Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός σεισμός συγκλονίζει τη Γερμανία, μετά την παραίτηση του ναυάρχου - Χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Πολιτικός σεισμός συγκλονίζει τη Γερμανία, μετά την παραίτηση του ναυάρχου - Χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, μετά τις δηλώσεις του ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εισβάλλει στην Ουκρανία

Σχετικά Άρθρα

Έναν πραγματικό πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει στη Γερμανία και όχι μόνο, η παραίτηση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναυάρχου Kai Achim Schoenbach, ο οποίος σε δηλώσεις του εκτίμησε πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να ανακτήσει ποτέ την Κριμαία και ότι ο Putin αξίζει σεβασμό.
«Ζήτησα από την υπουργό Άμυνας Christine Lambrecht να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου με άμεση ισχύ», έκανε γνωστό ο Schoenbach.
«Η υπουργός αποδέχτηκε το αίτημά μου», πρόσθεσε.

Ο  αντιναύαρχος σόκαρε τη Δύση

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων Manohar Parrikar την Παρασκευή (21/1/2022), ο αντιναύαρχος σόκαρε τη Δύση, όταν απέρριψε ως «ανοησία» την ιδέα πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να έχει μια μικρή λωρίδα ουκρανικού εδάφους και την ενσωμάτωσή του στη χώρα της, καταρρίπτοντας έτσι τα συνεχή σενάρια περί εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Θέλει πραγματικά η Ρωσία μια μικρή και μικροσκοπική λωρίδα εδάφους της Ουκρανίας για να ενσωματωθεί στη χώρα της;
Όχι, αυτό είναι ανοησία.
Ο Putin μάλλον ασκεί πίεση γιατί μπορεί να το κάνει και αυτό διχάζει την ΕΕ», υπογράμμισε ο Γερμανός ναύαρχος.

«Ο Putin θέλει σεβασμό»

Ο Schoenbach συνέχισε υποστηρίζοντας ότι αυτό που πραγματικά ήθελε ο Πρόεδρος Putin ήταν η Δύση να «σεβαστεί» τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι «το να προσφέρεις σεβασμό» δεν είναι κάτι τόσο επώδυνο.
«Αν μου ζητηθεί, είναι εύκολο να του δώσω τον σεβασμό που πραγματικά απαιτεί και μάλλον αξίζει επίσης», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Κριμαίας, ο διοικητής του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε ότι «η χερσόνησος έχει φύγει» και «δεν θα επιστρέψει ποτέ — αυτό είναι γεγονός».Σχετικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Schoenbach είπε:
«Η Ουκρανία φυσικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις επειδή είναι κατεχόμενη στην περιοχή του Ντονμπάς από τον ρωσικό στρατό ή από αυτό που αποκαλούν πολιτοφυλακές».
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε επίσης ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, «έφυγε» και «δεν ανακτάται».


«Η Κίνα δεν είναι τόσο ωραία χώρα»

Αίσθηση προκάλεσαν τα λεγόμενα του Γερμανού ναυάρχου σχετικά με την Κίνα.
«Δεν είναι και τόσο ωραία χώρα, όπως πιθανώς νομίζαμε» σημείωσε και χαρακτήρισε τη «Ρωσία σημαντικό κράτος».
«Η Ρωσία είναι μια παλιά χώρα, η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα.
Ακόμη και εμείς η Γερμανία αλλά και η Ινδία, χρειαζόμαστε τη Ρωσία. Χρειαζόμαστε τη Ρωσία εναντίον της Κίνας…»
Επισήμανε πως η Κίνα χρειάζεται τους φυσικούς πόρους της Ρωσίας και οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, οδηγούν μερικές φορές τη ρωσική ηγεσία σε «λάθος δρόμο».
Περιγράφοντας την Κίνα ως μια ενισχυόμενη «ηγεμονική δύναμη» που χρησιμοποιεί τα χρήματα και τη δύναμή της για να ασκήσει πίεση στην παγκόσμια τάξη, ο Schoenbach τόνισε, πως το Πεκίνο συμπεριφέρεται ως εχθρός απέναντι σε ορισμένους και έχει «κρυφή ατζέντα» στις συναλλαγές με χώρες.
Δίνοντας ένα παράδειγμα κινεζικών προσπαθειών κλοπής τεχνολογίας, ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού μίλησε για την Kuka robotics, μια γερμανική εταιρεία που εξαγοράστηκε από μια «ιδιωτική» κινεζική επιχείρηση και «έχει φύγει ολόκληρη η τεχνολογία» και «η Κίνα δεν αποδίδει τίποτα πίσω».

Σοκ στη Γερμανία - Παγωμένη η Ουκρανία

Τα σχόλια του Schoenbach, τα οποία επιμένει ότι τα έκανε ως ιδιώτης προκάλεσαν διπλωματικό σκάνδαλο, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας να καλεί τη Γερμανίδα πρέσβη στη χώρα, Anka Feldhusen, το Σάββατο (22/1/2022).
Το Κίεβο χαρακτήρισε τα σχόλιά του ως «απαράδεκτα».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε επίσης τη Γερμανία να απορρίψει τα σχόλια του ναυάρχου σχετικά με την Κριμαία, λέγοντας ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.
«Η Ουκρανία είναι ευγνώμων στη Γερμανία για την υποστήριξη που έχει ήδη παράσχει από το 2014, καθώς και για τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής ένοπλης σύγκρουσης.
Όμως οι δηλώσεις της Γερμανίας είναι απογοητευτικές και έρχονται σε αντίθεση με αυτήν την υποστήριξη και την προσπάθεια», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

UKRAINE_2.JPG
«Οι Γερμανοί εταίροι πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν την ενότητα με τέτοια λόγια και ενέργειες και να ενθαρρύνουν τον (Ρώσο πρόεδρο) Vladimir Putin
να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία», επισήμανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba.
Το Κίεβο εξέφρασε επίσης τη «βαθιά του απογοήτευση» για τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης «για την αποτυχία παροχής αμυντικών όπλων στην Ουκρανία».
Η έλλειψη υποστήριξης όπλων είναι ένα άλλο σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.
Την Παρασκευή (21/1/2022), εμφανίστηκαν αναφορές ότι η Γερμανία εμποδίζει την Εσθονία να στείλει τα γερμανικής κατασκευής όπλα της στην Ουκρανία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης