Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: «Σύντομα» αύξηση επιτοκίων - Τέλος στο QE τον Μάρτιο - Powell: Δεν θα επιτρέψουμε παγίωση πληθωρισμού

Fed: «Σύντομα» αύξηση επιτοκίων - Τέλος στο QE τον Μάρτιο - Powell: Δεν θα επιτρέψουμε παγίωση πληθωρισμού
Aναμενόμενες οι αποφάσεις της Fed...
Σχετικά Άρθρα

Την αύξηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς (μάλλον κατά 0,25%) «σύντομα», καθώς επίσης και τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο, αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserves, Fed). 
Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις χρηματοπιστωτικές αγορές, το Ουκρανικό όσο και τον πληθωρισμό, που κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ, η Fed ανέφερε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια – από τον Δεκέμβριο του 2018.
Έτσι, σε μια κίνηση που δεν προκάλεσε έκπληξη, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δήλωσαν ότι μια αύξηση κατά 0,25% στο βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της είναι πιθανό να έρθει σύντομα (βάσει αναφοράς από τον ίδιο τον πρόεδρο Powell, αυτό μπορεί να συμβεί τον Μάρτιο).
Σε αυτό το πλαίσιο, η Fed «απαντά» στον πληθωρισμό που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 40 χρόνια.
Σημειώνεται πως, δεδομένης της αντίδρασης της αγοράς, που προεξοφλούσε επιθετικές κινήσεις, η απόφαση κρίνεται ευνοϊκή για τις μετοχές όσο και για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.
Η δήλωση μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς δεν παρείχε συγκεκριμένη ώρα για το πότε θα έρθει η αύξηση, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να συμβεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.
«Με πληθωρισμό πολύ πάνω από το 2% και την αγορά εργασίας ισχυρή, η Επιτροπή αναμένει ότι η αύξηση θα γίνει σύντομα» ανέφερε η δήλωση.
Επισημαίνεται ότι η Fed δεν συνεδριάζει τον Φεβρουάριο.
Επιπλέον, η επιτροπή σημείωσε ότι η μηνιαία αγορά ομολόγων της κεντρικής τράπεζας θα ανέλθει σε μόλις 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να τελειώσει τον Μάρτιο, καθώς και την ίδια στιγμή που τα επιτόκια θα αυξηθούν.
Πολύ σημαντικό είναι το ότι δεν υπήρχε αναφορά για μείωση του ισολογισμού, που προς το παρόν ανέρχεται στα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια…
Ωστόσο, η επιτροπή δημοσίευσε μια δήλωση που περιγράφει «τις αρχές για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού».

Powell (Fed): Υπάρχει αρκετός χώρος για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η αγορά εργασίας

Το πλήρες εύρος των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της θα χρησιμοποιήσει η Fed για να αποτρέψει τυχόν παγίωση του ισολογισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Jay Powell, προσθέτοντας ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει σύντομα και ότι υπάρχει αρκετός χώρος για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η αγορά εργασίας.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της FOMC, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις.
«Θα έλεγα ότι η επιτροπή είναι πρόθυμη να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου υποθέτοντας ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να γίνει αυτό", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Powell.
Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού πιθανότατα θα μειωθεί, ωστόσο αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Όπως τόνισε, η πορεία του πληθωρισμού θα παίξει ρόλο στην προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Η δε Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει σημαντικό περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκιά της χωρίς επιπτώσεις για την αγορά εργασίας.
Ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Fed πιθανότατα θα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ισολογισμού της με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που ακολούθησε κατά τον τελευταίο κύκλο.

Η ανακοίνωση της Fed

Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνέχισαν να ενισχύονται.
Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά επηρεάζονται από την πρόσφατη απότομη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.
Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας παρέμεινε σταθερό; τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά.
Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και το άνοιγμα της οικονομίας συνέχισαν να ωθούν σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό.
Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν χαλαρές, αντανακλώντας εν μέρει τα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του ιού.
Η πρόοδος όσον αφορά τους εμβολιασμούς και η χαλάρωση των περιορισμών προσφοράς αναμένεται να στηρίξουν τη συνέχιση των κερδών στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καθώς και τη μείωση του πληθωρισμού.
Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα.
Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 0 έως 1/4 τοις εκατό.
Με πληθωρισμό πολύ πάνω από 2% και ισχυρή αγορά εργασίας, η Επιτροπή αναμένει ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει να μειώνει τον μηνιαίο ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων της, τερματίζοντας το στις αρχές Μαρτίου.
Από τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή θα αυξήσει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα και σε τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια κατά τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.
Οι συνεχιζόμενες αγορές και διακράτηση τίτλων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τις διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες, υποστηρίζοντας έτσι τη ροή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Για τον ισολογισμό

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς συμφώνησε ότι είναι σκόπιμο αυτή τη στιγμή να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη προσέγγισή της για σημαντική μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στα ακόλουθα στοιχεία:

  • Η Επιτροπή θεωρεί τις αλλαγές στο εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ως το κύριο μέσο προσαρμογής της στάσης της νομισματικής πολιτικής.
  • Η Επιτροπή θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό μείωσης του μεγέθους του ισολογισμού της Federal Reserve, ώστε να προωθήσει τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
  • Η Επιτροπή αναμένει ότι η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα αρχίσει μετά την έναρξη της διαδικασίας αύξησης του εύρους στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
  • Η Επιτροπή σκοπεύει να μειώσει με την πάροδο του χρόνου τις διακρατήσεις τίτλων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με προβλέψιμο τρόπο, κατά κύριο λόγο προσαρμόζοντας τα ποσά που επανεπενδύονται από τις πληρωμές κεφαλαίου που λαμβάνονται από τίτλους που τηρούνται στον Λογαριασμό Ανοικτής Αγοράς του Συστήματος (SOMA).
  • Με την πάροδο του χρόνου, η Επιτροπή σκοπεύει να διατηρήσει τις διακρατήσεις τίτλων σε ποσά που απαιτούνται για την αποτελεσματική και αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στο καθεστώς άφθονων αποθεματικών της.
  • Μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή σκοπεύει να κρατήσει κυρίως τίτλους του Δημοσίου στο SOMA, ελαχιστοποιώντας έτσι την επίδραση των διακρατήσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην κατανομή των πιστώσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
  • Η επιτροπή είναι διατεθειμένη να προσαρμόσει οποιαδήποτε από τις λεπτομέρειες της προσέγγισής της για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού υπό το φως των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης