Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ποιος είναι ο Friedrich Merz ο νέος ηγέτης του CDU

Γερμανία: Ποιος είναι ο Friedrich Merz  ο νέος ηγέτης του CDU

Eξελέγη με ποσοστό σχεδόν 95%, στο διαδικτυακό συνέδριο του συντηρητικού κόμματος

Σχετικά Άρθρα

Στην προεδρία των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών εξελέγη με ποσοστό σχεδόν 95%, στο διαδικτυακό συνέδριο του συντηρητικού κόμματος, όπως αναμένονταν, o Friedrich Merz.
Είχε προηγηθεί πριν από τα Χριστούγεννα ψηφοφορία μεταξύ των 380.000 μελών, στην οποία ο 66χρονος πολιτικός διασφάλισε άνετη πλειοψηφία με ποσοστό 62%.
Ο Merz είναι ο τρίτος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών μετά την nnegret Kramp-Karrenbauer, και τον Armin Laschet έπειτα από τη αποχώρηση της Angela Merke;l από αυτό το αξίωμα τον Δεκέμβριο του 2018.

Η κληρονομια και οι προκλήσεις

«Γνωρίζω ποιες προκλήσεις με περιμένουν ως δέκατο πρόεδρο του κόμματος από το 1948 μετά την ίδρυσή του από τον Konrad Adenauer.
Αντιμετωπίζω τις νέες μου αρμοδιότητες με απόλυτο σεβασμό», δήλωνε ο Merz λίγο πριν το διαδικτυακό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών.
Όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος το 2018 το CDU ήταν στην κυβέρνηση και η Merkel καγκελάριος, ενώ σήμερα οι συντηρητικοί βρίσκονται αποδυναμωμένοι στην αντιπολίτευση.

Πολυφωνία

Ο Merz δήλωσε μεταξύ άλλων πως θεωρεί «αυτονόητο ότι ως πρόεδρος θα εκπροσωπεί ένα κόμμα, στο οποίο συνυπάρχουν διαφορετικά ρεύματα και ότι θα ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα που οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν σημαντικά».
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα μπορέσει «να εντάξει διαφορετικές φωνές στην ηγεσία του κόμματος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και πάλι η ενότητά του»

Η πορεία του

Ο Friedrich Merz είναι βουλευτής από το 1994.
Η εντυπωσιακή άνοδος της Merkel ωστόσο τον ανάγκασε να εγκαταλείψει πολλές από τις φιλοδοξίες του.
Το 2004 βρέθηκε εκτός κομματικού προεδρείου και πέντε χρόνια αργότερα και εκτός κοινοβουλίου.
Τα επόμενα χρόνια σταδιοδρόμησε στην οικονομία
Το 2016 ανέλαβε μάλιστα επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος του επενδυτικού ομίλου Blackrock.

Διατλαντικοί δεσμοί

Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Merz είναι οι ισχυροί του διατλαντικοί δεσμοί. Κανένα άλλο μέλος του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών δεν βρέθηκε την τελευταία δεκαετία περισσότερες φορές στις ΗΠΑ.
Ο οικονομικός φιλελευθερισμός τον εντυπωσιάζει και τον καθορίζει.
Είναι ίσως ενδεικτικό ότι το 2020 ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών δήλωνε ότι θα τα πήγαινε καλά με τον τότε αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.

Μετά τη Merkel

Όταν η Merkel ανακοίνωσε το 2018 ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της προέδρου του κόμματος, ο Merz ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του — αλλά έχασε από την προστατευόμενη της Μέρκελ Αnnegret Kramp-Karrenbauer.
Όταν παραμέρισε μετά από μια σειρά από γκάφες, ο Merz έριξε ξανά τα ζάρια στις αρχές του 2021, αλλά έπρεπε να παραχωρήσει το τιμονι στον Armin Laschet, ο οποίος στη συνέχεια έχασε στις γενικές εκλογές της Γερμανίας αργότερα το ίδιο  έτος.

Αλλαγή πορείας

Τόσο η Kramp-Karrenbauer όσο και ο Laschet ήταν υποστηρικτές της μετριοπαθούς πολιτικής πορείας της Angela Merkel, έναντι της οποία ο Merz παρέμενε πάντα επικριτικός.
Αλλά μετά την εξαιρετικά κακή απόδοση του CDU στις εκλογές της Bundestag τον Σεπτέμβριο του 2021, αν όχι πριν, ο Merz άλλαξε τη στάση του.

Εκσυγχρονισμός

Έγινε ξανά μέλος της Bundestag ως βουλευτής και φαίνεται διατεθειμένος να ξεκινήσει μια πορεία εκσυγχρονισμού του κόμματός του.
Πρώτα, πρότεινε τον πρώην γερουσιαστή Υγείας του Βερολίνου, Mario Czaja, 46 ετών, να γίνει γενικός γραμματέας του CDU και η 34χρονη Christina Stump ως αναπληρώτρια γενική γραμματέας — μια θέση που πρέπει ακόμη να προβλεφθεί στο καταστατικό.
Ο Merz ήθελε επίσης να διασφαλίσει ότι τα νεοεκλεγέντα μέλη του ομοσπονδιακού εκτελεστικού συμβουλίου του CDU θα περιλαμβάνουν σημαντικά περισσότερες γυναίκες από πριν.

Οι σχέσεις με το AfD και οι νεοι ψηφοφόροι

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Merz έχει δηλώσει επανειλημμένα την ξεκάθαρη απόρριψή του για οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ του κόμματός του και του AfD.
Και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας που θα επιτρέπει σε ζευγάρια LGBTQ να υιοθετούν παιδιά.
Αυτό έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις προηγούμενες θέσεις του συντηρητικού πολιτικού.
Το μήνυμα είναι σαφές: θέλει να ξανακερδίσει νέους ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους είχαν στραφεί στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και στο Κόμμα των Πρασίνων στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021.

Φιλοευρωπαίος

Ο νέος ηγέτης του CDU δηλώνει ένθερμος Ευρωπαίος και θέλει το μπλοκ να είναι οικονομικά και στρατηγικά ενισχυμένο απέναντι στην Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Πριν εισέλθει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας το 1994, ήταν βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πέντε χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης