή Διερεύνησης Χρηματοοικονομικής Κρίσης του 2010
Σχετικά Άρθρα

Ο Warren Buffett εξήγησε πώς σχηματίζονται οι φούσκες, «εξομολογήθηκε» το βασικό χαρακτηριστικό που αναζητά στις επιχειρήσεις και προειδοποίησε κατά της υπερβολικής μόχλευσης, σε μια συνέντευξη με την Επιτροπή Διερεύνησης της Χρηματοοικονομικής Κρίσης του 2010 την οποία «αποδελτίωσε» το Business Insider το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway περιέγραψε επίσης τη σημαντική διαφορά μεταξύ της κερδοσκοπίας και της μακροπρόθεσμης επένδυσης και επαίνεσε την Federal Reserve και το Υπουργείο Οικονομικών για την ταχεία υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ακολουθούν τα 10 κάιρια αποσπάσματα από τη συνέντευξη, τα οποία συντομεύθηκαν για λόγους συνεκτικότητας και σαφήνειας:
1. Η πιο σημαντική απόφαση για την αξιολόγηση μιας επιχείρησης είναι η ισχύς διαμόρφωσης των τιμών. 
Εάν έχετε τη δυναότητα να αυξήσετε τις τιμές χωρίς να χάσετε την επιχείρηση από έναν ανταγωνιστή, έχετε μια πολύ καλή επιχείρηση.
Και αν πρέπει να προσεύχεστε πριν αυξήσετε την τιμή κατά ένα δέκατο του σεντ, τότε έχετε μια καταστρεμμενη επιχείρηση.
Έχω βρεθεί και στις δύο περιστάσεις, και ξέρω τη διαφορά.

2. Όταν μια εταιρία με φήμη για εξαιρετικά στελέχη συνδέεται με μια επιχείρηση με τη φήμη για κακά οικονομικά στοιχεία, είναι η φήμη της επιχείρησης που θ απεραμείνει άθικτη. 

3. Όταν αγοράζω μια μετοχή, δεν με νοιάζει αν θα κλείσουν το χρηματιστήριο αύριο ή και για μερικά χρόνια,
Γιατί με ενδιαφέρει εάν η επιχείρηση, η Coca-Cola ή όποια άλλη, παράγει αποδόσεις για μένα.
Τώρα, αν με ενδιαφέρει αν αύριο θα ανοίξει το χρηματιστήριο, τότε σε κάποιο βαθμό με στρέφομαι στην κερδοσκοπία, γιατί εξετάζω αν η τιμή θα ανέβει αύριο ή όχι. 

4. Η πραγματική φύση της Wall Street είναι ότι, συνολικά, βγάζει πολλά χρήματα σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν, σε σχέση με το IQ των ατόμων που συμμετέχουν και σε σχέση με την ενέργεια που δαπανάται

5. Αν δεν έχεις μόχλευση, δεν μπαίνεις σε μπελάδες
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που ένας έξυπνος άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει, κατά βάση. 
Και πάντα έλεγα: «Αν είσαι έξυπνος, δεν το χρειάζεσαι• και αν είσαι χαζός, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς». 

6. Όταν οι άνθρωποι αμείβονται από 200.000 έως 300.000 δολάρια το χρόνο για να είναι σε ένα δοικητικό συμβούλιο, και ελπίζουν να τοποθετηθούν σε ένα άλλο, ώστε να παίρνουν άλλα 200.000 ή 300.000 δολάρια το χρόνο, δεν πρόκειται ακριβώς να ασκήσουν μετά πάθους τα ελεγκτικά τους καθήκοντα. 

7. Το κοινό μπορεί να μην καταλαβαίνει τις μετοχές, μπορεί να μην καταλαβαίνει τους βολβούς τουλίπας (σ.σ. αναφέρεται στην κρίση της τουλίπας), αλλά κατάλαβε την κτηματαγορά.
Ήθελαν να αγοράσουν ένα σπίτι και με τη χρηματοδότηση θα μπορούσαν να έχουν μόχλευση διά παντός.
Αυτό δημιούργησε μια φούσκα άνευ προηγουμένου.
(Ο Buffett πρόσθεσε ότι οι «φούσκες» διαμορφώνονται όταν οι άνθρωποι αγοράζουν με βάση μια ορθή αρχή, όπως «οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου» ή «οι μετοχές υπεραποδίδουν εν σχέσει με τα ομόλογα», αλλά αυτή η αρχή στρεβλώνεται και καταλήγουν να εστιάζουν αποκλειστικά στη διακύμανση των τιμών.) 

8.
Τα μέσα ενημέρωσης, οι επενδυτές, οι τραπεζίτες στεγαστικών δανείων, το αμερικανικό κοινό, εγώ, ο γείτονάς μου, οι οίκοι αξιολόγησης, το Κογκρέσο — ο οποιοσδήποτε — οι άνθρωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πίστευαν ότι οι τιμές των κατοικιών δεν ήταν δυνατόν να πέσουν σημαντικά.
Και επειδή ήταν το μεγαλύτερο τη τάξη περιουσιακό στοιχείο στη χώρα, και ήταν ο πιο εύκολος τρόπος για να δανειστεί κάποιος, δημιούργησε ίσως τη μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία μας. 

9.
Σπάνια υπάρχει μόνο μία κατσαρίδα στην κουζίνα. 
Ανάβεις το φως και ξαφνικά, αρχίζουν να τρέχουν όλες.
Δεν μπορούσα να βρω το διακόπτη για τα φώτα, αλλά είχα δει έναν.
(Σκεφτόταν τις ανησυχίες του σχετικά με τον Freddie Mac που διαχειριζόταν ενυπόθηκα δάνεια με κρατική εγγύηση) 

10. Το υπουργείο Οικονομικών και η Fed διόρθωσαν την πορεία άμεσα αναλαμβάνοντας δράση.
Ήταν οικονομικό το Pearl Harbor,, και στείλαμε τον στόλο την επόμενη μέρα.
Αλλά είχαμε τα πλοία στο λιμάνι, δυστυχώς, την ημέρα που η Lehman κατέρρευσε.
(Ο Buffett επισήμανε ότι οι αρχές διασκέδασαν σύντομα τις αμφιβολίες για το αν θα παρέμβουν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης