Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Ανταρσία στους Τόρις για τα πάρτι στη Downing Street - Ζητούν παραίτηση Johnson

Μ. Βρετανία: Ανταρσία στους Τόρις για τα πάρτι στη Downing Street - Ζητούν παραίτηση Johnson
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ήδη 54 βουλευτές έχουν καταθέσει επιστολές δυσπιστίες στο πρόσωπο του Johnson
Σχετικά Άρθρα

Σφίγγει ο κλοιός για τον Boris Johnson καθώς μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για τα πάρτι στη Downing Street την περίοδο των σκληρών lockdown τον Μάιο του 2020, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές των Συντηρητικών φέρονται να αποστέλλουν επιστολές δυσπιστίας προς το πρόσωπο του ηγέτη του κόμματος και πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας.
Αν και κορυφαίοι υπουργοί έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στον Johnson, ο οποίος διαρκώς αυτοδιαψεύδεται, αναφέροντας από τη μια πως δεν ήταν πάρτι αλλά συναντήσεις εργασίας και από την άλλη πως κανείς δεν τον είχε ειδοποιήσει ότι αυτά τα πάρτι ήταν αντίθετα με τους κανόνες και τα περιοριστικά μέτρα, το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα σε βάρος του.
Η αντιπολίτευση – Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί – έχουν ζητήσει την παραίτηση του διότι μεταξύ άλλων, όπως υποστηρίζουν, ξεγέλασε την κοινή γνώμη και είπε ψέματα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ την ίδια στάση φέρεται να υιοθετούν και πολλοί στο κυβερνών κόμμα.

Ανταρσία στους Τόρις

Την ίδια θέση όμως υποστηρίζουν και πολλοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, με τα βρετανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο ακόμα και για εξέγερση και για ανταρσία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ήδη 9 βουλευτές των Συντηρητικών υπέβαλαν σήμερα 19/1 επιστολές δυσπιστίας σε βάρος του Johnson ενώ άλλα αναφέρουν πως έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 54 βουλευτών (επί συνόλου 360) που απαιτείται προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία καθαίρεσης του Boris Johnson από την ηγεσία του κόμματος και κατ’επέκταση από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, λόγω της εμπιστευτικότητας που περιβάλλει αυτές τις επιστολές, μόνο ο Sir Graham Brady, ο πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος είναι αυτός που γνωρίζει πόσες επιστολές δυσπιστίας έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής σε βάρος του Johnson.
Παρόλο αυτά είναι προφανές πως η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό των Τόρις διευρύνεται καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως χθες Τρίτη 18/1 μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στις εκλογές του 2019, συναντήθηκαν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στον Boris Johnson.
Πάντως, δεν λείπουν και εκείνοι οι βουλευτές, οι οποίοι αναμένουν το πόρισμα της ανώτατης δημόσιας λειτουργού, Sue Gray, η οποία ερευνά τις υποθέσεις με τα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία, προκειμένου να καταλήξουν στις αποφάσεις τους.

Νέες εξηγήσεις Johnson

Σήμερα Τετάρτη 19/1 ο Boris Johnson εκτιμάται πως θα κληθεί να δώσει και πάλι εξηγήσεις, καθώς θα ανακοινώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων την άρση των περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας.
Είναι προφανές πως για ακόμα μια φορά θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο για την παραβίαση των κανόνων κατά την εφαρμογή του πρώτου lockdown τον Μάιο του 2020.
Όπως αναφέρουν μάλιστα Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές, ο Johnson αναμένεται να δεχθεί δριμεία κριτική όχι μόνο από τα στελέχη της αντιπολίτευσης που θα κάθονται απέναντι του, αλλά και από αυτούς που κάθονται πίσω του, δηλαδή από τους δικούς του βουλευτές.
Εκτιμάται μάλιστα πως η σημερινή τοποθέτηση του Johnson είναι αυτή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, αν θα γιγαντωθεί η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του και εάν αυτή θα αποτυπωθεί με νέες επιστολές δυσπιστίας ή αν θα επικρατήσει η στάση αναμονής έως το τελικό πόρισμα.

Οι διάδοχοι

Πάντως έχει ήδη «ανάψει» και η σεναριολογία για τους υποψήφιους διαδόχους του Boris Johnson.
Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ονόματα του 41χρονου υπουργού Οικονομικών Rishi Sunak και της 46χρονης υπουργού Εξωτερικών, Liz Truss.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης