Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Η ώρα της αλήθειας για τον Johnson – Δημοσιεύεται το πόρισμα για τα πάρτι στη Downing Street

Μ. Βρετανία: Η ώρα της αλήθειας για τον Johnson – Δημοσιεύεται το πόρισμα για τα πάρτι στη Downing Street
Νέα «ανάκριση» και σφυροκόπημα του Boris Johnson στο Κοινοβούλιο
Σχετικά Άρθρα

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson καθώς θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου η δημοσιοποίηση του πορίσματος της δημόσιας λειτουργού Sue Gray σχετικά με την εμπλοκή του στα πάρτι της Downing Street τον Μάιο του 2020 εν μέσω του lockdown.
Το πόρισμα της Gray αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές έχουν καταστήσει σαφές πως περιμένουν την έκθεση αυτή προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στον Johnson.
Εάν δηλαδή θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν στην ηγεσία του κόμματος και άρα στην πρωθυπουργία ή αν με επιστολές τους προς την Επιτροπή 1922 άρουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του.
Υπενθυμίζεται πως απαιτούνται επιστολές από 54 βουλευτές των Συντηρητικών προκειμένου να αρθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού και να κινηθεί η διαδικασία για την ψήφο δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 6 βουλευτές των Τόρις έχουν εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στον Johnson.

Το πόρισμα

Πάντως τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως το πόρισμα της Gray είναι πληρέστατο και μάλλον δυσάρεστο για την βρετανική κυβέρνηση, ενώ έχει ανοίξει συζήτηση για το εάν πρέπει ή όχι να δημοσιευθεί στο σύνολο της η έκθεση.
Όπως μεταδίδει το BBC, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εναπόκειται στον πρωθυπουργό να αποφασίσει τι πρόκειται να δημοσιευθεί, αν και επισημαίνεται πως επιθυμία της Sue Gray είναι το πόρισμα να δοθεί στο σύνολο του στη δημοσιότητα.
Ενδέχεται να δημοσιευτεί νωρίς το απόγευμα, αν και ο ακριβής χρόνος της δημοσιοποίησής της παραμένει άγνωστος.
Σύμφωνα με το BBC, το πόρισμα θα σταλεί πρώτα στη Downing Street, με τον Johnson να προχωρά σε δήλωση κάποια στιγμή μετά την παραλαβή της.

Νέα επίθεση στη Βουλή

Πάντως, ο Johnson είναι αντιμέτωπος ακόμα μια φορά με τα πυρά της αντιπολίτευσης, καθώς δίνει το παρών στο Κοινοβούλιο στην Ώρα του Πρωθυπουργού.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer αναφέρθηκε στον κώδικα που ισχύει για τους υπουργούς, σύμφωνα με τον οποίο, όσοι υπουργοί έχουν παραπλανήσει το Κοινοβούλιο, πρέπει να παραιτηθούν.
«Ισχύει αυτό και για τον πρωθυπουργό» ρώτησε τον Johnson ο ηγέτης των Εργατικών, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να απαντά καταφατικά.
«Από τη στιγμή που αναγνωρίζει ότι ο υπουργικός κώδικας αφορά και εκείνον, θα παραιτηθεί» διερωτήθηκε ο Starmer αναφερόμενος στον Johnson, τονίζοντας ότι η βρετανική κοινή γνώμη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Johnson δεν είναι κατάλληλος για το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Στο ερώτημα του Starmer για το εάν θα δοθεί όλο το πόρισμα της Gray στη δημοσιότητα, ο Johnson υποστήριξε πως πρέπει να αφεθεί η έρευνα στην ανεξάρτητη ερευνήτρια, τονίζοντας ότι θα υλοποιήσει τη δέσμευση του για την πλήρη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Δείξτε του την πόρτα...

Την ίδια στιγμή πάντως βουλευτές της αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία ο Johnson.
«Δείξτε την πόρτα στον πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του SNP (Σκωτικού Εθνικού Κόμματος), Ian Blackford.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης