Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Wall Street αψηφάει τον πληθωρισμό - Κέρδη +0,28% ο S&P 500

Η Wall Street αψηφάει τον πληθωρισμό - Κέρδη +0,28% ο S&P 500

Κέρδη στη Wall Street, παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 12/1 οι δείκτες της Wall Street, παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και έδειξαν ότι το κόστος ζωής σκαρφάλωσε σε υψηλό σχεδόν 40 ετών το προηγούμενο έτος, καθώς η αγορά σε μεγάλο βαθμό είχε προεξοφλήσει την άνοδο.

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς διαμορφώθηκε στο 7%, από 6,8% τον Οκτώβριο.
H έκρηξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ρίχνει βαριά τη σκιά της στην κυβέρνηση Biden, καθώς οι καλπάζουσες τιμές αποτελούν πλήγμα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ενισχύουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ,
Ο δομικός δείκτης CPI ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεωρουάριο του 1991, στο 5,5% από 4,9%.
H αύξηση στα τρόφιμα, την ενέργεια, τα ενοίκια και άλλες βασικές ανάγκες, εντείνει την πίεση στα αμερικανικά νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, οι «πραγματικοί μισθοί» υποχώρησαν για ένατο διαδοχικό μήνα, με τον μέσο ωριαίο μισθό να υποχωρεί 2,4% σε ετήσια βάση, στοιχείο που καταδεικνύει την αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Οι αξιωματούχοι περιμένουν εδώ και μήνες την υποχώρηση του πληθωρισμού - ο οποίος τελικά αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά παροδικός - ευελπιστώντας σε επίλυση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό στο τέλος του 2021, με τις αμερικανικές εταιρείες να λένε ότι η ανάπτυξη συνεχίζει να περιορίζεται από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ενώ οι τιμές παρουσίασαν «σταθερή άνοδο», σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Fed την Τετάρτη.

«Παρόλο που η αισιοδοξία παρέμεινε γενικά σε υψηλά επίπεδα, σε αρκετές περιφέρειες υπήρξαν αναφορές από επιχειρήσεις ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην έκθεση Beige Book για την οικονομία.
Η έκθεση σημειώνει επίσης «μια απότομη υποχώρηση» στα ταξίδια αναψυχής, την πληρότητα των ξενοδοχείων και την πελατεία σε εστιατόρια, λόγω της αύξησης στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, γεγονός που οφείλεται και στο νέο κύμα της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Omicron, με το μεγάλο ερώτημα να είναι οι επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
Το θετικό κλίμα στην αγορά τροφοδοτούν και οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας
Τη δέσμευσή ότι η Federal Reserve θα χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τρίτη ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Jerome Powell.
«Αν πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, θα το κάνουμε» δήλωσε ο Powell, προσθέτοντας:
«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος.
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό».
Ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει «μέχρι και τα μέσα του έτους», προσθέτοντας ότι, αν οι ανατιμήσεις επιμείνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fed θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια της.
Όπως ανέφερε, η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία και συνακόλουθα της ζήτησης «δημιουργούσε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και ως εκ τούτου οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί απειλή για τον στόχο της πλήρους απασχόλησης.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,11% στις 36.290,32 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,28% στις 4.726,35 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,23% στις 15.188,39 μονάδες

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Jefferies ανακοίνωσε τα κέρδη για το δ΄ τρίμηνο 2021, τα οποία αυξήθηκαν 6% στα 324,9 εκατ. δολάρια ή 1,20 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 307,3 εκατ. δολαρίων ή 1,11 δολαρίων ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στην επενδυτική τράπεζα, διαμορφώθηκαν στα 1,36 δολάρια ανά μετοχή, μετά τις δαπάνες 59 εκατ. δολαρίων, για τη μείωση των μελλοντικών δαπανών σε τόκους.
Τα έσοδα μειώθηκαν 3% στα 1,81 δισ. δολάρια.
Η τράπεζα δήλωσε ότι θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 20% στα 30 σεντς ανά μετοχή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας δήλωσε πως η εταιρεία εμφάνισε αποτελέσματα-ρεκόρ για το 2021 στο investment banking, στις κεφαλαιαγορές και στη διαχείριση assets.

Στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές από τις δηλώσεις Powell

Στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές προσφέρουν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιοκίων, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης κατέγραφαν τα μεγαλύτερα κέρδη, με άνοδο 2%, ενώ οι μετοχές των εταιριών τεχνολογίας ενισχύθηκαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.
Οι τράπεζες στη Βρετανία θα πρέπει να είναι «φιλόδοξες» στη σωστή ποσοτικοποίηση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, καθώς διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).
Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα ενσωματώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα, στις επιχειρηματικές στρατηγικές, στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη κινδύνου, αναφέρει η BoE σε επιστολή της προς τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών, αναφορικά με τις εποχικές της προτεραιότητες για το επόμενο έτος.
Η BoE τονίζει ότι οι περισσότερες τράπεζες επικεντρώθηκαν στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η κλιματική αλλαγή, παρόλο που παρουσιάζει επίσης έναν αυξανόμενο επιχειρηματικό κίνδυνο που είναι προβλέψιμος και απαιτεί δράση άμεσα.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο +0,5% στις 16.028,62 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει +0,6% στις 7.229,44 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται +0,8% στις 7.551,32 μονάδες.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης σημείωσε μηνιαία άνοδο 2,% τον Νοέμβριο, ενώ σε επίπεδο ΕΕ αυξήθηκε 2,5%, σύμφωνα με τη Eurostat.
Τον Οκτώβριο είχε σημειώσει υποχώρηση 1,3% στην Ευρωζώνη και 0,8% στην ΕΕ.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,5% στην Ευρωζώνη, ενώ στην ΕΕ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Η Ιρλανδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο με 37,3%, η Πολωνία με 5,9% και η Τσεχία με 4,8%.
Σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Λιθουανία με 17,0%, στην Πολωνία με 15,3% και στη Βουλγαρία με 13,3%.
Οι γερμανικές τιμές χονδρικής αυξήθηκαν 9,8% κατά μέσο όρο το 2021 σε σχέση με το 2020, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση το 1973, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis.
Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες τιμές των ορυκτελαίων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 32% το 2021 και των μετάλλων και μεταλλευμάτων, αυξημένες κατά 44,3% σε ετήσια βάση.
Αυτό επηρεάστηκε επίσης από τη σύγκριση με τις χαμηλές τιμές για πολλές πρώτες πες το 2020, εξαιτίας της πανδημίας.
Οι αυξημένες τιμές στο χονδρικό εμπόριο απορριμμάτων καθώς και σιδηρών, μη επεξεργασμένου καπνού και σπόρων, συνέβαλαν επίσης στο υψηλότερο ετήσιο μέσο δείκτη τιμών χονδρικής το 2021, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.
Οι τιμές χονδρικής τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 1,6% υψηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2020, τόνισε η Destatis.
Η αύξηση του Δεκεμβρίου αποδίδεται κυρίως στην αύξηση 50,6% των τιμών για τα ορυκτέλαια προϊόντα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας δεκαετίας υποχώρησαν οι πωλήσεις της Volkswagen το 2021, καθώς η έλλειψη τσιπ παγκοσμίως πάτησε φρένο στην παραγωγή αυτοκινήτων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι παραδόσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 4,5%, φτάνοντας στα 8,88 εκατ. οχήματα - ήταν τα λιγότερα από το 2011. Η έλλειψη εξαρτημάτων χτύπησε την παραγωγή παρά τις ισχυρές παραγγελίες, ανακοίνωσε η Volkswagen.
Η εταιρεία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από πολλές άλλες.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, βασικός μέτοχος της Otkritie μετά τη διάσωση της το 2017, εξετάζει την αποεπένδυση της μέσω πώλησης του μεριδίου ή της εισαγωγής της τράπεζας στο χρηματιστήριο.
Με περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ η Otkritie είναι η έβδομη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.
Η UniCredit έχει δραστηριότητες στη Ρωσία από το 1989 μέσω της AO UniCredit Bank, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες στη χώρα.
Παρά τις ελκυστικές αποδόσεις των ρωσικών τραπεζών, οι αναλυτές προειδοποιούν για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με την ενίσχυση της παρουσίας μιας ξένης τράπεζας στη Ρωσία την ίδια στιγμή που οι εντάσεις της Δύσης με τη Μόσχα ενισχύονται λόγω της Ουκρανίας.
Ο ολλανδικός όμιλος τεχνολογίας υγείας Philips, ανακοίνωσε ότι αναμένει τα βασικά κέρδη του δ΄ τριμήνου 2021 θα μειωθούν περίπου 40% στα 650 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και των επιπτώσεων από τη μαζική ανάκληση αναπνευστήρων.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις μειώθηκαν 10% σε ετήσια βάση στα 4,9 δισ. ευρώ, ανέφερε η Philips στην προειδοποίηση της για τα κέρδη, εξαιτίας της έλλειψης εξαρτημάτων, της έλλειψης ικανότητας μεταφορών και του γεγονότος ότι οι πελάτες αναβάλλουν τις παραγγελίες τους.
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν περίπου 350 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από ό,τι ανέμενε η Philips, με τις συγκρίσιμες πωλήσεις το 2021 να μειώνονται 1% έναντι αρχικής εκτίμησης για μικρή αύξηση.
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες για την ανάκληση των αναπνευστήρων, για τα οποία η Philips δήλωσε πως έχει αναλάβει νέα πρόβλεψη 225 εκατ. ευρώ, καθώς περισσότερες συσκευές έπρεπε να επισκευαστούν, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.
Η Philips στο προηγούμενο έτος είχε εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ για τις εν λόγω δραστηριότητες, καθώς εκτίμησε ότι θα αντικαταστήσει έως και 4 εκατ. αναπνευστήρες και αντίστοιχες συσκευές παγκοσμίως, λόγω ενός εξαρτήματος αφρού που θα μπορούσε να αλλοιωθεί και να γίνει τοξικό.

Ισχυρά κέρδη στην Ασία

Σε ανοδικό έδαφος κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια τον απόηχο των χθεσινών διαβεβαιώσεων του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell ότι η επιστροφή της Fed σε μια πιο φυσιολογική πολιτική δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας με πιο ήπιο ρυθμό έτρεξε ο πληθωρισμός χονδρικής στην Κίνα τον Δεκέμβριο, μετά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη συγκράτησή του.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 10,3% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 11,1% και μετά το 12,9% του Νοεμβρίου.
Τον Οκτώβριο είχαν φτάσει σε υψηλό 26 ετών.
Και οι τιμές καταναλωτή κατέβασαν ταχύτητα.
Ο πληθωρισμός έφτασε στο 1,5% ετησίως τον Δεκέμβριο, έναντι πρόβλεψης για 1,8% και μετά την άνοδο κατά 2,3% του Νοεμβρίου.
Οι τιμές τροφίμων υποχώρησαν 1,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για όλο το 2021 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,9%, μετά το 2,5% του 2020.
Ο νέος τραπεζικός δανεισμός στην Κίνα μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο 2021 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά ο δανεισμός για το σύνολο του 2021 διαμορφώθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ καθώς η κεντρική τράπεζα ενισχύει σταδιακά τη στήριξη της για να προστατεύσει την επιβραδυνόμενη οικονομία.
Οι κινεζικές τράπεζες χορήγησαν νέα δάνεια (σε γουάν) ύψους 1,13 τρισ. Γουάν (177,56 δισ. Δολαρίων) τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τα 1,27 τρισ. Γουάν τον Νοέμβριο και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα νέα δάνεια σε γουάν θα υποχωρούσαν στα 1,25 τρισ. Γουάν τον Δεκέμβριο.
Το ποσό ήταν χαμηλότερο από τα 1,27 τρισ. Γουάν πριν από ένα χρόνο.
Αλλά ο νέος τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στο ρεκόρ των 19,95 τρισ. Γουάν για το έτος, υψηλότερα 1,6% από τα 19,63 τρισ. Γουάν το 2020 (που ήταν και το προηγούμενο ρεκόρ), και αντίστοιχο (και το ξεπερνά) με το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά η χρηματοδότηση για την πραγματική οικονομία έχει βελτιωθεί, δήλωσε αναλυτής της Merchants Securities.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +2% στις 3.876 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη +1,92% στις 28.765 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,8% στις 3.597 μονάδες.
Ο Hang Seng κατέγραψε άλμα +2,8% στις 24.402 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης